23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Sami Sarpakunnas

Saudi-Arabia käynnistää laajan golfohjelman– mutta ensivaikutelma petti pahasti

Saudi-Arabiassa unohdettiin yksi olennainen asia, golfkenttä. Sergio Garcia taas unohti olevansa töissä – kelpo korvauksella.

Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Se syntyy sekunneissa, mutta sen muuttamiseen voidaan tarvita vuosia.

Saudi-Arabia on päättänyt ponnistaa golfkartalle Arabian niemimaalla sijaitsevien naapuriensa tavoin. Ensimmäinen askel oli viime viikolla pelattu Euroopan kiertueen Saudi International -kilpailu. Se ei kuitenkaan mennyt niin kuin piti.

Vahvasti keskusjohtoisessa maassa golfhankkeeseen ollaan valmiita syytämään tukuittain rahaa. Kisaan oli haalittu useita maailmantähtiä, joiden tileille on siirretty starttirahoja miljoonia euroja. Palkintopotissa oli reilut kolme miljoonaa euroa, vaikka kisajärjestäjillä oli tiettäväsi valmius lyödä tiskiin heti kättelyssä lähes viisinkertainen palkintosumma.

Rahaa riittää – kaiken piti siis olla kunnossa. Kisasta jäi kuitenkin valju tunne. Kisapaikan infrastruktuuri oli kyhätty kiireessä, ja se näkyi. Hotellikompleksit oli saatu pystyyn, mutta sellainen nyanssi kuin viihtyisyys oli unohdettu. (Lue lisää aiheesta Karri Kakon blogissa: Rocky Road to Jeddah: Saudi-Arabia haluaa golfkohteeksi, mutta matka on vielä pitkä)

Paljon suurempi ongelma oli kuitenkin kisakenttä Royal Greens G&CC, jonka viheriöiden laatu sai maailmantähdet suunniltaan. Viheriöt olivat varmasti riittävän hyviä perusgolfarille, mutta maailmanhuippuja niille ei olisi pitänyt laittaa puttaamaan. Myöskään suunnittelunsa osalta kenttä ei ylisanoja kerännyt.

Kisasta karsiutunut Justin Rose, jolle karsiutuminen on todella harvinaista (Lue lisää: Justin Rosen häikäisevä putki katkesi – Stensonin historiallinen konttaaminen jatkuu), kritisoi olosuhteita rivien välistä, mutta tulisieluinen Sergio Garcia ei tyytynyt piilottelemaan mielipiteitään, vaan kuokki useamman viheriön uuteen uskoon putterillaan.

Joskus napsahtaa. Yhden hairahduksen moni on vielä valmis antamaan anteeksi, mutta toistuvaa tarkoituksella sabotointia on jo erittäin vaikea sulattaa. Garcia on kiukutellut läpi uransa. Viime vuosina hän on kehittynyt mielenhallinassa isoin askelein, mutta pinnan alla taitaa asua edelleen sama vanha Sergio. Jos Garcian käytös lyö tahran Saudien maineeseen golfmaana, se tahraa yhtä lailla hänen omaa brändiään. (Lue lisää: Sergio Garcia diskattiin Saudi-Arabiassa…)

Sergio Garcia antoi Saudi International -kilpailulle kasvot tavalla, joka ei takuulla tyydytä saudeja, tuskin miestä itseäkään. Kuva: Getty Images.

Garcia pyysi tekojaan myöhemmin anteeksi. Se tuskin säästää espanjalaista lisäsanktioilta. Eikä pitäisi säästääkään. Moinen käytös on ala-arvoista ja häikäilemätöntä. Se olisi sitä yhtä lailla kavereiden kesken pelatulla sunnuntaikierroksella, mutta erityisesti siksi, että Garcia oli töissä. Hän oli Saudi-Arabiassa ostettu mies. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä Garcian starttirahalle käy. Priimaan tottunut Garcia taisi tuohtumuksessaan unohtaa, että sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.

Saudi-Arabian kannalta ulostulot ovat vähintäänkin kiusallisia. Vaikka muut pitivät suunsa melko supussa, jäi epäilyksen siemen itämään – Saudi-Arabia ei ole vielä valmis golfkohteeksi. Eikä se olekaan. Se on perin outoa, ottaen huomioon investointien suuruuden. Olisi luullut kaiken olevan valmiina H-hetken koittaessa. Esimerkiksi Brasilian Rio de Janeirossa homma toimi aivan toisella tavalla olympialaisissa 2016, vaikka sielläkin kenttä kasattiin suurella kiirellä viime tipassa.

Saudi Golf Federation julkisti kisan aikana pitkän tähtäimen suunnitelman lajin kehittämiseksi maassa. Golftietoutta aletaan julistaa hänen erinomaisuutensa Yasir Bin Othman Al-Rumayyanin suopealla tuella. Vuoteen 2030 mennessä maahan on tarkoitus rakentaa 18 uutta goplfkenttää. Myös golftietoutta tullaan levittämään ja lajikulttuuria juurruttamaan kansalaisten keskuuteen.

Tuskin kenttiä kotimaiseen käyttöön tehdään, vaan niiden tarkoituksena on houkutella alueella turisteja. Nähtäväksi jää, kuinka hankeen käy. Ensi vuonnakin Saudeissa todennäköisesti pelataan ET-kisaa. Yhtä todennäköisesti mukana nähdään myös maailmanhuippuja. Siitä pitää huolen raha.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)

    MrBond says:

    Jos tuloksia katsoo niin ei noissa viheriöissä tainnut se vika olla vaan hemmotelluissa pelaajissa jotka ovat tottuneet kuninkaalliseen kohteluun ja tarkoitan tällä esim juuri Garciaa. Ei kai osallistumisrahaa makseta täysimääräisenä jos ei pääse finaalikierroksille, oletan ( en tiedä joten jos toimittajalla on siitä tieto niin hyvä olisi kertoa ) Ehkä se kiukutti. Tyhjästä se Dubai myös aloitti joten annetaan ajan kulua ja katsotaan miten Saudien projekti etenee. Uskoisin rahan mahdin olevan sellaisen että ET kumartaa ja kiittää. Myös pelaajat jotka tekevät tätä työkseen. Minun silmissäni kenttä oli juuri sellainen kuin oletin enkä ollut lainkaan pettynyt näkemääni. Kauniit väylät vesiesteineen, hyvin hoidetut viheriöt joiden nopeuteen pitäisi ammattilaisten osata sopeutua. Katsojat vain puuttuivat mutta eikö se anna juuri sen pelaajien toivoman rauhan keskittymiseen. Mainitsit että ”homma” hoitui Brasialiassa paremmin? Minusta siellä pelattu kenttä näytti surkealta joten mitä Sami tarkoitit?

    Sami Sarpakunnas says:

    Viittaan Rioon ja olympiakenttään. Pelaajat poikkeuksetta ylistivät kenttää, joka oli paitsi suunniteltu loistavasti, myös mahtavassa kunnossa. Ero Saudien Royal Greensiin oli aika suuri niin suunnittelun kuin kunnonkin osalta.

    MrBond says:

    Olet varmasti oikeassa sillä pelkän TV:n välittämä kuva ei kerro meille klubipelaajille muuta kuin että näyttää olevan kunnossa. Pelaajien kohtelu ei ole tasapuolista jos miettii sitä että Simon Dyson muistaakseni sai jopa2 kk pelikiellon ja 30 000 punnan sakot kun taputteli aikanaan viheriöllä olevia piikinjälkiä ja nyt Garcia pääsi kun koira veräjästä vaikka syyllistyi muiden pelaajien häirintään vetelemällä kengillään viheriöille jälkiä. ET:n johto ilmoitti asian olevan loppuunkäsitelty. Ei hyvä.

    ep2305 says:

    MrBond, Dysonin ja Garcian teoissa on suuri periaatteellinen ero kuten on rangaistuksissakin. Dyson paranteli puttilinjaansa sääntöjenvastaisesti tarkoituksenaan saada etua itselleen muiden kustannuksella. Garcian sinänsä törkeä käytös ei sisältänyt samanlaista pyrkimystä ja syntyneet vauriotkin sai korjata. En puolustele Garciaa, mutta rangaistuksia on ihan turha verrata keskenään.

    MrBond says:

    No sen verran tuosta rangaistusten vertaamisesta; satuin lukemaan arvostetun (englannin kielisestä ) golflehden Golfdigest`n artikkelista tänään tuon esilletuomani asian ja siinä kyllä annettiin rankka arvostelu ET:n johdolle tapauksen jättämisestä rangaistuksetta.
    Dysonin pitikin saada rangaistus mutta myös Garcian. Pelaajia ei kohdella tasapuolisesti.

    Putti-Possu says:

    Viimeisen päälle hiottujen kenttien hemmottelemat ammattilaiset näyttävät unohtaneen golfin ensimmäisen perussäännön:
    1. Pelaa kenttä sellaisena kuin se on ja 2. Pelaa palloa siitä, missä se makaa
    Olisi jopa tervettä, että kentällä olisi epätasaisuuksia, jolloin golf ei olisi millintarkkaa geometria ja pelaajat joutuisivat ennakoimaan epätäydellisiä olosuhteita. On hieman tylsää katsottavaa, kun pallon mentyä pusikkoa kohden, sitä jatketaan hyvältä makuulta (usein katsojien tallaamalta) tasaiselta. Olisi katsojillekin viihdyttävämpää, jos pallo olisi hankalassa paikassa, josta sitä joutuisi taiteilemaan kentän suuntaan. Samalla vaikeammat kenttäolosuhteet lisäisivät painetta pysytellä pois hankaluuksista eikä ylipitkät roiskaisut olisi niin dominoivassa roolissa. Esimerkiksi Garcian riehuminen bunkkerissa on sikäli erikoista, että me klubipelaajat joudumme lyömään bunkkereista, joiden kunto vaihtelee kivikovasta superpehmeään. Jos me selviämme näistä bunkkereista ulos, niin mikseivät sitten ammattailaiset.