16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golf Pirkkala Oy hävisi riita-asian oikeudessa – aikoo periä menettämänsä lähes 400 000 euroa takaisin lisävastikkeiden muodossa

Kenttäyhtiö halusi ratkaisullaan parantaa peliaikojen laveampaa saatavuutta. Käräjä- ja hovioikeuden mielestä yhtiökokousten maksuihin liittyvät päätökset olivat osalle osakkeenomistajia epäedullisia.  

Golf Pirkkala Oy ja yli 20 osakkeenomistajaa ajautuivat riitaan, kun jälkimmäiset eivät sulattaneet yhtiökokouksen vuosina 2013 ja 2014 tekemiä päätöksiä erilaisiin maksuihin liittyvissä asioissa.

Tuolloin päätettiin, että C-osakkeen (yritysosake) omistajilta perittäisiin vastikkeen lisäksi 185 euron pelimaksu sekä 20 euron hallinnointimaksu kierrosta kohden niiltä, jotka eivät suorittaisi pelimaksua.

Tampereen käräjäoikeuden ja Turun hovioikeuden mukaan osalle osakkeenomistajista tehtiin mainituissa yhtiökokouksessa epäedullinen päätös koskien pelioikeus- ja hallinnointimaksuja. Korkein oikeus ei myöntänyt kenttäyhtiölle riita-asiassa valituslupaa.

Tällä päätöksellä Golf Pirkkala Oy tuomittiin palauttamaan C-osakkeen omistajille yhteensä 396 445 euroa.

Pelioikeus- ja hallinnointimaksua kerättiin vuosina 2013 ja 2014. Vuodesta 2015 alkaen osakkeenomistajilta on peritty ainoastaan hoitovastiketta.

Kokouksessa, jossa osalle epäedullinen päätös tehtiin, Golf Pirkkala Oy:n suurin osakkeenomistaja Golfvirta Oy edusti päätöshetkellä yhtiökokouksessa 306:ta osaketta ja ääntä, kun kokouksessa oli edustettuna yhteensä 380 ääntä. Yhtiön kokonaisäänimäärä on 805 ääntä.

Oikeus totesi, että päätökset rinnastuvat siihen, jos asunto-osakeyhtiössä päätettäisiin periä asumisen edellytyksenä lisäksi asumisoikeusmaksua.

Kenttäyhtiö perusteli pelioikeus- ja hallinnointimaksun keräämistä sillä, että ”C-osakkeen omistajat niin sanotusti vuosi pelaajia”, jotka lisäsivät tuntuvasti peliaikojen kysyntää. Siten peliaikoja ei ollut niin paljon tarjolla muiden osakesarjojen omistajille.

Golf Pirkkala Oy:stä kerrottiin maksujen keräämisen tehoavan edelleen, vaikka käytäntö lopetettiin jo kaudella 2014.

”Itse henkilökohtaisesti sain asiasta pääosin ainoastaan positiivista palautetta, sillä kenttä ei ollut enää niin varattu ja peliaikoja löytyi osakkeenomistajille paremmin”, kenttäyhtiön toimitusjohtaja Pasi Kristiansson kertoi Aamulehdessä.

Golf Pirkkala Oy palauttaa maksut arviolta pelikauden alkupuolella, mutta aikoo toisaalta periä osakkeenomistajilta lisävastikkeet kyseisiltä tilikausilta.

Lähde: Aamulehti

”Enemmistö ei voi heikentää vähemmistöosakkeen mahdollisia parempia etuja”

Ilmeneekö vastaanlaisia tapauksia lisää suomalaisissa kenttäyhtiöissä?

Asiaa läheltä seurannut Asko (nimi muutettu) kertoi Golfpisteelle näkemyksiään Golf Pirkkala Oy:n vuosien 2013 ja 2014 yhtiökokousten päätöksistä, sekä niiden seurauksista. Hänen mukaansa yhtiöjärjestyksen sisältö todettiin Pirkkalan tapauksessa ratkaisevaksi.

”Enemmistöpäätöksellä ei voi heikentää yhtiöjärjestyksen mukaisia oikeuksia, jos suostumusta heikennykseen ei asianosaisilta osakkeenomistajilta ole. Pirkkalassa yhtiökokouksen äänienemmistö oli lisäksi yhdellä suuromistajalla, joka kykeni tekemään näin päätökset periaatteessa yksin”, hän sanoo.

Yritysosakkeet ovat usein maksaneet huomattavasti enemmän kuin tavalliset henkilöosakkeet. Näin osakkeen oikeudetkin voivat olla paremmat.

”Tämä saatetaan helpolla ”unohtaa”, kun yhtiön taloutta yritetään paikata tai kentällä on paljon vieraita pelaajia, jotka vievät lähtöaikoja aktiivijäseniltä”, Asko miettii.

”Pirkkalassa 100 kierrosta yritysosakkeella olisi maksanut 25 euroa + 11,90 euroa (1/100 vuosivastikkeesta) eli 36,90 euroa.  Jos soitan huomenna klubille, ja ostan 100 pelippua, saan ne hyvinkin samaan hintaan. Eli yritysosakkeella ei olisi ollut mitään käytännön arvoa, jos yhtiökokouksen päätös olisi jäänyt voimaan. Osake maksoi aikanaan noin 20 000 euroa.”

”C-osakkeen hallinnointimaksu oli aluksi 12 euroa ja se ei vielä aiheuttanut välitöntä uhkaa oikeudenkäynnistä. Sitten se nostettiin 25 euroon, joka ilmenee laskuesimerkissäni. Sitten se laskettiin 20 euroon ehkä toiveena, että uhkaavasta oikeudenkäynnistä luovuttaisiin.”

Hän sanoo, että samoja tilanteita voi kuvitella olevan myös normaaleissa osakeyhtiöissä, sillä useissa yhtiöissä on erilaisia osakkeita.

”Ei enemmistö voi heikentää vähemmistöosakkeen mahdollisia parempia etuja, jotka on yhtiöjärjestykseen kirjattu. Pirkkala yritti kiertää asian siten, että kyseessä on niin sanottu palvelu- tai toimistomaksu eikä yhtiöjärjestyksen muutos. Koska tämä kohdistui vain tiettyyn osakesarjaan, oikeus katsoi, että päätös loukkaa yhtiöjärjestyksen määräystä.”

Asko pitää mahdollisena, että vastaavanlaisia tapauksia voi tulla vielä lisää, sillä kenttäyhtiöiden hallitukset eivät hänen mielestään aina ole juridisista asioista perillä.

Golfpiste uutisoi vastikään Laukaan Peurunkagolfissa yli kaksi vuotta kestäneestä osakasriidasta. Myös tässä tapauksessa on haettu valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)