[11][17]

[11][17]

Branden Grace huudatti kotiyleisöä Sun Cityssä

Päätöspäivän virheetön esitys sinetöi Gracelle uran kahdeksannen voiton Euroopan kiertueella.

Nedbank Golf Challenge huipentui eteläafrikkalaisittain iloisissa merkeissä, kun Gary Player Country Clubille paikalle saapunut yleisö sai Branden Gracesta (-11) mieluisan voittajan.

Loppusuoran kiivain taistelu käytiin Gracen ja kolmen kierroksen jälkeen johdossa olleen Scott Jamiesonin kesken. Jälkimmäinen antoi hieman tasoitusta kahdeksannella reiällä lipsahtaneen tuplabogin myötä, mutta pysyi voittokamppailussa 10. ja 14. birdieiden avulla.

Ratkaiseva, yhden lyönnin ero syntyi 16. reiällä. Jamieson oli ensin upottaa chippinsä par-kolmosella, mutta sai tyytyä pariin. Grace puolestaan onnistui pitkässä birdieputissaan nousten ensimmäisen kerran ja samalla lopullisesti kilpailun johtoon.

Eteläafrikkalainen oli turnauksessa omaa luokkaansa kentän 10–18 rei’illä, jotka hän pelasi yhteensä 14 alle. Neljän päivän saldo käsitti yhden eaglen ohella 13 birdieä ja vain yhden bogin. Huomattavasti heikommin sujuneen etuysin erikoisuus oli perjantaina kuuden reiän jaksossa tulleet kolme tuplabogia. Vastaavanlaisten ongelmien jälkeen ani harvoin noustaan vielä turnauksen ykköseksi.

Grace, 29, nousi huipulle kaudella 2012 voitettuaan saman vuoden aikana neljä ET:n kilpailua. Kaudella 2013 voittosarake jäi tyhjäksi, mutta joulukuusta 2014 lähtien hän on saavuttanut joka vuosi yhden ykköstilan.

Nykyään Manchesterissä asuvan Gracen uran korkein maailmanlistasijoitus, 14:s, on tilastoitu viikolla 49 vuonna 2015. Sun Cityn turnaukseen hän starttasi OWGR-sijalta 44.

Scott Jamieson oli millimetrien päässä upottaa chipin sisään 16. reiällä. Kuva: Getty Images

Pian päättyvä kausi ei ole Gracen osalta – numeroiden valossa – sujunut yhtä hyvin kuin kaksi edellistä. Rolex-sarjaan kuuluvan kilpailun voitto on kuitenkin merkittävä, ja kohoaa hänen uransa kovimmaksi yksittäiseksi saavutukseksi.

Nedbank Golf Challenge on ollut Euroopan kiertueen ohjelmassa vuodesta 2013 lähtien. Edellinen eteläafrikkalainen voittaja oli Trevor Immelman, mutta tuolloin kymmenen vuotta sitten kilpailu kuului paikallisen Sunshine Tourin kalenteriin.

Gracea on pitkin meneillään olevaa vuosikymmentä ennustettu tulevaisuuden isoksi major-menestyjäksi, mutta voittotili kaikkein suurimmissa turnauksissa on vielä avaamatta. Hän on muutaman kerran ollut majoreissa aivan kärjen tuntumassa, mutta joutunut toistaiseksi tyytymään viiteen top 6 -sijoitukseen.

Ainoan kerran pääkiertueella lähes viisi vuotta sitten voittanut Jamieson (-10) oli selvästi harmissaan hyvän voittotilaisuuden mentyä sivu suun. Paljosta ei ollut kiinni, että hän olisi katkaissut skotlantilaisten yli 2,5 vuotta kestäneen kuivan kauden Euroopan kiertueella.

Viime aikoina piristinyt Victor Dubuisson (-9) oli Sun Cityssä kolmas. Viikonlopun kierroksilla Gracen kanssa parasta peliä esittänyt Haotong Li (-7) löi sunnuntain kovimman tuloksen (64) sijoittuen neljänneksi.

Søren Kjeldsen, Alexander Norén ja Thorbjørn Olesen (-2) jakoivat parhaina pohjoismaalaisina 12. sijaa.

Kymmenenneksi sijoittunut Tommy Fleetwood (-3) on edelleen Race to Dubai -listan kärjessä, kun jäljellä on enää kaiken ratkaiseva DP World Tour Championship. Nedbank Golf Challengen skipanneet Justin Rose ja Sergio Garcia ovat englantilaisen lähimmät uhkaajat.