14.– 21.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][26]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Evakkoseuran suuret juhlat

Maamme toiseksi vanhin golfseura, Viipurin Golf, juhlii tulevassa viikonvaihteessa 80-vuotispäiviään. Sotien jälkeen Lappeenrantaan asettuneella seuralla on takanaan hyvin mielenkiintoinen ja vaiherikas historia sekä monta erilaista golfkenttää.

Seuran taru alkoi Viipurin Huusniemessä, jossa kaupungin tenniskenttien ympärille oli rakennettu muutamia par-kolmosia. Toimintaa taisi olla jo paljon ennen seuran virallista perustamista vuonna 1938, sillä sain joskus käteeni lehtileikkeen (Ylä-Vuoksi), jossa kerrottiin Tornatorin Tainionkosken tehtaan alueella vuonna 1937 järjestetystä golfkilpailusta, jossa kaikki kärkisijat olivat menneet viipurilaisille golfareille.

Viipurilaiset ennättivät rakentaa myös ns. oikean golfkentän vähän kaupungin ulkopuolelle Maaskolaan, jossa pelaaminen alkoi, muutamia kuukausia ennen talvisotaa, syksyllä 1939. Kun sotajoukkomme vuonna 1941 valtasivat Viipurin takaisin, alettiin Maaskolan kenttää myös vähitellen elvyttää vihollisten jäljiltä. Maaskolan asemaa kohti pudotetuista pommeista osa oli varmasti tehnyt tuhoaan viereisellä golfkentällä ja ehkä vain hiekkaa lisäämällä joistakin pommikuopista saatiin kuitenkin ihan näyttäviä bunkkereita. Viimeisen kerran Maaskolassa pelattiin varmaankin noin 9.6.1944, kun naapurin suurhyökkäys muutti koko kannaksen yhdeksi tulimereksi.

Silloinen Viipurin Golfin puheenjohtaja, Väinö Pelkonen, lastasi mukaansa seuran irtaimen omaisuuden, joka muutaman tositemapin lisäksi käsitti ison nipun golfmailoja. Tuohon aikaan pelaajilla ei siellä ollut vielä omia mailoja, vaan niitä sai aina pelaamaan lähtiessään klubilta mukaansa.

Pelkosen evakkoretki pysähtyi Lappeenrantaan, johon hän alkoi puuhata seuraavaa golfkenttää. Sopiva alue löytyi lentokentän maastosta, ja siellä kovia kokenut seura jatkoi toimintaansa.

Tästäkään kentästä ei tullut kovin pitkäikäistä, mutta uusi ja järjestyksessä jo neljäs paikka löytyi pian Kahilanniemestä, jossa mainio 9-reikäinen kenttä toimii edelleen erinomaisena ja varsinkin aloittelijoille sopivana areenana. Kahilanniemen kentän alkuvuosina seuran toimintaa johti ystäväni ja mainio pelikaverini, Tauno Kotilainen.

Viipurin Golfille koitti kokonaan uusi aika kun se reilut kymmenen vuotta sitten sai valmiiksi Tuosan saareen rakennetun ja ruotsalaisen Peter Fjällmanin suunnitteleman uuden kenttänsä. Tästä, upeissa Saimaan rantamaisemissa kiertelevästä kentästä on pikavauhtia tullut yksi suomalaisen golfkansan suurista suosikeista.

Tänään pitkää taivaltaan juhliva Viipurin Golf on nyt puitteiltaan sellainen seura, että se voi rauhallisin mielin suunnata katseensa tulevaisuuteen ja vaikkapa kohti satavuotisjuhliaan.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje