16.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][16]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Sami Sarpakunnas

Golfvälineliikkeet ovat löytäneet markkinarakonsa

Inhoan syvästi sitä, että Suomi on muuttumassa kauppakeskusten ja peltomarkettien luvatuksi maaksi. Kivijalkaliikkeet ovat siirtymässä haalistuviksi sivuiksi edellisten sukupolvien elämänkirjaan, kun nykyään mennään ostoskeskuksiin viihtymään koko päiväksi tai hoidetaan ostokset näppärästi netissä.

Tämä periamerikkalainen malli on omaksuttu Suomessa hyvin syvällisesti. Amerikkalaistumisessa Suomi on kiitettäviä arvosanoja niittävä mallioppilas.

No, maailma kai vain muuttuu. Minä haluaisin kuitenkin edelleen nähdä yhden asian pikkuliikkeitä, joissa työ on intohimo ja asiantuntemus paras kilpailuvaltti.

Kävin hiljattain tietääkseni maamme suurimpaan ketjuun kuuluvassa urheilukaupassa tutkailemassa yhtä ja toista itselleni ja tyttärelleni. Kysyin mielestäni kovin yksinkertaisia kysymyksiä, joita myyjä urheiluvälinekaupassa voi olettaakin kuulevansa. En vain saanut niihin kovin kummoisia vastauksia.

Kovin montaa epävarmaa arpomista en jaksanut kuunnella, vaan käännyin kannoillani. Tilaan nämä sitten netistä, ajattelin. Urheiluliikkeet eivät tietenkään ole keskittyneet vain yhteen lajiin, joten on epäreilua odottaa myyjiltä niin laajaa asiantuntemusta, että he osaisivat palvella asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla oli kyseessä siteen rullasuksihiihto, jalkapallo tai golf.

En ollut pitkään aikaan urheiluvälineliikkeessä käynytkään, jos golfvälineliikkeitä ei oteta lukuun. Niissä olen asioinut ja asioin jatkossakin, sillä olen saanut niissä poikkeuksetta asiantuntevaa palvelua. Niissä on ymmärretty, miten kivijalkaliikkeiden tulevaisuudennäkymiä nakertavan nettikaupan kanssa kilpaillakseen on tehtävä – on satsattava asiantuntevaan palveluun.

Moni lajin hiljattain aloittanut ystäväni on kysynyt minulta vinkkejä välinehankintoihin. Autan mielelläni, mutta monta kertaa olen toistanut lauseen, käy golfvälineliikkeessä, tiedät sitten satsanneesi sinulle sopiviin välineisiin eivätkä rahat mene hukkaan. Saatat netistä tilatessasi säästää muutaman kympin, mutta menetys on helposti moninkertainen, jos hankinta osoittautuu epäsopivaksi.

Golfvälinekauppa edellyttää asiantuntemusta ja halua palvella asiakasta. Muuten asiakas etsiytyy muualle, nykypäivänä usein nettiin.

Niinhän minäkin teen monessa asiassa, myönnetään. Ja netissä surffatessani voivottelen kivijalkaliikkeiden rappiota! Ruuhkavuosina on kuitenkin pikkupakko valita, mihin tuntinsa käyttää ja monet ostokset on kätevintä tehdä netissä.

Nettikauppa on myös monesti erinomainen tapa palvella asiakasta, sillä useat ostokset voi tehdä siellä helposti ja nopeasti. Pallojen, hanskan, tiin ja muun tilpehöörin hankkiminen ei edellytä myyjän konsultaatiota.

Tämä on huomattu myös golfvälineliikkeissä, jotka laajentavat nettikaupan valikoimaansa ja parantavat käyttöliittymiä hiljalleen. Nettikauppa on tullut jäädäkseen, mutta lajina golf on jälleenmyyjän kannalta otollinen, sillä monien tuotteiden kohdalla asiakas on pahasti hukassa ilman asiantuntevaa myyjää. Mailahankinnossa fittaaminen, käytännössä pallotutkan hyödyntäminen, on niin suuri etu, että ilman sitä mailanhinkintojen tekeminen tuntuu nykyään puhtaalta hakuammunnalta.

Tämä selvästi ymmärretty suomalaisissa golfvälineliikkeissä. Minä asioin niissä mielelläni, sillä nuuka kun olen, en halua tuhlata ropojani hukkahankintoihin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

 • Putti-Possu says:

  Kirjoitat ”Kivijalkaliikkeet ovat siirtymässä haalistuviksi sivuiksi edellisten sukupolvien elämänkirjaan, kun nykyään mennään ostoskeskuksiin viihtymään koko päiväksi tai hoidetaan ostokset näppärästi netissä.”.

  Vaikka verkko-ostaminen on lisääntynyt, se on kokonaisuudesta vain murto-osa. Minä en luokittelisi nykyisiä ostoskeskuksia ”peltomarketeiksi”, koska Sellon tai Itäkeskuksen sisus on täynnä erikoisliikkeitä. Nämä ostoskeskukset ovatkin nykyajan kivijalkakauppojen keskittymä. Jos nämä erikoisliikkeitä täynnä olevat kauppakeskuskeskukset ovat häviämässä, miten on mahdollista, että erityisesti pk-seudulla rakennetaan ennennäkemättömästi lisää myymälätilaa.

 • peejii says:

  Olen Putti-Possun kanssa samaa mieltä. Lisäksi golfkauppa on kovasti keskittynyttä ja varsinaiset golfin kivijalkakaupat ovat tosi harvassa.
  Golfkaupat huimat myyntikatteet pitävät hinnat korkeina ja golfaajat
  kulkevat reisitasku sortseissa keväästä syksyyn, jonka jälkeen ne, joko pestään tai heitetään roskiin. Pukeutuminen on ala-arvoista, mutta välineisiin satsataan. Kilpailua lisää myös golfkauppaan, kyllä hinnat tulisivat oikealle tasolle ja palvelu kehittyisi.