16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Sanna Nuutinen

Harjoittelu tekee keskittyjän

Moni luulee, että hyvällä keskittymisellä tarkoitetaan sitä, että pystyy keskittymään yhteen asiaan kauan. Se on kuitenkin ajatusten kontrolloimista ja huomion siirtämistä taidokkaasti lyönnin kannalta oleellisiin seikkoihin ja epäoleellisen blokkaamista. Ei kenenkään pidä keskittyä neljää tuntia kierroksella!

Hyvälläkin keskittyjällä saattaa joskus käydä epäoleellisia asioita mielessä, kuten epäilyä omista kyvyistä tai negatiivista itsepuhetta, ja hän saattaa noteerata ulkoapäin tulevia häiriötekijöitä, kuten liikettä silmäkulmassa pallolle asettuessa. Ero on siinä, että hän ei reagoi tai häiriinny näistä harha-ajatuksista vaan osaa taidokkaasti keskittää huomion oleelliseen ja kontrolloida ajatuksia.

Jos oma keskittymiseni joskus herpaantuu, olen huomannut, että se johtuu ennemmin sisältä päin tulevista ajatuksista ja tuntemuksista kuin ympäristöstä. Huomio saattaa joskus pyöriä esimerkiksi epävarmuuden tunteessa epäonnistumisten jälkeen. (Joku muuten sanoi kerran, että golfin vaikein lyönti on se soketin jälkeinen.)

Epäonnistumisten muistelu ja niiden aiheuttamat lievät pelkotilat eivät takuulla auta seuraavaassa lyönnissä. Joskus taas kun jännittää, on turha antaa liikaa huomiota ja arvoa tälle sisältä päin pulppuavalle tuntemukselle “apua mua jännittää, jännittää, jännittää!” Se on korkeintaan hyvä hyväksyä, jonka jälkeen huomio tulisi siirtää itsensä ulkopuolelle.

Toisilla saattaa keskittyminen herpaantua ulkoa tulevista ärsykkeistä, kuten säästä, pelikavereiden toiminnasta tai vaikka siitä, jos ei ole täysin hiljaista.

Tätä varten on erilaisia keskittymistekniikoita, joita sivusin uusimmassa Golflehdessä 8/2017. Lyöntirutiinien tärkeydestä riittäisi taas paljon kerrottavaa (sinullakin on paras olla jo omat sellaiset), mutta ”cue statement” eli vihjesanat tai lausahdukset ovat myös oma suosikkini.

Vihje on siis jokin lyhyt ja ytimekäs sana tai muutama sana, jolla on itselle jokin merkitys. Joskus omani oli “nauti”, joka näyttää ehkä vain sanalta, mutta minulle siitä oli kehkeytynyt syvällisen tarinan ja paljon tunnetta sisällään pitävä symboli. Tämä oli hyvien keskusteluiden ja mielikuvaharjoittelun ansiota.

Kun esimerkiksi jännitti ja olo oli epävarma, sain itseni palautettua tähän hetkeen ja käsillä olevaan lyöntiin tuon sanan avulla. Muutamassa kisassa olin kirjoittanut sen ranteeseen ja sitä vahvistaakseni ja harjoitellakseni se oli salasana koulun tileilleni ja sähköpostiin päästäkseni, jolloin sitä kysyttiin minulta monta kertaa päivässä.

Jollain voi olla “onnenlantti” tai jokin esine, jota koskettamalla stressaavassa tilanteessa mieli rauhoittuu. Ehkä tähän maneeriin on ehdollistettu jokin positiivisia viboja tuova mielikuva.

Vihje voi myös olla jokin fyysinen maneeri. Joku saattaa kopauttaa mailalla maahan, toinen nipistää kevyesti itseään. Nämä kaikki toimivat ns. triggereinä, eli merkkinä keskittymisen alkamisesta ja ajatusten hallitusta siirtämisestä tehtävään.

Käytit mitä keinoa tahansa, muista että vain aiheesta lueskelemalla ei kehity keskittyjänä. Harjoittelu kun tekee mestarikeskittyjäksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje