3.10.–10.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][20]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

80 -vuotias seuraottelu

Heinäkuun lopulla vuonna 1935 kokoontui Helsingin Golfklubin (HGK) jäsenistä koostunut joukko Helsingin Rautatieasemalle lähteäkseen ensiksi junalla Turkuun ja sieltä sitten laivalla Ahvenanmaan kautta Tukholmaan. Matkat Ruotsiin olivat tuohon aikaan siis paljon nykyistä monimutkaisemmat. Perillä tämä kaikkien aikojen ensimmäinen ulkomaille matkustava suomalainen golfjoukkue oli kohtaava Tukholman Golfklubin (SGK) joukkueen seuraottelussa. HGK oli tuolloin vasta 3 -vuotias, mutta vastustaja SGK, Ruotsin toiseksi vanhimpana seurana jo 28 -vuotias. Ottelu pelattiin silloin vielä kovin uudella Kevingen kentällä, jonka mäkisyys yllätti paljon tasaisempaan Taliin tottuneet helsinkiläiset niin, että joukkueen johtaja Eero Ilves sanoi haastattelussa sen olleen suurin syy rökäletappioon 2 -13.

HGK saikin revanssin jo heti seuraavana vuonna kun he kaikkien hämmästykseksi löivät vieraansa tuloksella 8 – 7. Ottelu sai suurta julkisuutta varsinkin Hesarissa ja siinä asiassa toki auttoi se, että lehden päätoimittaja ja omistaja Eljas Erkko pelasi yhtenä kotijoukkueen jäsenenä.

Tämä upea kanssakäyminen onkin sitten vain jatkunut ja jatkunut ja nyt viikonloppuna juhlittiin sitä, että ensimmäisestä tapaamisesta oli jo kulunut tasan 80 -vuotta. Tätä voidaan pitää varmasti jonkinlaisena ennätyksenä, sillä en ole koskaan kuullut mistään vanhemmasta ottelusta, en edes Skotlannista, vaikka olen siellä paljon vieraillut.

Tällaiset ottelut ovat mielestäni niitä parhaita asioita mitä tämä laji pystyy harrastajalleen tarjoamaan. Ilmapiiri on aina leppoisan urheilullinen ja otteluissa solmitut lukuisat ystävyyssuhteet kestävät vuosikymmeniä. Seuraottelu kestää nykyään kolme päivää. Perjantaina pelataan foursome -reikäpelit, lauantaina henkilökohtaiset reikäpeliottelut ja sunnuntaina vielä kevyt mixed greensome eli perinteisiä pelimuotoja kaikki. Kahtena iltana juhlitaan hyvän ruuan, lukuisten puheiden ja laadukkaan ohjelman merkeissä ja ”yhteinen” kansallislaulumme ”Helan Går” kaikui tänäkin vuonna Pitäjänmäen kesäillassa pitkään.

Ottelut ovat tätä nykyä hyvin suosittuja kummassakin seurassa ja HGK:ssa ilmoittautumislistat ehtivät tuskin seinälle kun ne ovat jo täynnä. Tämän vuoden ottelussa oli mukana yhteensä 60 aikuista ja tusinan verran junioreita. Voittajaksi selviää useimmiten kotijoukkue ja otteluiden leppoisuutta kuvanneekin parhaiten se, kun eräs HGK:n takavuosien puheenjohtaja, Johan Schauman, ilmoitti Tukholmaan lähteville joukoilleen: ”Muistakaa, että on lähes golfetiketin vastaista mennä voittamaan vieraissa!”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)