15.–22.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][13]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

WADA odottaa PGA Tourilta nopeaa reagointia meldoniumin suhteen

Kiertue ei aio täydentää kiellettyjen aineiden listaansa ennen syksyä.

Kansainvälinen antidopingtoimikunta on kehottanut PGA Touria päivittämään kiellettyjen aineiden listaansa. Asia tuli ajankohtaiseksi, kun WADA:lle selvisi, ettei kyseisen kiertueen listalta löydy meldoniumin nimeä.

Aine nousi tällä viikolla otsikoihin Maria Sharapovan tapauksen vuoksi. Tenniksen viisinkertainen grand slam -voittaja kertoi jääneensä kiinni WADAn kiellettyjen aineiden listalle vuoden alusta ilmestyneen meldoniumin käytöstä. Hän käytti ainetta vuodesta 2006 lähtien.

Latviassa kehitettyä meldoniumia käytetään Itä-Euroopassa erityisesti sydäntautien hoitoon. 2000-luvun alusta alkaen sitä on käytetty esimerkiksi iskemiaan ja diabetekseen.

Terve urheilija käyttää kyseistä ainetta parantaakseen suorituskykyään.

”Tällainen teoria ja epäily on, että sillä on merkittävä tai jonkinlainen teho parantaa urheilusuorituksia nimenomaan kestävyyslajeissa”, Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä kertoi Ilta-Sanomissa.

European Tour on sen sijaan noudattanut WADAn ohjeistusta meldoniumiin liittyen, eikä se salli pelaajiltaan aineen käyttöä. WADA on myös muistuttanut, että jokainen Rion olympialaisiin osallistuva golfin pelaaja sitoutuu sen laatimiin sääntöihin 6. toukokuuta alkaen.

PGA Tourin hallintoon kuuluva Andy Lewinson totesi vastikään Golf Channel -kanavalle, ettei kiertue aio asettaa yhtään uutta ainetta kieltolistalle ennen lokakuuta.

”Meidän tapanamme on päivittää listaa syksyisin, ja edellisen tarkastelun yhteydessä meldonium ei ollut WADAn kieltämien aineiden joukossa. Kun palaamme tähän aiheeseen kauden 2015-2016 lopussa, lisäämme meldoniumin listalle”, Lewinson sanoi.

WADAn puheenjohtaja Sir Craig Reedie odottaa PGA Tourilta nopeampaa reaktiota.

”Toivottavasti se into, mitä golf on saanut kokea päästyään olympiaperheen jäseneksi, auttaa taivuttamaan heidät”, hän sanoi.

”Jos olisin golfari, haluaisin tulla testatuksi mahdollisimman tiukan systeemin mukaisesti. Silloin kaikille olisi selvää, että olisin puhdas urheilija.”

Kolme kertaa PGA Tourilla voittaneesta Scott Stallingsista tuli viime vuonna kolmas pelaaja kiertueen historiassa, joka on jäänyt kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Antidopingohjelmaa on tosin noudatettu golfissa vasta vuodesta 2008 lähtien.

Mitä meldoniumiin ja golfiin tulee, on muistettava, ettei yksikään golfin pelaaja ole kärähtänyt sen käytöstä. Kun lajin urheilullisuus on korostunut ja kisoja pelataan joka viikko – ja päälle asetetaan jopa mantereiden väliset matkustamiset – saattaa palautumista edistävien aineiden käytön houkuttelevuus kasvaa. Toivottavasti se jää kuitenkin sille asteelle.

Lähde: Golf Channel, Ilta-Sanomat

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje