WAGR uudistuu vuoden alussa – miten käy suomalaisten listasijoitusten? - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

WAGR uudistuu vuoden alussa – miten käy suomalaisten listasijoitusten?

College-ympyröihin siirtyneellä Krista Junkkarilla on hyvät edellytykset WAGR-sijoituksen parantamiseen.

Kilpailujen painoarvo määräytyy entistä tarkemmin niiden osanottajajalistan todellisen vahvuuden mukaan.

Amatöörien maailmanlista (World Amateur Golf Ranking = WAGR) laitetaan uuteen uskoon keskiviikkona tammikuun ensimmäisenä päivänä. Algoritmit tuodaan lähemmäs käytäntöjä, jotka ovat tuttuja jo miesten viralliselta maailmanlistalta (OWGR) ja naisten Rolex Rankingistä.

Uudistuksen ennakoidaan heilauttavan monen amatöörin tämänhetkistä listasijoitusta. Rankingin katsotaan myös antavan jatkossa ajantasaisempaa tietoa pelaajien iskukyvystä.

Pisteitä kertyy edelleen 104 viikon ajalta. Viimeisen 52 viikon pisteet lasketaan täysipainoisina, mutta yli vuoden vanhan pisteet menettävät arvoon noin kahden prosentin viikkovauhdilla. Ratkaisu painottaa pelaajien viimeaikaisia saavutuksia.

Power Methodiksi nimetty uusi käytäntö on valmisteltu R&A:n johdolla ja USGA:n tuella. R&A aloitti rankingin vuonna 2007. USGA liittyi mukaan neljä vuotta myöhemmin. Naiset saatiin mukaan rankingiin niin ikään vuonna 2011. Alkuperäinen 52 viikon tarkastelujakso kasvatettiin 104 viikkoon vuonna 2016.

WAGR-komiteaa johtava Jeff Holzschuh kertoo, että kehitystyössä on kuunneltu tarkasti rankingistä annettua palautetta. 

”Uskomme, että muutokset ovat vastaus järjestelmän aiempiin haasteisiin.”

Välineteknologiasta ja -säännöistä R&A:ssa vastaava Steve Otto kiittelee erityisesti uuden käytännön yksinkertaisuutta ja eleganssia.

”Pelaajien on nyt helpompi päästä mukaan rankingiin. Rankingissä pysymisestä tulee kuitenkin aiempaa vaikeampaa, koska järjestelmä painottaa nykykuntoa ja palkitsee tuoreet huippusijoitukset.”

Tärkeimmät muutokset

  • Väistyvän rankingin pistelaskenta pohjautui kahdeksaan painoarvoltaan erilaiseen kilpailukategoriaan. Uudessa Power Methodissa kilpailun painoarvo perustuu sen sijaan suoraan osanottajien listasijoitukseen WAGR:ssä, OWGR:ssä tai Rolex Rankingissä. Mitä vahvempi osanottajalista on, sitä enemmän kilpailussa on pisteitä tarjolla. 
  • Amatöörikilpailussa voi olla jaossa enintään 1 000 pistettä, ammattilaiskiertueiden osakilpailussa enintään 3 000 pistettä.
  • Pelaajan viimeisten 104 viikon aikana keräämät pisteet jaetaan hänen pelaamiensa kilpailujen määrällä, ei enää kilpailukierrosten lukumäärällä kuten ennen. Minimijakaja (divisor) naisille on seitsemän ja miehille kahdeksan. Osallistuminen joukkuekilpailuihin ei edelleenkään kasvata jakajaa. Kuten pisteiden, myös jakajien painoarvo muuttuu 52 viikon jälkeen.
  • Päästäkseen mukaan rankingiin pelaajan on ansaittava vähintään 6,5 kilpailupistettä. Voittajalle on amatöörikilpailussa luvassa aina vähintään noin 7,5 pistettä ja enimmillään 25 ranking-pistettä osanottajalistan vahvuudesta riippuen.
  • Säilyäkseen listalla pelaajan on onnistuttava saamaan kilpailuissa vähintään 4 pistettä viimeksi kuluneiden 52 viikon aikana.
  • Uusi järjestelmä mahdollistaa pisteiden kartuttamisen myös vähintään 54-reikäisissä pistebogeynä pelattavissa kilpailuissa. Niille ja mahdollisille muille kilpailuformaateille on kuitenkin haettava hyväksyntää WAGR-komitealta.

Tuttuja nimiä

Amatöörien maailmanlistan kärkipaikkaa on varsinkin miesten puolella pitänyt hallussaan moni tämän hetken huippuammattilainen. Joukossa on Viktor Hovlandin, Joaquin Niemannin, Matthew Fitzpatrickin, Jon Rahmin, Hideki Matsuyaman, Jordan Spiethin ja Rory MacIlroyn kaltaisia maailmantähtiä.

Naisten rankissä ykköstila ei ole ennakoinut yhtä vahvasti myöhempää menestystä. Lydia Ko, Brooke Henderson ja Minjee Lee ovat harvoja ykköstilaa hallussaan pitäneitä ja ammattilaisinakin maailmanlistan kärkeen tai sen tuntumaan yltäneitä pelaajia.

WAGR:n tämänhetkiset ykköset ovat Japanin Takumi Kanaya ja Ladies European Tourillakin voittoon jo yltänyt Atthaya Thitikul. Suomalaisista korkeimmalla ovat Kiira Riihijärvi (76.) ja Alex Hietala (122.). Viime vuosina ammattilaisiksi siirtyneistä suomalaisista Sami Välimäki ylsi rankingissä parhaimmillaan 10:nnelle ja Matilda Castren 19. tilalle.

Suomalaisten Top 5 18.12.2019

Naiset

76. Kiira Riihijärvi

140. Anna Backman

206. Petra Salko

225. Krista Junkkari

251. Emilia Tukiainen

Miehet

122. Alex Hietala

165. Matias Honkala

172. Veeti Mähönen

192. Jonatan Jolkkonen

353. Eemil Alajärvi

Tutustu rankingiin tarkemmin täällä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje