Vuoden vedätys! – Golfpisteen kaksikko lähti Old Courselle ex temporena ja työkavereilta salaa - Golfpiste.com

6.6.–13.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][13]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Vuoden vedätys! – Golfpisteen kaksikko lähti Old Courselle ex temporena ja työkavereilta salaa

Antti Jantunen (vas.) ja Veli-Pekka Hakala ottivat Old Coursen kierrokseen olennaisena kuuluvan Swilcan Bridge -selfien.

Toisille kierros St Andrewsin Old Coursella on golfuran huipennus. Toisille se on ensiaskel linksien maailmaan.

Siitä on puhuttu vuosia. Että lähdetään Golfpisteen porukalla linkseille. Suoralla lennolla Edinburghiin ja siitä suoraan suden suuhun. St Andrewsiin. Golfin kehtoon. Mutta ei siitä koskaan ole mitään tullut. Suunnitelmat ovat jääneet lounaskeskustelujen asteelle. Emme muka ole löytäneet yhteistä aikaa, eikä kenestäkään ole ollut ottamaan vastuullista matkanjärjestäjän roolia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Osa porukastamme on jo linkseillä käynyt, ja muutama meistä ei enää muualle menisikään. Kun linkseihin kerran hurahtaa, se on usein menoa. Links-golf on eri peli. Sen lähemmäs luontoa ja golfpelin alkujuuria ei pääse. Links-golf on suurta leikkiä, alkukantaista golfia suurenmoisilla kentillä.

Vaikka kokenut työporukkamme on jo suorastaan marinoitu golfissa, olemme usein vitsailleet, että ihan valmiiksi golfareiksi ei vielä voi kutsua heitä, jotka eivät ole eläissään linkseillä käyneet.

”On se kyllä jännä, että mäkin olen pelannut viisitoista vuotta golfia ja ajatellut nähneeni jo suunnilleen kaiken. Ja sitten on kuitenkin olemassa vielä jotain ihan muuta”, totesi minulle viime tiistaina Veli-Pekka Hakala, jonka kanssa ajelimme Golfpisteen konttorilta kohti Riihimäkeä.

Vähänpä siinä vaiheessa tiesin.

Yhteisillä ajomatkoillamme olemme jutelleet Vellun kanssa lukemattomia kertoja linkseistä. Olen itse pelannut linkseillä pitkälti toista sataa kertaa. Vellulle puolestaan koko Britteinsaaret, jossa 85 % maailman aidoista links-kentistä sijaitsee, on ollut matkailukartalla musta aukko. Yhteistä links-reissua olemme suunnitelleet ainakin vuoden, pari – ja tekemättähän se on jäänyt.

Hypätään tiistaista tämän päivän aamuun…

”Sä et nyt tiedä, mikä mua jännittää.”

”Veli-Pekka Hakala, minkälainen päivä tänään”, kysyy Golfpisteen sisäisessä WhatsAppissa tuottajamme Antti Jantunen, jolle sekä links-kentät että Britteinsaaret ovat niin ikään olleet valloittamaton valtakunta.

”Aamupäivä kiireistä”, Vellu vastaa ja liittää oheen kuvan St Andrews Links Trust -palvelun tiiajoista.

Kuvan puolivälin kohdalla lukee: 07:30 Hakala, V / Jantunen, A.

Hakalan nimi on sarakkeessa Lead golfer, Jantusen sarakkeessa Golfer 2. Se on tapa, miten St Andrewsin Old Coursella pelaajat tiiaikataulukkoon merkitään.

”Ok! Nähdään kohta tiillä”, Antti vastaa.

Ensimmäinen ajatukseni on, että taitavaksi PhotoShopin käyttäjäksi tietämäni Vellu on käsitellyt kuvaa ihan hyvin, kun lähtöajoista tehtyyn kuvakaappaukseen lisätyissä nimissä ei näy mitään palkkirajoja.

Kuluu yksitoista minuuttia ja Antti lähettää ryhmäämme selfien, jossa leveästi hymyilevät Antti ja Vellu poseeraavat links-maisemissa. Taustalla näkyy Old Coursen maineikkaan Road Holen viereinen Old Course Hotel.

Sitten alkavat kellot soida…

Antti ja Vellu ovat vedättäneet meitä päivästä toiseen. Kumpikaan ei ole hiiskunut sanaakaan matkasta, mutta jälkikäteen lankoja on helppo yhdistellä. Vellu on kesken jonkin toisen askareensa tullut yhtäkkiä työpisteeni viereen kyselemään, että ”miten ne St Andrewsin kentät oikein sijoittuivatkaan?” Antti on kuunnellut vaitonaisena vierestä, kun olemme suunnitellet Krister Jalosen kanssa links-sisältöjä Golfpiste.com:iin.

Tämän viikon keskiviikkona osa Golfpisteen porukasta on ollut katsomassa Stadion Sprint -hiihtoja olympiastadionilla. Sosiaalisesti aina sulava Vellu on ollut kilpailua edeltävällä päivällisellä tavallista jännittyneempi, mikä on mietityttänyt Golfpisteen liiketoimintajohtaja Sami Markkasta.

”Mennääs nyt katsomaan sitä hiihtoa, kun Vellu on siitä ihan tulisilla hiilillä”, Sami on tokaissut.

”Sä et nyt tiedä, mikä mua jännittää”, Vellu on vastannut.

”Aamuviideltä olimme jo valmiita kierrokselle.”

Hän on hetkeä aiemmin vilkaissut puhelintaan ja saanut tietää, että pian Skotlantiin suuntaavaa kaksikkoa on onni potkaissut. Vellu ja Antti ovat osallistuneet niin sanottuun Old Course ballot’hon, eli Old Coursen erittäin kysyttyjen ja vaikeasti saatavien lähtöaikojen arvontaan. Arpa on suosinut heitä. Molempien links-ura alkaa hämmästyttävästi ikoniselta Old Courselta, maailman tunnetuimmalta golfkentältä, jolle on jäljitetty pitkälti koko golfin syntyhistoria.

Vielä runsas viikko sitten kumpikaan kaksikosta ei olisi osannut itsekään kuvitella tilannetta. Antti on kuitenkin mennyt kuuntelemaan Golfpiste Podcastin viime viikon jakson, jossa olemme puhuneet paljon links-golfista ja St Andrewsista Vellun sekä Golfliiton asiantuntijan ja Royal & Ancient Golf Club of St Andrewsin jäsenenäkin olevan Mika Wikströmin kanssa. Jaksosta muodostuu Antille viimeinen niitti. On tullut aika kuitata kaikki katteettomat lupaukset ja piippuun jääneet suunnitelmat. WhatsApp alkaa laulaa (vihreät teksti: Antti, valkoiset tekstit: Vellu).

Tänään perjantaina, klo 09:33, WhatsApp-ryhmäämme ilmestyy kaksi svingivideota. Ensimmäisessä Old Coursen ykköstiillä svingaa Vellu, jälkimmäisessä Antti. Matka linksien maailmaan on juuri alkanut.

Scratch-tasoituksella pelaava Vellu iskee links-debyytissään Old Coursella kuusi birdieä ja komean kierrostuloksen 73 (+1). Myös Antti pelaa kelpo golfia. Hän huipentaa kierroksensa hienolla tavalla tekemällä tyylikkään parin Old Coursen kuuluisalla 17. reiällä, jota pidetään yhtenä maailman vaikeimmista par-nelosista. Old Coursen päätösreiällä Antti ja peliryhmän kolmas kaveri, yksinpelaajana edellisyön klo kahdestatoista asti Old Courselle jonottanut Josh, kertaavat viime vuoden The Openin hetkeä, kun Tiger Woods käveli kenties viimeistä kertaa Old Coursen päätösreikää Openissa valtavien suosionosoitusten keskellä.

Iltapäivällä Antista ja Vellusta tulee jo links-konkareita.

”Kävelimme siinä molemmat iho kananlihalla. Olimme lyöneet draivimme vasemmalle ja sieltä löimme molemmat lähestymisemme noin kahdeksaan metriin. Sitten sovimme, että teemme molemmat kierroksemme ensimmäisen birdiemme. Josh laittoi ensin oman puttinsa sisään ja osoitti sitten minua sormella. Puttasin omani kolme metriä pitkäksi, mutta upotin paluuputilla parin. Kahden päätösreiän tapahtumat olivat sellaisia, joita en varmaan koskaan unohda”, Antti kertoo.

Myös Vellu hehkuu tyytyväisyyttä. Hän on huutanut äänensä käheäksi upotettuaan päivän kuudennen birdien päätösreiällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

”Ei täällä nyt kyyneleitä tirauteltu, mutta ihan tosi hyvä fiilis. Heräsin yöllä varttia yli kolme paikallista aikaa, Antti heti perään, kun rupesin puttailemaan hotellihuoneemme matolla. Aamuviideltä olimme jo valmiita kierrokselle ja lähdimme imemään tunnelmaa sisään. Kyllä tämä golfilta tuntui”, Vellu sanoo.

Elämän ensimmäinen links-kierros takana. Poseerauspaikkana Old Coursen 18. griini.

Iltapäivällä Antista ja Vellusta tulee jo links-konkareita, kun he saavat lähtöajan myös St Andrewsin New Courselle. Ja mikä tärkeintä, työporukkamme ”hierarkiassa” heistä on vihdoin tullut golfareita.

Lue seuraavaksi: Näin pääset pelaamaan St Andrewsin legendaariselle Old Courselle

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje