26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Säännöt

Sääntöuudistus otettiin hyvin vastaan PGA Tourilla – droppaamiskorkeus puhututtaa

Bryson DeChambeau kokeili onnistuneesti griiniltä puttaamista lipputanko reiässä. Kuva Getty Images

Uudet droppaamiskäytännöt on syytä tuntea – ja omaksua – myös huippugolfissa.

Vuodenvaihteessa voimaan astunut sääntömuutos on nyt myös käytännössä osa kansainvälisen huippugolfin arkipäivää. Pääkiertueista ensimmäisenä sääntöjä päästiin kokeilemaan PGA Tourilla, jossa viime vuoden menestyjät kokoontuivat Havaijin perinteiseen voittajien kisaan.

Sekä pelaajat että Yhdysvaltain katto-organisaatio USGA olivat vuoden avauskilpailun kokemuksiin pääsääntöisesti tyytyväisiä. Havaijilla päähuomio keskittyi odotetusti kahteen sääntöuudistukseen: droppaamiskorkeuden muutokseen ja uuteen lipputankosääntöön.

Pelaajista muun muassa Bryson DeChambeau kokeili aiempien lupaustensa mukaisesti puttaamista pitämällä lipputangon reiässä erityisesti monissa alamäkiputeissa. Tulokset puhuivat sen puolesta, että neljä kertaa viime kaudella voittanut DeChambeau aikoo varmasti toimia niin jatkossakin.

Uuteen droppaamiskorkeuteen DeChambeau suhtautui kuitenkin vieroksuen ja piti uutta tyyliä hieman absurdina. Hän kummasteli sitä, miksi pallon pudotuskorkeus piti rajata pelkästään polven korkeudelle.

”Mielestäni valinta pitäisi saada tehdä vapaasti polvi- ja hartiakorkeuden väliltä. Siinä ei pitäisi olla mitään ongelmaa”, DeChambeau sanoi.

Hän sai tukea näkemyksilleen muun muassa Rory McIlroylta.

”Puhutaan, että esimerkiksi Brian Harman (170-senttinen PGA Tour -pelaaja) saa säännöstä tuntuvan edun. Hän voi melkein asettaa pallon paikoilleen. Joku Tony Finau taas droppaa melkein minun vyötäröni korkeudelta”, McIlroy huomautti.

Gary Woodland droppaa kaltevalle pinnalle Kapalua Golf Clubin Plantation Coursen 12. reiällä. Kuva Getty Images

Neljättä sijaa Havaijilla jakanut McIlroy kuitenkin totesi olevansa tyytyväinen siihen, että sääntöjä on nyt selvästi yksinkertaistettu ja uskoi sen olevan hyväksi koko lajille.

Pelaajia kilpailun alla kouluttanut USGA:n Thomas Pagel kertoi, että eniten kysymyksiä hän on saanut juuri uutta droppaamiskäytäntöä koskien. Pudotuskorkeuden lisäksi pelaajat on pitänyt perehdyttää huolellisesti myös pudotusaluetta koskeviin sääntöuudistuksiin. Uusien sääntöjen mukaan pallon on nyt pudottamisen jälkeen jäätävä määritellylle pudotusalueelle.

Pelaajien on syytä olla uusista droppaamissäännöistä selvillä, sillä ne kuuluvat uudistuksiin, joissa pelaajille voidaan antaa rangaistuslyöntejä, mikäli he toimivat vanhojen sääntöjen mukaisesti. Pagel kuitenkin muistutti, että rangaistus seuraa vasta, jos väärältä korkeudelta dropattua tai pudotusalueen ulkopuolelle vierinyttä palloa pelataan. Vanhasta muistista olkapään korkeudelta suoritetun dropin voi uusia rangaistuksetta ennen pallon pelaamista, ja droppi on uusittava, mikäli pallo vierii pudotusalueen ulkopuolelle. Jos pallo vierii alueen ulkopuolelle myös toisella pudotuskerralla, pallo on asetettava paikoilleen putoamiskohtaan.

Pagel uskoo pelaajien tottuvan pienestä muutosvastarinnasta huolimatta nopeasti uuteen droppaamiskäytäntöön.

”Kuuden viikon kuluttua kukaan ei enää muista, että ennen dropattiin olkapään korkeudelta”, Pagel arvioi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)