[11][17]

[11][17]

Cameron Smithillä tyylikäs vuoden avaus: kyytiä maailmanykköselle ja PGA Tourin 72 reiän ennätykselle

Cameron Smith otti komean päänahan ennätystuloksella Mauin saarella käydyssä mestareiden turnauksessa. Kuva: Getty Images

Kaikkiaan kolme pelaajaa alitti Havaijilla Ernie Elsin lähes 20 vuotta ennätystenkirjoissa kestäneen haamutuloksen.

Cameron Smith ylsi erinomaiseen suoritukseen tekemällä viikonvaihteessa Havaijilla pelatussa PGA Tourin kilpailussa kiertueen uuden 72 reiän ennätyksen. Lopputulos 258 (-34) alitti Ernie Elsin edellisen ennätyksen kolmella lyönnillä. Myös Elsin haamutulos oli syntynyt samassa kilpailussa vuonna 2003.

Smith lähti Jon Rahmin kanssa päätöspäivään tasatilanteesta -26. Eroa lähimpään uhkaajaan oli viisi lyöntiä, ja kahden kauppa voittokamppailusta myös kehkeytyi.

Edellisenä päivänä kenttäennätystä, 61, Justin Thomasin kanssa jakanut Rahm ei saanut sunnuntain kierrokselle lentävää lähtöä. Hän teki vain yhden birdien kahdeksan ensimmäisen reiän aikana, ja Smith hivuttautui kahden lyönnin johtoon.

Rahm kavensi eron 11. reiällä (par 3) näyttävän tiilyönnin ja sitä seuranneen birdien jälkeen yhteen lyöntiin. Espanjalainen taisteli Plantation-kentän takaysin puolivälissä kolme peräkkäistä birdieä, mutta Smith vastasi kullakin reiällä samalla mitalla. Kun molemmat päättivät kierroksensa par-viitosella birdieen, jäi australialaisen voittomarginaaliksi yksi lyönti.

”Epätodellinen kierros, jota en koskaan unohda”, vajaat 1,5 miljoonaa dollaria palkntorahaa ansainnut Smith sanoi.

Vaikka Rahm ei ollut etuysillä toivomassaan vedossa, on voiton menettäminen hänen kaltaisellaan saldolla poikkeuksellista: tilasto käsitti yhden eaglen ohella 32 birdieä ja vain yhden bogin. Mainitulla birdie-määrällä Rahm nousi jakamaan PGA Tourin turnausennätystä.

Sentry Tournament of Champions -kilpailun voitto oli rohkeasti pelaavalle Smithille, 28, uran neljäs PGA Tourilla. Näistä kaksi on peräisin parikilpailuista. Hänestä tuli kautta aikain kuudes pelaaja, joka pystyy niin sanotun Havaiji Slamin eli Mauin ja Honolulun turnausten voittoon. Jälkimmäisen ykköstilaa hän juhli kaksi vuotta sitten.

Jos Plantation Coursella pelataan 20 mph tuulessa tulos -20−-26, minkälaisia tuloksia uskotte syntyvän tyynessä säässä?

Tuore menestys saattaa nostaa Smithin maailmanlistan seuraavassa päivityksessä ensimmäisen kerran top 10:een. Sunnuntain pelikaveri Rahm jatkaa listan kärjessä.

PGA Tourin vuoden 2022 ensimmäinen kilpailu oli yhtä ennätystehtailua, johon myötävaikutti lämmin ja lähes tyyni sää sekä joulukuun sateiden vuoksi ”puolustuskyvyttömäksi” pehmennyt Kapaluan kenttä. Rahmin ja Thomasin seuraksi kenttäennätyksen tehneiden tai sitä sivunneiden joukkoon liittyi sunnuntaina Matt Jones (-32), joka nousi 61 lyönnin kierroksellaan kolmanneksi.

Hän oli lopulta kolmas pelaaja, joka pystyi alittamaan mestareiden kilpailussa Ernie Elsin entisen 72 reiän ennätyksen. Ennen päättynyttä viikkoa PGA Tourin historiassa vain kolme pelaajaa oli pystynyt alittamaan -30:n rajan. Sunnuntaina tämä määrä tuplaantui.

”Tällä kentällä on vain yksi ase ja se on tuuli. Jos Plantation Coursella pelataan 20 mph tuulessa tulos -20−-26, minkälaisia tuloksia uskotte syntyvän tyynessä säässä? En ole yllättynyt”, Rahm sanoi.

Sentry Tournament of Champions on PGA Tourilla edellisenä vuonna kilpailun voittaneiden pelaajien turnaus. Mukana oli 38 kilpailijaa, joista peränpitäjäksi jääneen Jason Kokrakinkin lopputulos painui seitsemällä lyönnillä parin alle. Toiseksi viimeiseksi sijoittunut Lucas Herbert (-8) oli puolestaan sunnuntaina ainoa pelaaja, jonka kierrostulos ei alittanut kentän paria.

Viikon tuloskeskiarvo, 68,22, alitti entisen, 19 vuotta sitten tehdyn kilpailuennätyksen lähes kokonaisella lyönnillä.