Pelaamisen hinnassa korotuspaineita – Kustannustason nousu näkyy golfkenttien yhtiövastikkeissa - Golfpiste.com

28.3.–4.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][6]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Pelaamisen hinnassa korotuspaineita – Kustannustason nousu näkyy golfkenttien yhtiövastikkeissa

Kuva: Getty Images

Osalla kentistä pelikausimaksut ovat kohonneet tälle vuodelle.

Maailmanlaajuinen taloustilanne on ollut turbulenssissa muun muassa koronapandemian ja Ukrainan sodan myötä. Kuluttajille tämä on näkynyt erilaisten tuotteiden ja palveluiden kohonneina hintoina. Golf on ollut Suomessa suhteellisen edullinen laji verrattuna muihin Euroopan maihin. Rahaa vastaan on saanut pelata yleisesti ottaen hyvin hoidettuja kenttiä.

Tällä hetkellä hinnannousupaineet kohdistuvat myös golfiin. Golfosakkeen omistajille se näkyy yhtiövastikkeiden korotuksina. Joillain kentillä korotukset ovat olleet maltillisempia kuin toisilla, mutta yleinen suuntaus on, että vastikkeiden hinnat ovat nousemaan päin.

Mikäli yhtiövastikkeet nousevat, niin luonnollisesti vuokrapelioikeuden hinta nousee myös. Toki, osakkeenomistajan ja vuokraajan välinen sopimus määrittää lopulta vuokrapelioikeuden hinnan.

Haastattelimme artikkeliin golfyhtiöiden hallituksen puheenjohtajia sellaisilta kentiltä, joissa yhtiövastikkeet ovat nousseet viime vuoteen verrattuna.

Mistä yhtiövastikkeen korotus johtuu?

Mika Majoinen, Golf Talma (vastike +135€): Yleinen kustannustaso on noussut. Meidän kohdalla edellinen yhtiövastikkeen korotus on ollut vuonna 2014. Tänä aikana kustannustaso on noussut vielä enemmän, mitä kuluneen vuoden aikana. Nyt tehty korotus jäi kuluttajahinta- ja rakennuskustannusindeksin alapuolelle vuoteen 2014 katsottuna.

Tiina Fonsen-Lehtonen, Keimola Golf (vastike +60€): Yleinen kustannusten nousu tuo painetta korottaa yhtiövastiketta. Golfkentällä esimerkiksi lannoitteet ja sähkö ovat olleet kalliita. Vastike on ollut muutaman vuoden sama ja nyt tehtiin maltillinen korotus.

Hannu Palsola, Tarinagolf (vastike +50€): Kustannusten, kuten lannoitteiden ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet. Laskennallisesti meidän olisi pitänyt tehdä isompi korotus, mutta uskomme käynnissä olevan osakeannin paikkaavan erotusta.

Onko tämänhetkisessä tilanteessa korotus ollut ns. “helppo tehdä?

Majoinen: Viime joulukuun yhtiökokouksessa vastikkeen korotus hyväksyttiin yksimielisesti. Toki keskustelua käytiin, mutta näillä edellä mainituilla perusteilla se meni läpi. Dramatiikkaa sen suhteen ei ollut ja osakkaat ymmärsivät tilanteen.

Fonsen-Lehtonen: Tosiasia on, että yhtiövastiketta oli nostettava. Meillä yhtiökokous äänesti asiasta, eli ei se ihan läpihuutona mennyt. Hallituksen esityksen mennessä läpi, suurin osa oli sitä mieltä, että korotus on perusteltua. Toivottavasti talousarvio pitää ja tämä nyt tehty korotus on riittävä.

Palsola: Eihän nämä koskaan mieluisia asioita ole. Jos pelaajilta kysytään, niin pelaamisen hinta pitäisi aina olla tietenkin mahdollisimman alhainen. Nyt tehty korotus oli pakko tehdä. Meilläkin on täällä ollut vähän hankalampia vuosia, mutta haluamme palauttaa Tarinan maineen entisaikojen tasolle ja olla alueen parhaita kenttiä. Ne toimenpiteet vaativat myös rahaa.

Minkälaista keskustelua korotus on herättänyt golfyhteisössä?

Majoinen: En ole seurannut mahdollista keskustelua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Yhtiökokouksessa kysyttiin perusteluita korotukselle ja ne kerrottiin. En ole tietoinen muusta keskustelusta.

Fonsen-Lehtonen: Kuten sanoin, jotkut olivat yhtiökokouksessa korotusta vastaan. Silti ihan normaalia keskustelua aiheesta käytiin, mikä on yhtiöissä tyypillistä.

Palsola: Minuun korviini ei ainakaan ole mitään ihmeempää kuulunut.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje