Kesän tuloa odottavat golfarit pelaavat ahkerasti talvigolfia maan eri puolilla. Toiminnan aloitti jo joskus vuonna 1985 Rovaniemen Arctic Golf, joka keväästä toiseen rakensi kenttänsä Kemijoen jäälle, mutta on nyttemmin siirtänyt talviset pelinsä Ounasvaaralle, varsinaisen klubinsa lähelle. Lahdessa on pelattu jo monta vuotta omaa talvipeliä nimeltä Pölkkygolf, jossa maalina ei olekaan reikä hangessa vaan reilunkokoinen pölkky johon yritetään pallolla osua. Tämän kentän ”mestarina” toimii muuten vuoden 1958 mäenlaskun Maailmanmestari Juhani Kärkinen, joka aamusta toiseen ja hyvissä ajoin ennen muitten paikalle tuloa, pistää kenttänsä kilpailukuntoon. Merkittävä talvikenttä löytyy myös Jämijärveltä, jossa on muuten, kauan sitten, ollut ihan oikeakin kenttä. 18-reikäisen talvikentän isä on paikallinen ”pallojäärä” ja seniorien maajoukkuepelaaja Hannu Narvi.
Oma talvigolfini on viime vuosina tapahtunut kuitenkin Brittein saarilla, josta lumi puuttuu ja jossa rannoilla sijaitsevat vanhimmat kentät ovat täysin kesäisessä kunnossa. Lämpöä on yleensä 5-10 astetta, tuulta kohtalaisesti, mutta tunnelmaa sitäkin enemmän. Tätä talvigolfin muotoa tarkoitin otsikossani ja siitä voisi aivan hyvin myös poistaa sanan talvi, koska tämä rakas pallopelimme oli aikojen alussa itse asiassa talvinen peli. Linksit jäivät syksyllä karjan ja muun käytön jäljiltä ja lyhyiksi kaluttuina kevääseen saakka golfarien haltuun. Katsokaa vanhoja pelaajia esittäviä kuvia tai piirroksia. Niistä ei hakemallakaan löydy ketään lyhythihaisessa paidassa tai hatutta päin. Kaikilla on useimmiten paljon päällä koska pelit tapahtuivat pääosin talvisaikaan ja yleensä aina lumettomana pysyvällä Skotlannin itärannikolla.
Tänä talvena ryhmämme suuntasi kuitenkin Englannin puolelle ja aivan etelästä, kanaalin rannalta, löysimme monta hienoa links-kenttää, joista mainittakoon viimekesäinen Open -näyttämö Royal St.Georges, vuosina 1909 ja 1920 kisan järjestänyt Royal Cinque Ports sekä vuoden 1932 kisaisäntä Prince’s. Kaikki kolme olivat historiaa tihkuvia ja kerrassaan upeita kokemuksia. Kun ryhmämme oli pukeutunut vanhanaikaisen lämpöisesti ja kun muu varustus koostui pelkästään hikkorimailoista, näytimme varmasti paikallistenkin mielestä jonkinlaiselta menneen maailman joukkueelta. Tätä kaikkea on pakko kutsua aidoksi golfiksi.