26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Golfarit hupenevat USA:ssa

National Golf Foundation (NGF) on laskenut, että maa on viimeisen kymmenen vuoden aikana menettänyt yhteensä viisi miljoonaa golfaria. Paljon, eli yli 8 kierrosta vuodessa pelaavien määrä on pudonnut samana aikana 25%, mikä on suuri luku kun tiedetään, että juuri tämä porukka pelaa yli 90% kaikista kierroksista. Kolmas huolestuttava tilastotieto on se, että 18 prosentin kokoinen 18 – 34 -vuotiaiden ikäryhmä on nyt kutistunut 11 prosenttiin, mikä merkitsee sitä, että jäljellä olevien keski-ikä on aina vain korkeampi.

Tässä vaiheessa on syytä todeta, että jo pitkään toiminut ja paljon rahaa niellyt First Tee -kampanja ei näytä aiheuttaneen minkäänlaista positiivista kehitystä. First Tee on lähinnä keskittynyt nuoriin aloittajiin, jotka eivät ennätä tällaisiin tilastoihin vielä vuosikausiin jos silloinkaan. Kohderyhmä taitaa olla väärin valittu ja kaikista potentiaalisin ryhmä eli ne, joilla on sekä aikaa ja rahaa harrastaa on jätetty täysin oman onnensa varaan.

Se taho, jota nämä alenevat luvut eniten huolestuttaa on luonnollisesti alan teollisuus, lähinnä tietenkin välinevalmistajat ja pienemmässä määrin uusien ja vähälle käytölle jääneiden kenttien omistajat. Vähiten tämä asia kiinnostaa meitä tavallisia harrastajia, joille omien pelimahdollisuuksien säilyminen riittää hyvin. Taylor Maden pääjohtaja Mark King on hädissään perustanut nettisivut (hackgolf.org) jonne hän haluaa kaikelta kansalta ideoita siihen, miten lajin kutistuminen saataisiin ensin kuriin ja sitten vielä luvut nousuun. Tähän kampanjaan hän on sijoittanut rahaa 5 miljoonaa dollaria. Mark King on itse sitä mieltä, että golfin pitäisi olla hauskempaa ja hän esittää taas, jo kerran poisnauretun, ehdotuksensa reiän suurentamisesta 15 tuumaiseksi eli halkaisijaltaan melkein 40-senttiseksi. Suuri yleisö ei kuitenkaan tälle ehdotukselle lämpene vaan haluaa yksinkertaisesti vain lyhyempiä, nopeampia ja halvempia kierroksia. Uudempia kenttiä pidetään myös aivan liian haastavina ja vain huippupelaajille sopivina. Monista näyttää siltä, että golfarkkitehdit suorastaan kilpailevat siitä kuka suunnittelee kaikkein mahdottomimman ja ”mieleenpainuvimman” kentän saarigreeneineen ja muine hullutuksineen.

Suuresta ehdotusmäärästä erottui myös yksi realistinen skeptikko, joka oli sitä mieltä, että ”golf on ihan hyvä sellaisenaan, eikä meidän kannata vaivata päätämme sillä, miten jotkut tahot voisivat tienata golfista enemmän rahaa.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (12 kpl)

 • Oh My God says:

  Niinpä niin, nykytrendi on hyväksyttävyys. Tehdään asioita jotka hyväksytään, lopultahan se johtaa suurempaan itsekkyyteen ja täydelliseen katastrofiin, kun aina vaan hyväksytään helpompia ja helpompia asioita. Ihmisluonto kaipaa haastavuutta, vaikeuksia jonka kautta lopulta opitaan ja kehitytään, ei helppoutta, ei hyväksyttävyyttä, ei tarvitse tehdä mitään, kunhan mä pärjään jotenkin tän homman läpi. Ei tarvitse ajatella turhia kunhan mä vaan nautin. Olaanko siis tässä trendissä heittämässä haastellisuus, oma kehittyminen, vaikeudet, oppiminen taaimmaiseen nurkaan. Ei tälläistä tähän maailmaan sitä on jo ihan liikaa.

 • Veli Ponteva says:

  Noita golfin helpottamisideoita kannattaisi oikein tutkia meilläkin. En usko että oikeita golfkenttiä muutetaan sellaiseksi, mutta esim. Petikon jokamieskenttä voisi houkutella paremmin uusia pelaajia näillä konstein. Tavallisia golfkenttiä voi helpottaa mm. Tekemällä aloittelijoille etutiin tai droppialue ”veden jälkeen”. Näitä näkeekin aika monella kentällä, ja mm. droppialue varmasti nopeuttaa tukkoisia golfkenttiä.

 • Vapaaherra X says:

  Huomioni kiinnittyi tuohon. ”Suuri yleisö haluaa…. nopeampia… kierroksia.” Hyvä lääke tähän olisivat 12-reikäiset kentät (4xpar3/4xpar4/4xpar5). Ja parasta olisi, jos pelin standardimitta voitaisiin muuttaa kautta maailman 12-reikäiseksi. Se säästäisi pelaajien aikaa, kentän maa-alueen kokoa ja rakennuskustannuksia. Kaikille win/win-tilanne (paitsi nilille jäärille, joiden mielestä kaiken on jatkuttava sellaisena kuin aina ennenkin).

 • amikazion says:

  Hieno tässä golfissa on kun klubien palkatut vetäjät haluavat olla toinen toistaan parempia, järjestää hienompia tapahtumia, hienompia faciliteetteja ….. monesti tuppaa unohtua klubin oma osakas ja jäsen … USAn tiellä ollaan suomessakin. Kaikki pay & play kentät ilman golfliiton pakkojäsenyyttä tulevat pelastamaan golfin !

 • Oligarkki says:

  Kun niin paljon puhutaan golf kyselyiden tuloksista, olisi hauska tietää ihan oikeasta elämästä, miten suosittuja nämä helpotetut golfkentät ovat. Kun esim Orlandossa on 70km säteellä 110 golfkenttää ja Amerikassa on tapana nopeasti reagoida businessmahdollisuuteen, niin onkohan esim Orlandoon ilmestynyt näitä helppogolfkenttiä. Amerikassa jos missä on totuttu nopeatempoisiin elämyksiin, niin jos ei ne menesty Amerikassa, niin miten sitten muualla. Jotenkin minusta tuntuu, että tuo ”ei ole aikaa” on kestoselitys kaikkiin asioihin, kun todellinen syy lienee ”ei viitsi eikä kiinnosta”

 • Oligarkki says:

  Kun niin paljon puhutaan golf kyselyiden tuloksista, olisi hauska tietää ihan oikeasta elämästä, miten suosittuja nämä helpotetut golfkentät ovat. Kun esim Orlandossa on 70km säteellä 110 golfkenttää ja Amerikassa on tapana nopeasti reagoida businessmahdollisuuteen, niin onkohan esim Orlandoon ilmestynyt näitä helppogolfkenttiä. Amerikassa jos missä on totuttu nopeatempoisiin elämyksiin, niin jos ei ne menesty Amerikassa, niin miten sitten muualla. Jotenkin minusta tuntuu, että tuo ”ei ole aikaa” on kestoselitys kaikkiin asioihin, kun todellinen syy lienee ”ei viitsi eikä kiinnosta”

 • Sopeuttaja says:

  Eikö meillä jo huomata- Uusi vapaa maailma ei sovi golfinharrastamiseen- Palataan entiseen – jossa omistetaan osake, pelataan silloin kun se sopii ja viitataan kintaalla niille joille moinen systeemi ei sovi.- Sellaista se vaan on. Joka puolella maailmassa tuo uusi vapaaseen liikkumiseen ja pelaamiseen perustuva systeemi menee munilleen, kuten on huomattu.. Reipaasti vaan itkua ja hammastenkiristystä ja homma takaisin ruotuun – Sopeuttaminen niin pelaajien, liiton, kenttien kun kauppiaidenkin osalta, nyt kun se vielä menee pienellä kitinällä — kohta ei edes suuri itku auta.. Sorry boys..

 • q8 says:

  Ollaankohan golfissa vain palaamassa ns normaaliin aikaan ennen Tigeriä? USAssa on ollut ns executive kenttiä jo pitkään. Ne ovat pidempiä kuin kotimaiset par-3 kentät, mutta pari kilometriä lyhyempiä kuin normi kentät. Samoin usein 9 reikäisiä. Muutenkin jenkeissä pelataan todella paljon 9 -reikäisiä kierroksia, tosin päivän lyhyys taitaa myös vaikuttaa asiaan.

 • Pekka Loikkanen says:

  Niin Suomessakin. Golf on kuin mikä tahansa urheilulaji. Suosio kasvaa harrastajien keskuudessa, jos se suosio kasvaa ns. suuren yleisön silmissä, tai päinvastoin. Otetaan esim. hiihto.Perinteinen 50km:n hiihto muistuttaa Suomalaista Golfin metsäkenttä kierrosta, eli hiihtäjä tai golfari häviävät metsään, ja putkahtavat sieltä parin tunnin suorituksen jälkeen takaisin. ketä sellaisen katseleminen nykyään kiinnostaisi. Eikä puolen yön tienoilla TV:ssä nähtävät ”majorit” myöskään pahemmin suurta yleisöä kiinnosta. Vaikkakin esim. uustisvälähdyksessä tarkkaa lyöntä tai puttia myös ”ei golfarit” vilpittömästi ihailevat. Mutta sitten hiihdossa keksittiin sprinttihiihto, joka toi lajin suoraan ihmisten keskelle ja teki lajista suositun, varsinkin Keskieuroopassa..Pitäisköhän Golfiin tuoda uusia pelimuotoja, niin että miten olis ammattilaisten puistogolf näytökset asutusten keskellä ? Nythän Golfkentät ovat kehäteiden takana, suuren yleisön ulottumattomissa. Golfista tulee myös helposti jostakin syystä kielteisiä uutisiä joka vähentää lajin kiinnostavuutta. Kuten se että EGS:n kentältä pois käännytettiin pelaaja kun shortseissa ei ollut vyötä, totta vai urbaani legenda ? Vanha sanonta kuuluu ”asiat ovat niin jos ne siltä näyttävät” pätee myös Golfiin. Fresbeegolf näyttää saavuttavan suurta suosiota, eikä vähiten siksi että harrastaminen on halpaa, sitä voi harrastaa lähes joka paikassa, ja lajista puuttuu turha (Golfliitossakin esiintyvä) johdon ”pönäkkyys”.

 • vaihtoehtoja says:

  Voi olla että lajin sisäinen rakenne on luonteeltaan aivan liian kilpailulähtöinen ja sen varaan rakentunut, on oltava vuosittain maksettava seurajäsenyys ja kilpailulisenssi, tulosten virallinen rekisteröinti tasoituksen muodossa ym. perinteitä, joiden merkitystä itselleen lajia sivusta seuraava voi miettiä. Aika vähänhän näillä on merkitystä niille, jotka käyvät kesäisin sen kymmenen kertaa lomamatkoillaan jossain pelailemassa ilman sen kummempia tulostavoitteita, myös moni aktiivikiertäjä tulee aivan hyvin toimeen vaikka koko tasoitusta ei olisi, kyllähän ne omat kierrostuloksensa muutenkin näkee. Tuleekin miettineeksi kenen ongelma kolfin aleneva suosio oikeastaan on ? Senkö joka on jo kolfissa mukana tai sen perinteisiin sitoutunut, vai sen joka ei ole, mutta jonka sinne pitäisi tulla mukaan ?

 • Mr. Tilteist says:

  Golfia ei pidä missään nimessä alkaa helpottaa suurempi reikä yms. Pelatkoon 9 reikää kuka haluaa! Sopeutuja sanoo tuolla kuinka asia on!!! Kuitenkin greenfee hintoihin voisi kiinnittää huomion, 80€ 100€ 120€ on aivan liikaa, ei kukaan omilla rahoillaan maksava lähde ko. hintaiselle kentälle. 40€ on itsellä ns.kipuraja. Näitä 80€ kenttiä on PKS alueella ihan tarpeeksi ja miksihän? Joku on vanhin kenttä, joku kuvittelee olevansa hieno, joku pitää hintaa ylhäällä jotta jäsenille on tilaa. Syitä on monia ,mutta usein miten hinta ja laatu ei kohtaa mitenkään.Tämän uskoisin olevan yksi suurimpia syitä pelaaja katoon. Golf osakkeen omistuksesta puhumattakaan

 • birdie says:

  Tutkimusten mukaan suurimmat esteet golfin pelaamiseen liittyvät ajankäyttöön ja kustannuksiin. Teknisesti tämä on helppo yhtälö ratkaista: tuotteistetaan selkeämmin 9/12- reiän kierrokset, niin samalla ratkeaa molemmat ongelmat.