Draiverilla lyödään pisimmät, jopa 300 metriä lentävät avauslyönnit.
Golf pelinä |
10.8.2016

Golfin lyönnit

Mikä on chippi? Entä pitchi? Miten bunkkerilyönti eroaa tavallisesta golflyönnistä?

Golfkentällä tarvitaan useita erilaisia lyöntejä. Perusteet oppii jo alkeiskurssilla, ja lyöntivalikoima karttuu pelikokemuksen ja harjoittelun myötä. Hyvä pelaaja osaa muokata lyöntejä tilanteen mukaan esimerkiksi matalasta korkeaksi, kaartamaan oikealle tai vasemmalle tai pysähtymään nopeasti.

Alla on esitelty yleisimmät golfkentällä tarvittavat lyönnit.

Avauslyönti

Peliryhmässä avauslyönnit suoritetaan vuorotellen, yleensä edellisen reiän tai reikien tulosten mukaisessa järjestyksessä, mutta kuitenkin niin, että kauimmaiselta tiiltä pelaavat lyövät aina ensin.

Avauslyönnin voi lyödä millä tahansa mailalla. Yleensä mahdollisimman pitkälle päätyvä lyönti helpottaa jatkolyöntiä, joten moni valitsee avauslyöntiin mailakseen draiverin tai muun puumailan, joilla lyödään pisimmät lyönnit. Draiverilla lyötyä avauslyöntiä kutsutaan draiviksi (engl. drive).

Par 3 -rei’illä, joilla pallo yritetään lyödä heti viheriölle tai reiän tuntumaan, avauslyönti lyödään sellaisella mailalla, jolla pallo lentää juuri halutun mittaisen matkan.

Par 4 ja par 5 -rei’illä avauslyönti pyritään lyömään väylälle, jolta jatkolyönti on helpompi lyödä kuin karheikosta. Lyhimmillä par 4 -rei’illä pitkälyöntiset pelaajat yrittävät joskus lyödä avauslyöntinsä suoraan viheriölle.

Pitkä lyönti

Normaali pitkä lyönti lyödään täydellä svingillä, vapaavalintaisella mailalla. Lyöntipituudet vaihtelevat mailasta ja pelaajasta riippuen noin 80 ja 300 metrin välillä.

Pitchi

Pitchi (engl. pitch) on lähestymislyönti, joka lyödään viheriölle noin 20–80 metrin matkalta. Pitchin lentokaari on korkea ja onnistuneessa lyönnissä pallo pysähtyy viheriöllä nopeasti jyrkän alastulokulman ja voimakkaan alakierteen (engl. backspin) ansiosta.

Chippi

Chippi (engl. chip) on pitchiä matalampi ja pidemmälle rullaava lyönti, jota käytetään tilanteissa, kun pallo on jo lähellä viheriötä. Chipissä tarkoituksena on nostaa pallo ilmaan ja pudottaa se viheriölle, jossa se rullaa lähelle reikää ja joskus jopa reikään.

Bunkkerilyönti

Kun lyötävä matka on lyhyt, hiekkaesteessä käytetään yleensä hiekkamailaa eli sand wedgeä. Lyönnin tarkoitus on nostaa pallo pois bunkkerista ja mahdollisimman lähelle reikää. Bunkkerilyönnissä tekniikka on hieman erilainen kuin normaalissa lyönnissä, sillä lyönnissä yritetään pallon sijaan osua hiekkaan pallon takana ja alla, ja nostaa pallo viheriölle sinkoutuvan hiekan työntövoiman avulla.

Väyläbunkkereissa, joista on vielä pitkä matka lipulle, voidaan käyttää lähes mitä mailaa tahansa riippuen pallon paikasta, tavoitellusta etäisyydestä ja pelaajan taidoista.

Hiekkaesteissä maila ei saa koskettaa esteen pintaa ennen lyöntiä. Jos näin tapahtuu, seurauksena on kaksi rangaistuslyöntiä.

Putti

Putterilla lyödään viheriöllä ja joskus viheriön reuna-alueilla. Putissa pallo ei nouse ilmaan, vaan rullaa viheriön pinnalla reikään tai sitä kohti.

Teksti: Golfpiste

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.