Ernie Els löysi itsensä - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][27]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Teemu Tyry

Ernie Els löysi itsensä

Ernie Elsin edellisestä major-voitosta on aikaa 11 vuotta. Kuva Royal Lythamin Openista heinäkuulta 2001 &copy Getty Images

British Open heräsi henkiin todenteolla vasta sunnuntaina. Loppuratkaisu oli dramaattinen, tuulen yltyessä yksi mies, Ernie Els ui vastavirtaan tehden neljä birdietä sisääntulossa. Tämän lisäksi hän jätti hyödyntämättä hienot paikat 16:lla ja 17:lla. Muista loppupään pelaajista alle parín sisääntulon pelasi vain Luke Donald (-1).

Adam Scottin päivä päättyi painajaismaisesti. Major-kisan johtotilanne päätöspäivänä oli uusi kokemus, paineet ottivat muuten upeasti pelanneesta aussista loppumetreillä vallan. Neljä perättäistä bogeyta ovat putki jota Scott joutuu käymään mielessään läpi pitkään.

Scottin esitys lupaa kuitenkin hyvää, hän on pelannut viimeiset 1,5 vuotta varsin hyvin siirryttyään pitkään putteriin ja saatuaan Stewe Williamsin caddiekseen. Scott, Luke Donald, Lee Westwood sekä Openissa murjottanut Sergio Garcia muodostavat kovan nelikon, joista jokaiselle toivoisi uran jossain vaiheessa major-voittoa.

Vaikka Elsin viimeisestä PGA Tourin voitosta ei ole aikaa kuin 2,5 vuotta, ehditiin hänet jo varsin yleisesti tuomita kehäraakiksi, jolla ei ole mahdollisuuksia nuorempien tähtien kukistamiseen. Puttiongelmat ajoivat Elsin pitkäksi aikaa epätoivon partaalle, aikaa on mennyt myös autismin tutkimusta ja hoitoa edistävien säätiöiden työn tukemiseen. Lisäksi vuosien varrella on kuiskuteltu monasti myös Elsin runsaasta alkoholin käytöstä . Els kirjoitti kisan jälkeen myöhään illalla (!!!) ilmestyneessä blogissaan, että viimeinen kierros oli yksi hänen uransa parhaista olosuhteet ja tilanne huomioiden. Helppo on uskoa nuo käsitykset, samoin tuntemus, jonka mukaan voitto oli iso yllätys vielä viimeisen päivän lähtökohdistakin.

TempText

Voitto oli sikälkin upea, että Els rutisti sen Tiger Woodsin nenän edestä. Miehet olivat Woodsin pelattua 12 reikää hetken aikaa tasoissa ( -5). Els pysyi kiihdytyskaistalla, pelasi aggressiivisesti luottaen avauksissa puumailoihinsa, jopa draiveriin (16,18). Woodsilla kävi epäonnnea bunkkerissa (6.), lopullisesti mahdollisuudet menivät kahteen erittäin heikkoon raudoilla lyötyyn avaukseen (13 ja 14).

Vaikka Woods on voittanut kaudella kolme kertaa, terä on on ollut tylsä majoreissa ja muissa suurkilpailuissa. Jack Nicklauksen major-voittojen määrän ylittäminen menee entistä vaikeammaksi. Loppuun vielä yksi tilastopalanen. Woods voitti 1997-2002 yhteensä kahdeksan majoria. Voittokerroilla keskimääräinen ero seuraavaan oli 5,5 lyöntiä. Kuusi viimeistä majoria (2005-2008) ovat olleet tiukemmassa, ero kakkoseen on supistunut 2,1 lyöntiin.

Openin onnellisimpiin pelaajiin lukeutui varmasti Belgian Nicolas Colsaerts, joka kierrostuloksin 65-77-72-65 nousi seitsemänneksi. Eurooppalaisista edellä oli vain maailmanlistan ykkönen Luke Donald. Colsaertsilla on toinen jalka vahvasti sisällä Ryder Cup-joukkueessa. Kyseessä on todellinen tuhkimotarina. Entinen lapsitähti putosi välillä jo kahdeksi kaudeksi Challenge Tourille. Hän löysi uuden vaihteen ja asenteen tekemiseensä ja on jo useaan otteeseen ahdistellut supertähtiä isoissa kisoissa.

Teemu

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje