16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Golfia kuussa

Huomenna 6.2. 2016 on kulunut tasan 45 vuotta siitä kun Apollo 14:n komentaja, Eversti Alan Shepard (1923–1998) pelasi vähän golfia kuun pinnalla. Hän laskeutui kuun pinnalle edellisenä päivänä ja viipyi pölyisellä taivaankappaleella kaksi päivää – kumpanakin lähes viisi tuntia – lähinnä näytteitä poimien, joita kertyikin melkein 43 kiloa.

Jo kauan ennen matkalle lähtöä häntä oli kiehtonut ajatus tehdä vähän golfhistoriaa. Shepardilla oli mukanaan, ensisijaisesti näytteiden keräämiseen tarkoitettu, kasaan painuva teleskooppivarsi, johon hän kiinnitti perillä pienen kauhan. Samaan varteen hän oli myös teetättänyt jonkinlaisen pikalukon, johon hän sai helposti kiinnitettyä rautamailan lavan.

Normaalille rautamailalle ei avaruusaluksessa ilmeisesti ollut tilaa ja se olisi varmasti herättänyt myös turhaa huomiota. Matkassa oli siis ylimääräisinä varusteina ja avaruushallinnon (NASA) tietämättä, hyvin taskuun mahtuvat lapa ja kaksi golfpalloa.

Alan Shepardin avaruusasu oli kuitenkin sen verran suuri ja kömpelö, ettei hän pystynyt tarttumaan mailaan samaan aikaan molemmilla käsillään. Kun golfaamisen aika vähän ennen kotiinlähtöä koitti, pudotti eversti kuun pinnalle ensimmäisen pallonsa, tarttui mailaan oikealla kädellään ja antoi palaa. Ensimmäinen svingi päättyi kuitenkin masentavaan duffiin, eikä pallo lentänyt kuin muutamia kymmeniä metrejä.

Kun ensimmäisen yrityksen aikaansaama suuri pölypilvi oli hiljalleen laskeutunut, hän pudotti toisen pallon ja nyt hän osui siihen kunnolla. Aluksi Shepard vähän liioitteli pallon lentämää matkaa puhuen jopa maileista. Vieressä seissyt ”merkkari” eli kuumodulin ohjaaja Edgar Mitchell arvioi myöhemmin pallon lentämän matkan ehkä noin 300–400 metriksi.

Kuun painovoimahan on sen verran maan vastaavaa pienempi, että pallo olisi voinut teoriassa lentää melkein tuon mailinkin verran. Tapahtumalla oli myös kolmas todistaja sillä korkealta yläpuolelta asioita hämmästeli komentoaluksen ohjaaja Stewart Roosa.

Kaikki golfpiirit olivat tapauksesta luonnollisesti innoissaan, varsinkin Yhdysvaltain golfliitto, (USGA) joka halusi välttämättä saada historiallisen pelivälineen museoonsa. Helppoa se ei ollut, eikä Shepard yleensäkään halunnut uroteollaan retostella. Avuksi tuli kuuluisa laulaja Bing Crosby, jonka järjestämään pro am -tapahtumaan Shepard säännöllisesti osallistui. Lopulta Crosby toi mailan USGA:lle, mutta ei paljastanut mitä hän oli tehnyt saadakseen sen käsiinsä.

USGA:ssa arveltiin, että hän oli ehkä vähän kiristänyt astronauttia ja uhannut olla kutsumatta häntä seuraaviin tapahtumiinsa. Kuussa käyttämiensä pallojen merkkiä Shepard ei koskaan virallisesti paljastanut, mutta kaveripiirissä hänen väitetään joskus tokaisseen, että ”Titujahan” (Titleist) ne tietenkin olivat.

Poikkesin itse pari vuotta sitten USGA:n museossa New Jerseyssä ja pääsin läheltä ihailemaan kuussa käynyttä mailaa ja voin nyt todistaa, että se kuuluisa lapa oli Wilsonin blade-tyyppinen rautakuutonen.

Eversti Alan Shepard, joka kuoli 74 -vuotiaana leukemiaan vuonna 1998, sai heti matkansa jälkeen paljon onnittelusähkeitä maailman eri puolilta. St.Andrewsin ikivanha klubi, Royal & Ancient muisti myös sankaria, lisäten onnittelutekstin jälkeen vielä pienen PS:n ”Muistithan tasoittaa jälkesi?”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje