26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Ukkonen ja golf ovat vaarallinen yhdistelmä

Suomen Golfliitto on toimittanut maan kaikkiin golfseuroihin tarkat ohjeet ukkosen varalle. Kuva: Getty Images

Suomen Golfliitto on lähettänyt viimeaikaisten onnettomuuksien vuoksi seuroihin täsmälliset ohjeet ukkosen varalle. Liitosta kerrotaan, että salamoinnilta suojautumisessa on ilmennyt pelaajien keskuudessa selvää tietämättömyyttä. Tähän lajin kotimainen etujärjestö haluaa nyt parhaan keinonsa mukaan puuttua. Jotkut kentät ovat jo tiedustelleet liitolta ukkoshälytysjärjestelmää, joka paljastaa vaaran aukottomasti 25 kilometrin säteellä.

Ukkonen on ollut yksi kenttien isoimmista puheenaiheista viimeisen parin viikon aikana. Salama surmasi pelaajan Joroisissa heinäkuun puolivälissä ja vajaata viikkoa myöhemmin tapahtui jälleen. Tällä kertaa vältyttiin pahimmalta, mutta Lappajärven kentällä kilpailua pelannut mies jouduttiin kuljettamaan ensiavun jälkeen sairaalaan.

Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi uskoo ikävien tapahtumien avanneen silmät vakavan asian edessä. ”Saimme Ilmatieteen laitokselta konsultaatiota, miten pitää toimia ja suojautua, kun ukkonen yllättää pelaajat golfkentällä äkillisesti. Nämä ohjeet on nyt välitetty eteenpäin Suomen jokaiseen golfseuraan.”

Peltoniemi sanoo, että sateen ja ukkosen alkaessa monet pelaajat kävelevät klubille sateenvarjo toisessa ja golfkärry toisessa kädessä. ”Sateenvarjoa ei saa missään nimessä avata, lisäksi kärryt ja mailat pitäisi jättää kentälle. Jos neljän seinän suoja ei ole aivan lähistöllä, on hakeuduttava pois aukealta paikalta. Tällöin paras suoja on mahdollisimman korkean puun lähistöllä, niin että etäisyyttä on kyseisen puun pituuden verran.”

Peltoniemi: Ihmisellä on vastuu omasta liikkumisestaan

Kun lähiympäristön taivas näyttää siniseltä ja aurinko paistaa, todellisen vaaran havaitseminen on vaikeaa. Tällaisessa tilanteessa on mahdollista, että ”täysi rähinä” on päällä jo 15 minuutin kuluttua. Uhkarohkeita kentälle pyrkijöitä riittää aina kun tie ykköstiille on auki. Huolellinen pelaaja selvittää ennen kierrokselle lähtöä netistä säätutkan avulla mahdolliset ukkosrintamat.

”On aivan maalaisjärkeen perustuvaa, että vastuu omasta liikkumisestaan on ihmisellä itsellään. Tilanteen ennakoiva tulkinta ja suojautumisohjeiden opettelu on eräänlainen kansallisvelvollisuus. Kenttien vastuulle sääilmiöitä ei voi sälyttää, ne tekevät varmasti parhaansa turvallisuuden puolesta – ja pitävät väylät suljettuina, kun tilanne sitä vaatii.”

Se miksi Suomessa on tapahtunut ukkosen vuoksi kaksi näin vakavaa onnettomuutta lyhyen ajan sisällä, johtuu monesta asiasta. Ennen kaikkea kyse on poikkeuksellisen huonosta onnesta, toisaalta ukkosia ja salamoita on riittänyt pitkän ja lämpimän sään pitkittyessä tavallista enemmän.

Peltoniemi muistuttaa, että kilpailussa kilpailunjohto keskeyttää pelin ja kutsuu kilpailijat äänimerkein pois kentältä. Muussa tapauksessa kukin kentän käyttäjä toimii itsenäisten ratkaisujen mukaisesti. Kentillä ei ole esimerkiksi ilta-aikaan riittävästi henkilökuntaa paikalla, jotta jokaista peliryhmää voitaisiin käydä erikseen varoittamassa. Eikä klubilta annettu äänimerkki kuulu välttämättä kentän uloimpiin osiin.

Kentältä poistuminen on turvallista, kun tilanne ei ole vielä uhkaava. Muussa tapauksessa olosuhteiden vaatima suojautuminen on ainoa oikea vaihtoehto. Kuva: Getty Images

Kentältä poistuminen on turvallista, kun tilanne ei ole vielä uhkaava. Muussa tapauksessa olosuhteiden vaatima suojautuminen on ainoa oikea vaihtoehto. Kuva: Getty Images

”Näitä ikäviä uutisia on saatu lukea ihan tarpeeksi, menee jo mediaseksikkyyden puolelle”, Suomen golfkenttien yhdistyksen nokkamies Lassi Kiviniemi sanoo. ”Ainoa positiivinen asia tässä on se, että kentät aktivoituvat informoimaan vaarasta.”

Kiviniemi sanoo, että kun yritystapahtumat käynnistyvät jälleen elokuun alussa, kenttien on huolehdittava tarkasti ukkoseen liittyvästä ohjeistuksesta. ”Firmakisoissa on usein kenttä täynnä väkeä. Niissä on myös paljon kokemattomia pelaajia, joille nämä vaarat eivät välttämättä ole niin hyvin tiedossa. Yhtään negatiivista uutista ei enää tarvita.”

Hän kertoo, että Suomen golfkenttien yhdistys, FGMA (kenttien toiminnanjohtajien yhdistys) ja seurojen puheenjohtajat kokoontuvat parin kuukauden kuluttua syysseminaariin. ”Tämä foorumi on harmillisesti vasta silloin kun pahin ukkoskausi on jo ohi. Siellä tehtävät päätökset ja ajatukset olisi ollut hyvä saada jo loppukesäksi toteutusasteelle.”

”Olen ehdottomasti sen kannalla, että suomalaiset seurat tai kenttäyhtiöt hankkisivat yhteisostona riittävän kantavaäänisen sireenin kentälle. Ihannetilanne olisi se että tämän sireenin äänen kuultuaan kenelläkään ei olisi epäselvyyttä, miten seuraavaksi toimitaan.”

Kiviniemen mukaan yleisen informaation tehostaminen on avaintekijä. ”Klubin edustalle tai ykkös- ja kymppilyöntipaikan tuntumaan pitäisi saada niin selkeät ja tarpeeksi huomiota herättävät taulut, ettei kukaan voisi olla niitä huomaamatta. Lisäksi bägikärryt voisi maadoittaa, ja ottaa selville minkälaisia hyväksi havaittuja ennakkotoimenpiteitä muualta maailmasta löytyy.”

Vaaroja vähättelevä mentaliteetti

Hän muistelee kuulleensa, että maailman golfkentillä kuolee sähköisen ilman vuoksi vajaat kymmenen ihmistä joka vuosi. Kiviniemi tähdentää, ettei siihen tarvita aina salamaniskua. ”Sydämentahdistinta käyttävä ihminen on sähköisellä ilmalla vaarassa, kun flimmerin (rytmihäiriön) mahdollisuus kasvaa.”

Kiviniemi kantaa huolta, että kaikista ohjeista ja varoituksista huolimatta jäljellä on kenties isoin ongelma. ”Meillä on kulttuurissa hieman vaaroja vähättelevä mentaliteetti. Jos kaveruksista joku jää epävakaan sään vuoksi menemättä kentälle, toiset saattavat leimata hänet ”vellihousuksi”. Tällaisen ajattelutavan muutoksessa meillä on edessä vielä paljon sarkaa.”

Vilkaisu kenttien kotisivuille kertoo, että ukkoseen liittyvää tiedottamista on tehostettu. Eri asia on, kuinka paljon näitä ohjeita luetaan netissä. Riittävän näkyvät ohjeet järeissä tauluissa, sähkönsinisillä kirjaimilla, kenttien strategisissa paikoissa, toimisi huomattavasti tehokkaammin.

On myös hyvä muistaa, että salama voi iskeä joskus lähes kirkkaalta taivaalta. Yhdysvalloissa on paljon kokemusta ukkosen aiheuttamista vahingoista. Tämän vuoksi maailman ykköskiertueen PGA Tourin kilpailut keskeytetään joskus hyvinkin nopeasti, vaikka mahdollinen vaara ei ole mitenkään aistittavissa. Se kertoo, kuinka vakavasta asiasta on kysymys.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    maikki says:

    Tulipa mieleeni tänään oudolla kentällä pelatessani, ettei olisi hullumpaa, jos kentillä olisi viitat klubille ’next tee’:n lisäksi. Kiireessä ei ole aikaa ruveta tutkimaan tuloskortin pientä väyläkaaviota, eikä sellaista aina olekaan. Väyliä taaksepäin kulkemalla matka on usein turhan pitkä.

    palomies says:

    olisi hyvä jos kentät tilaisi ukkos-varoitus-järjestelmän lisäksi, evakuointisunnitelman ja poistumissuunnitelman kyltteineen ja opasteineen !

    Antti Latvala says:

    Olen sitä mieltä, ettei ukkosvaroitusjärjestelmässä ole järkeä. Jos se havaitsee ukkoset 20 km päähän, niin meillä Ruuhikoskella se tarkoittaisi, että kenttä suljetaan(?), jos Lapualla tai Ilmajoella on ukkosta. Ollaanhan me kaikki pelattu lievästi ukkosvaarallisessa säässä, kun salamoita näkyy kaukana, mutta ei edes sada paikan päällä. Kohtuullisen halpa ja pelaajaystävällisempi tapa on asentaa kentän vaarapaikkoihin ukkosenjohdattimet. Esim. meillä se tarkoittaisi vain muutamaa paikkaa: ykkösen ja 10 välinen aukea, kakkosen ja harjoituskentän aukea, kolmosen ja 9 välinen aukea, seiskan loppupään aukea, 11 keskivaiheen aukea ja 14-15 välinen aukea. Johdattimet tulisi sijoittaa raffiin varustettina isoilla merkinnöillä: ”Pysy kaukana ukkosilmalla/Stay clear when thundering”. Laskelmieni mukaan kymmenmetrinen johdatin suojaa n. 150 metrin säteellä ja 20 metrinen johdatin n. 200 metrin säteellä. Tämä laskelma perustuu siihen, että yleisen tiedon mukaan ukkospilven alareuna on yleisesti 1 km korkeudella, jolloin säteellä saadaan nuo etäisyydet. Hintakaan ei tule ongelmaksi, koska metallisia trussipilareita on yleisesti saatavilla. Ottakaa ideasta koppi?