19.9.–26.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][14]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Bodomin kartanossa

Vierailin vanhassa Bodomin kartanossa ensimmäisen kerran joskus 1980- luvun puolenvälin paikkeilla. Kartanon viimeinen isäntä Gunnar Heimburger halusi kuulla mielipiteeni siitä, sopisiko golfkenttä hänen laajoille ja kahteen järveen ulottuville viljelysmailleen. Niinä aikoina hänellä oli pienenä pelkona se, että Espoon kaupunki saattaisi pakkolunastaa hänen upeat rantansa yleiseen virkistyskäyttöön, mikä olisi luonnollisesti tiennyt levottomia aikoja rauhalliselle kartanomiljöölle. Omien positiivisten lausuntojeni lisäksi kartanonherra sai varmasti muitakin golfiin kannustavia mielipiteitä ja niinpä kentän perustaminen käynnistyi ripeästi. Seura perustettiin vuonna 1987 ja se ei saanut nimekseen mitään mikä viittaisi, perustajien mielestä ikäviä mielikuvia aiheuttavaan Bodom -järveen vaan se ristittiin Master Golf Clubiksi, joka tietenkin kuulosti tuolloin vähän koppavalta. Seuralle rakennettiin oma moderni klubitalo ja alkuperäisen kentän lisäksi rakennettiin vähitellen vielä yhdeksän lisäreikää.

Gunnar Heimburger jatkoi edelleen isäntänä ja viljeli jäljelle jääneitä maitaan vanhaan malliin kunnes hän yhtäkkiä, noin 15 -vuotta sitten, sai siitä puuhasta tarpeekseen ja tarjosi golfklubille ostettavaksi kaikki kartanon rakennukset, pihapiirin maa-alueet sekä sen verran lisämaata, että klubin 18 -reikäiseksi kasvanut kakkoskenttä saatiin sekä lähtemään, että palaamaan uudeksi klubirakennukseksi sovitun kartanon tuntumaan. Asiasta syntyi osakkeiden kesken kova kädenvääntö, koska monet olivat sitä mieltä, ettei lisämaata tarvittaisi, eikä vanhoilla rakennuksen rotiskoilla tekisi yhtään mitään. Silloinen puheenjohtaja Carl G. Nordman ei vastalauseista paljoa perustanut ja teki Heimburgerin kanssa kaupat, joilla niin rakennukset kuin lisämaa-alue siirtyivät seuran omistukseen. Seuraavassa vuosikokouksessa hän sai selvän epäluottamuslauseen ja oli pakotettu eroamaan seuran johdosta.

Vierailin klubilla pitkästä aikaa viime perjantaina ja ihastuin taas kerran sen upeaan vanhaan kartanomiljööseen, jota alkavan kesän väriloisto vain korosti. Tästä ainutlaatuisesta kulttuurimaisemasta on klubin johtaja Jaakko Tuominen porukoineen pitänyt koko ajan harvinaisen hyvää huolta. Suomessa on tapana rankata kenttiä harva se vuosi, mutta jos edes joskus palkittaisiin parhaat miljööt, olisi Masteria näyttävämpää paikkaa vaikeaa löytää. Lähelle voisivat selviytyä kaksi vanhusta eli Tali ja Aura Golfin Ruissalo. Jossain vaiheessa olisi myös paikallaan palauttaa, ellei niin jo ole tehty, kaukonäköisen Carl G. Nordmanin maine.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

 • Veli Ponteva says:

  Masterissa on todella saatu aikaiseksi upea kartanomiljöö ja nyt jälkikäteen voi olla kiitollinen viisaille päätöksille hankkia kartano ja uusia Forest-kentän eka ja päätösväylä, jolloin Forestista tuli vihdoin upea kokonaisuus. Sen verran tarvetta korjata Lassin kommenttia Nordmanista, että kaupan teki golf oy, eikä seura. Kauppojen johdosta Nordman ei menettänyt luottamusta, vaan siksi, että remontin kustannukset ylittyivät 3 miljoonalla eurolla, mikä lienee kyseenalainen Suomen ennätys. Onneksi golfarin muisti on valikoiva – kukaan ei enää muista mitä se maksoi, mutta kaikki nauttivat tuloksesta.

 • Kari Lahtinen says:

  Veli Ponteva, paljonko tuo 3 miljoonaa euroa oli tuohon aikaan Suomen rahaa? Ihan mielenkiinnosta kyselen.

 • Veli Ponteva says:

  Mastergolf Oy osti Bodomin kartanon Heimbürgeriltä vuonna 2000, mutta hän sai jäädä asumaan sinne vuoteen 2002 asti. Kartanon remontti siten toteutettiin ymmärtääkseni 2002-2003. Suomi oli tuolloin niin tili- kuin käteisvaluutan osalta Euroajassa ja tuo budjetin ylitys oli todella 3 miljoonaa Euroa (ihan ”Suomen rahaa”). Remontti rahoitettiin osin osakkeita ja myös vanhan klubitalon myynnillä, mutta jäi siitä osakkaallekin maksettavaa. Osakkeen hinta oli tuolloin noin 30,000 euroa ja kun osakkeita oli noin 1000 kpl, osaketta kohden ylitys merkitsi noin 3.000 euron lisäkustannusta.

 • EikunKarheikkoon says:

  Lassi, taisit unohtaa yhden upean paikan. Nordcenter on lähtöisin Åminnen kartanosta 1570 -luvulta ja nykyinen Nordcenterin päärakennus on tehtyjen tutkimusten mukaan 1700 -luvun puolivälistä, myöhemmin toki laajennettuna. Ympärillä monia muita historiallisia rakennuksia. Ja näkymät terassilta ovat vertaansa vailla.

 • Kari Lahtinen says:

  Veli Ponteva kirjoitti: ”Mastergolf Oy osti Bodomin kartanon Heimbürgeriltä vuonna 2000, mutta hän sai jäädä asumaan sinne vuoteen 2002 asti. Kartanon remontti siten toteutettiin ymmärtääkseni 2002-2003. Suomi oli tuolloin niin tili- kuin käteisvaluutan osalta Euroajassa ja tuo budjetin ylitys oli todella 3 miljoonaa Euroa (ihan ”Suomen rahaa”). Remontti rahoitettiin osin osakkeita ja myös vanhan klubitalon myynnillä, mutta jäi siitä osakkaallekin maksettavaa. Osakkeen hinta oli tuolloin noin 30,000 euroa ja kun osakkeita oli noin 1000 kpl, osaketta kohden ylitys merkitsi noin 3.000 euron lisäkustannusta” Kiitos tiedosta. Lassin kirjoituksesta sain sen kuvan, että kaikki tapahtui ennen euroon siirtymistä. Aika iso oli tuo ylitys per osake, kun sille remontin budjetillekin oli jo rahaa varattu.