26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Jenna Mäihäniemi kypsyi ammattilaiseksi

Espoolaisen lähivuosien suurimmat haaveet liittyvät LPGA-kiertueeseen ja Tokion olympialaisiin. Antti Mäihäniemi on toiminut jo pitkään tyttärensä valmentajana ja mentorina.

Naisten lyöntipelin suomenmestaruuden heinäkuussa voittanut Jenna Mäihäniemi ilmoitti tällä viikolla ryhtyvänsä ammattilaiseksi. Se merkitsee samalla sitä, että Master Golfin kasvatti starttasi torstaina Vihdissä alkaneeseen EVLI Finnish Ladies Openiin uudella statuksellaan.

”Asiaa oli kypsytelty jo aika kauan. Lopullinen päätös ajankohdasta syntyi, kun en tullut valituksi syksyn MM-kisoihin”, Mäihäniemi sanoo.

Kun katsoo Mäihäniemen saavutuksia, ei voida puhua hätiköidystä ratkaisusta; hän voitti amatöörinä yhteensä yhdeksän SM-mitalia ja kuusi Finnish Tourin kilpailua. Tawastin SM-lyöntipelin voiton ohella kirkkaimpaan kategoriaan nousee vuoden 2014 reikäpelin SM-kulta.

Maajoukkueessa yhdeksän kertaa EM-tasolla Suomea edustanut 20-vuotias espoolainen puolustaa myös Finnish Tourin viimevuotista rankingvoittoa.

Mäihäniemeä valmentaa oma isä Antti, joka on jo pitkään muodostanut tyttärensä kanssa tiiviin tutkaparin.

”Jenna on ollut käytännössä koko ikänsä lajin parissa. Hän innostui leikkimään golfpalloilla jo kaksivuotiaana. Viime vuosikymmenen puolivälissä hän alkoi harjoitella tosissaan, ja nyt on uusi lehti käännetty elämässä”, Antti Mäihäniemi sanoo.

Suunnitelmat selvillä

Antin mukaan Jennan valmentautuminen on tähdännyt ammattilaisuuteen kaikkien niiden kymmenen vuoden ajan, jolloin hän on harjoitellut systemaattisesti. Statuksen vaihto konkretisoitui kuitenkin vasta hiljattain.

”Jenna on kypsynyt tuoreen suomenmestaruutensa jälkeen melkoisesti pelaajana. Tekemisen taso ja tulokset yhdistettynä sekä yleinen fiilis puolsivat että ratkaisu tehtiin tässä vaiheessa.”

Ammattilaiseksi ryhtyminen vaatii selkeää suunnitelmaa tulevaisuuden kuvioista. Mäihäniemi tähtää tiukasti joulukuussa pelattaviin naisten Euroopan kiertueen karsintoihin. Jos kortti LET:lle ei vielä tuolloin irtoa, aikoo hän täyttää ensi vuoden kalenteriaan mahdollisimman monella haastajakiertueen kilpailulla.

”Lähden 2017 myös LPGA:n esikarsintoihin. LET:n turnausten määrä on käynyt vähän liian suppeaksi, joten kyllä uran luominen Yhdysvalloissa kiinnostaa”, tänä keväänä Mäkelänrinteen urheilulukiossa ylioppilaaksi kirjoittanut pelaaja sanoo.

Loppukaudesta hän haluaa pelata mahdollisimman monta kilpailua riittävän hyvissä olosuhteissa.

Vaikka tietysti lähden tavoittelemaan voittoa Vihdissä, haluaisin olla vähintään top 10:ssä, jotta pääsisin LETAS-kiertueen seuraavaan Ruotsissa pelattavaan kilpailuun. Jos ei muuta ole tarjolla, osallistun syksyllä ainakin Finnish Tourin kisoihin. – Jenna Mäihäniemi

”Suomessa pysyttelen niin pitkään kuin säät sen laadukkaasti sallivat, ja talveksi pitäisi sitten päästä ulkomaille harjoittelemaan”, 50−60-lukujen tähtipelaajan Mickey Wrightin esikuvakseen mainitseva Jenna miettii.

"Se, että pelaan nyt eri statuksella, ei muuta millään tavalla keskeisiä toimintojamme", Jenna Mäihäniemi sanoo.

”Se, että pelaan nyt eri statuksella, ei muuta millään tavalla keskeisiä toimintojamme”, Jenna Mäihäniemi sanoo.

Mäihäniemet ovat viime aikoina keskittyneet sen verran tiiviisti pelaamiseen ja harjoitteluun, ettei yhteistyökumppaneiden etsiminen ole päässyt vielä kunnolla käyntiin.

”Olemme työskennelleet tärkeiden ydintoimintojen parissa, joten sponsoreiden suhteen on käyty vasta joitain keskusteluja. Tavoitteena olisi löytää yksi merkittävä pääyhteistyökumppani”, Antti sanoo.

Taloudellinen tuki ammattilaisuran ensimetreillä on tärkeää, sillä varsinkin alussa tienestit ovat kiven takana. Matkustaminen eri puolilla Eurooppaa, yhdistettynä majoitus- ja kilpailukuluilla, edellyttää kohtalaista pohjakassaa. Oma lukunsa on Yhdysvaltoihin suuntautuvat karsintareissut sekä Suomen ulkopuolella vietettävät talvikauden harjoituskuukaudet.

Tämän kaiken Mäihäniemet ovat huomioineet suunnitelmissaan, mutta fokus on edistää Jennan peliä päivästä toiseen paremmaksi ja paremmaksi.

Ensin junioreiden ja sitten aikuisten kärkitasolla viimeiset viisi vuotta kotimaassa pelannut Mäihäniemi katsoo, että Suomen naisten taso on mennyt mukavasti eteenpäin. Hän kuitenkin muistuttaa, että terävimmän kärjen jälkeen tulee selkeä pudotus.

”Pituudet ovat kasvaneet lisääntyneiden tehojen kautta. Naiset ja tytöt lyövät nykyään palloa muutenkin selvästi paremmin. Tehoa on saatu paitsi kohentuneen teknisen osaamisen myös fyysisen harjoittelun kautta.”

Suomessa liian hitaat viheriöt

Antti täydentää, että valmentajien osaaminen on edistynyt netin avulla, jonka kautta tuoretta tietoa on saatavailla nopeasti. Jotta naisten golfin taso Suomessa kohentuisi yhä laveammin, edellyttäisi se hänen mielestään tyttöharrastajien aktiivisempaa rekrytointia ja seuravalmennuksen terävöittämistä.

Suomalaisten akilleen kantapää kansainvälisellä kilpatasolla on ollut kautta aikain varsin keskinkertaisessa puttaustyöskentelyssä. Antin mielestä täkäläisten kenttien lähes yksipuolinen taipumus ylläpitää liian hitaita viheriöitä tekee tässä mielessä karhunpalveluksen maan kärkipelaajille.

”Mielestäni vain nopeat griinit toisivat täysipainoisesti kentän ominaisuudet esille sillä tavalla kuin sen suunnittelija on aikoinaan tarkoittanut. Silloin myös meidän parhaimmistomme ei tarvitsisi antaa viheriöillä niin paljon tasoitusta kovimpien maiden pelaajille ”, hän sanoo.

Kiertuepaikan saaminen ja vakiinnuttaminen päätasolta joko Euroopasta tai Yhdysvalloista on Jenna Mäihäniemen ensisijainen tavoite. Hieman pidemmällä mielessä siintää Tokion kesäolympialaiset, joissa hän haluaa ehdottomasti olla mukana neljän vuoden kuluttua.

Oman tiensä kulkija

Antti Mäihäniemi luonnehtii Jennaa vahvaksi ja pelkäämättömäksi taistelijaksi, joka on samalla määrätietoinen, mutta rauhallinen pelaaja.

Antti Mäihäniemi luonnehtii Jennaa vahvaksi ja pelkäämättömäksi taistelijaksi, joka on samalla määrätietoinen, mutta rauhallinen pelaaja.

Antti Mäihäniemi, 41, ei turvaudu valmennusfilosofiassaan stereotypioihin. Hänen mielestään oikeanlainen ajattelu on yksi keskeisimmistä asioista, millä pelaaja voi kantaa itseään ja oppia tuntemaan svinginsä.

”Joogan löytäminen on viime vuosien tärkein asia elämässäni. Se auttaa katsomaan asioita sisäänpäin, keskittymään itseensä ja sulkemaan kaikki ulkopuoliset asiat ympäriltä. Jooga kuuluu myös Jennan harjoitusohjelmaan.”

Kysyttäessä Jennalta parannusta vaativia osa-alueita, hän ei näe tai ei suostu näkemään varsinaisia kehityskohteita peliinsä liittyen. Antti toteaa, että heikkouksien myöntäminen sinällään on kyseenalaista.

”Tietysti epäonnistumisia tulee numeroiden valossa, mutta me kutsumme niitä oppitunneiksi. Jos siitä ei seuraavalla kerralla ota opikseen, on peliin katsomisen paikka. Lähtökohtaisesti ajatuksemme lähtee siitä, että ne joille Jenna on hävinnyt, ovat pelanneet erinomaisesti. Huonouteen hänen pelinsä ei voi kaatua.”

Antin ajatusmaailma saattaa tuoda mieleen itämaiset pohdiskelijat, jotka joogamatollaan suggestoivat itsensä hypnoottiseen transsiin.

Mäihäniemen ja hänen veljensä lapsuuden ja varhaisnuoruuden itsepuolustuslajien harrastuksilla lienee varmasti jotain tekemistä näiden asioiden kanssa. Näissä liikuntamuodoissa kun tietynlaisilla ajatuksilla ja kurinalaisuudella on selvästi keskeinen asema.

Itsevarmaa luonnetta on nuoruusvuosina pönkitetty jopa hieman kyseenalaisilla tavoilla.

Tiedäthän, kun nuoret kamppailulajeja harrastavat jätkät heiluvat porukoissa. Iskuja on annettu ja saatu. Olen nähnyt ja kokenut paljon kaikenlaista, mutta mitään en vaihtaisi pois. Värikästä elämää on tullut vietettyä. Silloin jos joku olisi sanonut, että teen urani golfvalmentajana, olisin varmasti kuollut nauruun. – Antti Mäihäniemi

”Kun isäni vei minut ensimmäisen kerran kokeilemaan teinipoikana golfpallon lyömistä, innostuin siitä heti. Hoksasin, että tässä lajissa on ideaa. Sitä ennen myönnän ajatelleeni, että golf on ihan tyttöjen hommaa. En voinut käsittää, miten paljon siinä voi olla yhtäläisyyksiä itsepuolustuslajeihin.”

Sekä Antin että Jennan ihanteet (kahta takavuosien legendaa lukuun ottamatta) eivät löydy golfin sisältä. Kumpikaan ei seuraa muiden tekemisiä, vaan uskoo omaan juttuunsa kuin vuoreen.

”Ulkopuolisia vaikutteita emme hae ollenkaan. Jos joku toimiva idea sattuu tulemaan vastaan, niin mikään ei tietenkään estä sitä kokeilemasta.”

Antti on paitsi Jennan valmentaja ja mentori, myös isä ja huolellinen caddie.

Antti on paitsi Jennan valmentaja ja mentori, myös isä ja huolellinen caddie.

Pitkän pyörittelyn jälkeen Antti suostuu nimeämään yhden itseensä vaikutuksen tehneen lajipersoonan.

”Ben Hogania arvostan. Hän löi palloa virheettömällä svingillä, ja lisäksi hänen oppinsa ovat yhä tänäkin päivänä päteviä. Ei liene sattumaa, että Texasin seudulta on tullut viimeisen sadan vuoden aikana lajin osaavimmat valmentajat.”

Espoossa Master Golfin prona 12 vuotta toiminut Antti Mäihäniemi kertoo olleensa viimeiset neljä vuotta erillään Suomen Golfliiton toiminnasta valmennuksen osalta. Tällä hän tarkoittaa sitä, että kaksikko on tehnyt mainitun ajan puitteissa omat kuvionsa täysin itsenäisesti ilman varsinaista yhteydenpitoa liiton suuntaan.

”Ei siinä mistään henkilökohtaisista asioista ole kysymys. On vain niin paljon ristiriitaisuutta teknisiin näkemyksiin ja ammatilliseen kompetenssiin liittyen.”

”Jenna on tullut useasti 1–2 viikon leiriltä huonokuntoisena kotiin, ja esimerkiksi pelaajien ruokavalioon ei ole kiinnitetty oikealla tavalla huomiota. Leireillä on myös paljon testaamista testaamisen perään, eikä aikaa jää riittävästi omatoimiselle harjoittelulle.”

Jennan jättämistä Suomen MM-joukkueen ulkopuolelle hän ei ymmärrä.

”Jos emme pelillisesti pysty vaikuttamaan valintaan, niin ei meillä ole muutakaan. Tilastot puhuivat Jennan valinnan puolesta, mutta Staffan Johansson ja Mikael Mustonen olivat eri mieltä. Kun saimme tiedon valituista pelaajista, keskustelimme asiasta kahden lauseen verran. Sen jälkeen se unohdettiin.”

Korealaiset naispelaajat ovat tulleet viime ja etenkin tällä vuosikymmenellä ryminällä lajin eliittiin. Maailmanlistan top 20:ssa lähes puolet on Koreasta. Tämä ei ole kuitenkaan saanut Anttia tutustumaan tähtipelaajia tuottaviin ”tehtaisiin”.

”Emme mitenkään pysty kilpailemaan harjoittelun määrässä korealaisten kanssa, mutta laadun suhteen kylläkin. Jos he valmistavat Kian, me teemme Mersun”, hän hymyilee.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje