Vuosaareen ensi lokakuussa kuplahalli golfin sisäharjoittelua varten - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Vuosaareen ensi lokakuussa kuplahalli golfin sisäharjoittelua varten

Vuosaaren halli muistuttaa paljon kuvassa näkyvää hallia sillä erotuksella, että Vuosaaren versiossa pääväri on sininen.

Helsingin Vuosaareen avataan ensi syksynä uusi sisäharjoitushalli, Planmeca Golf Areena Helsinki. Halli nousee Vuosaaren golfkentän 12. väylää reunustavan autotien toiselle puolelle. Alueella sijaitsee jo jäähalli, lämmitetty jalkapallotekonurmi sekä skeittiparkki.

Golfkäyttöön suunnitellun ylipainehallin oli tarkoitus avautua jo viime syksynä, mutta viivästys painomaan siirrossa pakotti siirtämään hanketta vuodella. Loppumetreillä hallin tontti vaihtui vielä toiseksi.

”Kaupungilla oli alustava suunnitelma rakentaa samalle paikalle kiinteä golfhalli, joten hankkeemme osui hyvään saumaan. Kaupunki ja etenkin liikuntavirasto on ollut asian suhteen todella aktiivinen ja avulias”, hanketta vetävä Kari Anttila kertoo.

Lähimmälle metroasemalle on 800 metriä, ja halli nojaakin paljon sijaintiinsa. Paikalle pääsee jopa ilman autoa, ja lapsiaan harrastuksiin kuskaavat vanhemmat voivat itse hioa svingiään golfhallissa jälkikasvun kirmatessa pallon tai kiekon perässä naapurissa.

Parkkitilaa hallin sivustalle rakennetaan kaikkiaan 160 autolle, paikoista 40 on varattu golfhallin asiakkaiden käyttöön.

Tilava ja laadukas kokonaisuus

Ylipainetekniikalla toimiva kuplahalli palvelee ympärivuotisesti. Mitoiltaan se on massiivinen, 90 x 42 metriä eli noin 4000 neliötä. Jalkapallohalleihin verrattuna golfkäyttöön suunnitellusta kuplasta tulee suoraseinäisempi ja korkeutta sillä on 18 metriä korkea, joten lyönneille on hyvin tilaa. Tontin vuokra pysyy kohtuullisena, kun se tulee liikuntakäyttöön.

Kari Anttila viime syksynä Vuosaaressa. Hanke viivästyi vuodella, mutta on nyt hyvässä vauhdissa.

Kari Anttila viime syksynä Vuosaaressa. Hanke viivästyi vuodella, mutta on nyt hyvässä vauhdissa.

”Rakennamme halliin noin 40 lyöntipaikkaa kahteen tasoon sekä arviolta 200 neliön puttiviheriön ja erillisen 200 neliöisen chippialueen, jossa pisin puttimatka on lähes 20 metriä. Laatutasosta emme tingi. Hallista tulee todella tasokas täyden palvelun talviharjoittelukeskus”, Anttila lupaa.

Halli tulee toimimaan sisäänpääsymaksulla, range-palloista maksetaan erikseen. Opetustoimintaa ei ole rajoitettu, vaan kuka tahansa pro voi vetää hallissa tunteja maksettuaan pääsymaksun.

”Oikein tehty hinnoittelu takaa meille hyvän kilpailukyvyn heti alkuvaiheessa. Golfopetuksen hallinnasta vastaa BiteGolf Ky:stä Jani Oivanen, joka toimii tällä hetkellä Porvoon Golfin ja Virvikin prona.

Halliin rakennetaan myös erillinen fysiikkatreenitila, ryhmäopetustila sekä säilytyskaapit golfbägeille. Hallissa toimii kahvio, pro shop sekä hierontapiste. Kokonaisuuden rakennusbudjetti on 1,1 miljoonaa euroa.

Melkoinen erikoisuus on sekin, että kesäkaudella, kun golfarit kuluttavat viheriöitä ulkona, muutetaan halli sopivaksi talvilajien käyttöön. Halliin rakennetaan siirrettävä freestyle-hyppyri, jossa eri lumilajien harrastajat voivat hioa temppujaan kesällä. Golfareita palvelee kesällä pro shop, kahvio, lähipelialueet ja muut treenitilat.

”Vauhdinotto tapahtuu 12 metriä korkeasta, sitä varten rakennetusta tornista, joka on toisen kerroksen lyöntipaikan jatkeena. Rakennelman pinnoite on samantyyppistä tekoruohoa kuin golfharjoittelussakin, mutta se saadaan saippuavedellä kastelemalla tarpeeksi liukkaaksi, Anttila sanoo.

Golfin ja talvisten vauhtilajien lisäksi hallia voidaan haluttaessa hyödyntää erilaisissa tapahtumissa, kuten konserteissa, messuissa ja näyttelyissä.

Pitkä projekti

Anttila alkoi pohtia tosissaan golfhallin pystyttämistä viitisen vuotta sitten. Länsi-Helsingissä ja Espoossa tarjontaa on jo ennestään paljon, mutta idän suunnalla markkinarako löytyy.

Pelkästään Itä-Helsingissä asuu 133 000 ihmistä, Vantaalla reilut 200 000 ja Sipoossakin lähes 20 000. Viidenkymmenen kilometrin säteellä on monta golfkenttää, joiden jäsenistölle uusi halli tarjoaa mahdollisuuden hioa taitoja myös talvikaudella.

Hallivuoroista on tarkoitus neuvotella 8–10 lähialueen golfseuran kanssa. Potentiaalisia asiakkaita on Itä-Helsingin alueella paljon. Päiväsaikaan, jolloin hallin käyttö on hiljaisempaa, sitä on tarkoitus hyödyntää koululais- ja veteraaniliikunnassa.

”Kaksi vuotta sitten aloin tehdä laskelmia tosissaan ja etsiä rahoittajia hankkeelle. Ihan helppoa se ei tällä hetkellä ole, sillä taloudellinen tilanne on kuitenkin aika paha ja puhutaan yli miljoonan euron investoinnista”, hän kertoo.

Nyt hankkeella on yksi päärahoittaja, jonka mukaan halli saa nimensä, se on Planmeca Golfareena. Lisäksi mukana on lainarahaa kaupungilta.

Työn määrä yllätti

Anttilan mukaan hankkeesta ei ole pidetty ääntä, mutta kiinnostus sitä kohtaan on ollut niin suurta, että puhelin on soinut ajoittain koko ajan.

”En olisi yksin pystynyt vetämään projektia, sillä en arvannut, että se tulee olemaan näin iso urakka. Vuosaari Golf Ry:n puheenjohtaja Pekka Löfman yhtenä osakkaana hoitaa myynnin ja markkinoinnin, sillä hänellä on hyvät kontaktit alalle. Pekka on muutenkin ollut iso apu”, Anttila sanoo

Hallin kävijätavoitteeksi on laskettu 50 000 henkilöä vuodessa. Junioriurheilu on lähellä Anttilan sydäntä ja halli on tarkoitus antaa ilmaiseksi myös lajiin tutustuvien koululaisryhmien käyttöön sellaisina aikoina, kun toiminta on muuten hiljaista.

”Pitää uskoa tähän hommaan ja laskea kaikki mahdollinen, se tarkoittaa satoja excel-taulukoita. Mutta kyllä se halli nyt tähän nousee”, Anttila summaa.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (9 kpl)