Vedonlyönnin hävinnyt golfari ujuttautui ammattilaisena U.S. Openin karsintoihin, ja tulokset ovat karua luettavaa - Golfpiste.com

24.–31.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][20]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Vedonlyönnin hävinnyt golfari ujuttautui ammattilaisena U.S. Openin karsintoihin, ja tulokset ovat karua luettavaa

Vaikka tapauksella on humoristinen puolensa, se paljasti nolon aukon USGA:n karsintajärjestelmässä. Kuvituskuva. Kuva: 123rtf

Suomen PGA:n järjestämiin kisoihin ei ammattilaiseksi julistautuneella pelaajalla ole asiaa ilman vaadittuja kriteereitä.

U.S. Open on osallistujamäärältään maailman suurin golfturnaus, johon pyrkii karsintojen kautta joka vuosi noin 9000 pelaajaa. Karsinnat ovat parastaikaa käynnissä, ja muuan John Eckert oli mukana maanantaina Kansas Cityssä Missourissa pelatussa aluekarsintakilpailussa.

Hän osoittautui kuitenkin olleen täysin väärässä paikassa. Eckert käytti karsintakisan 18 reiän kierrokseen 112 (+40) lyöntiä, ja jäi koko joukon viimeiseksi.

Eckert pelasi kisassa Cole Critton- ja Thomas Henson -nimisten golfareiden kanssa, jotka olivat lähteneet karsintaan ”vakavissaan”. Heidän kierroksensa käynnistyi Oakwood Country Clubin 10. tiiltä, jossa Eckertiä ei näkynyt. Hetken kuluttua kävi ilmi, että hän oli mennyt epähuomiossa ykkösen tiille.

Tässä vaiheessa ryhmän muut jäsenet eivät vielä huomanneet mitään normaalista poikkeavaa.

Fort Hays State -yliopistossa college-golfia pelanneen Crittonin ja Hensonin avausten jälkeen tuli Eckertin vuoro. Hän otti bägistään esiin hybridin, vaikka kysessä oli kahdella perille lyötävä helpohko par-viitonen.

”Hän tähtäsi 30 metriä vasemmalle, ja löi pallonsa noin viiden metrin päähän. Kun lisäksi tietyt maneerit paljastuivat, alkoivat kellot vähitellen soittaa”, Gritton kertoi Golf Channelin uutisessa.

Veto kuitattiin osallistumalla karsintakilpailuun

Kun ryhmä oli edennyt pari väylää, Eckertin caddie paljasti muille, että pelaaja oli lähtenyt kilpailuun hävittyään jalkapallovedon. Sen hän kuittasi ilmoittautumalla ja osallistumalla U.S. Openin aluekarsintaan.

”Olin aika pöyristynyt. En oikein tiennyt, miten suhtautua koko asiaan. Lähinnä halusin nauraa”, Gritton sanoi.

Käveleminen vaati veronsa. Olen enemmän golfautomiehiä.

Amatööri voi osallistua U.S. Openin karsintoihin, mikäli hänen tasoituksensa on korkeintaan 1,4. Eckert ilmoittautui kilpailuun ammattilaissstatuksella, jolla hän nähtävästi ohitti edellä mainitun vaatimuksen.

Eckertin kortissa oli yksi kaksinumeroinen reikätulos ja seitsemän muuta vähintään kolmella lyönnillä parin ylittänyttä reikätulosta. Joukkoon mahtui myös neljä paria.

”Olen aika tyytyväinen neljään pariin, mutta käveleminen vaati veronsa. Olen enemmän golfautomiehiä”, hän viestitti ESPN.comille.

”Onnistuin tekemään pareista kolme viidellä viimeisellä reiällä, ja itseluottamukseni kasvoi kohisten. Jos tämä olisi ollut kahden kierroksen karsinta, muut olisivat olleet vielä helisemässä kanssani”, Eckert jatkoi humoristisella sävyllä.

Hän totesi normaalisti pelaavansa hieman yli 90 lyönnin kierrostuloksia.

”Kun kättelimme kierroksen jälkeen, Eckert kiitteli, että ’kestimme häntä’. Hän suhtautui meihin ihan kunnioittavasti, ja noudatti enimmäkseen hyvää etikettiä”, Gritton sanoi.

Gritton ja Henson pelasivat kumpainenkin tuloksen 81, kun viimeisenä paikan karsintafinaaliin saaneen pelaajan tulos oli 73. Epäilemättä Eckertin mukana olo hämmensi hänen pelikavereitaan, joiden suoritus jäi odotettua heikommaksi.

”Oli vaikea saada momentumia päälle. Eihän sitä haluaisi koko päivän katsella 60-metristä slaissia.”

Teemu Laakso: ”En ymmärrä, miten tuollainen voi olla mahdollista”

Se, miten Eckert saattoi päästä seulan läpi ammattilaisena major-kilpailun karsintaan, on täydellinen yllätys, jolle ei toistaiseksi ole löytynyt käypää selitystä.

U.S. Openin paikalliskarsinnoissa on joskus muulloinkin näkynyt kolminumeroisia kierrostuloksia. Oakwood Country Clubilla yli sata lyöntiä kierrokseensa käytti toinenkin pelaaja. Hän oli amatööri, joten kyseessä on täytynyt olla vähintään tasoituksen 1,4 omaava pelaaja. Toisinaan kilpailjat saattavat alkaa huiskia karsinnoissa tahallaan palloaan huomattuaan, ettei tuloksella taistella enää jatkopaikasta. Usein nähdään myös keskeyttämisiä.

”En ymmärrä, miten tuollainen voi olla mahdollista”, Suomen PGA:n toiminnanjohtaja Teemu Laakso kertoi kuultuaan tapauksesta.

Laakson mukaan Eckertin kaltainen livahtaminen Suomen PGA:n järjestämään kilpailuun ei käytännössä ole mahdollista, sillä ammattilaisillekin ylläpidetään nykyään tasoitusta. Finnish Tourille pelaajat tulevat kategoriajärjestelmästä.

”Teoriassa tuollainen saattaisi onnistua, mutta silloin pitäisi seuran kautta väärentää oma tasoitus. Muutoin ohjelma estää ilmoittauttumisen. Ja voisihan Finnish Tourilla periaatteessa kaapata jonkun henkilöllisyyden – ilmoittautua kilpailuun, ja pelata sillä profiililla.”

Myös DP World Tourin kolmivaiheisiin karsintoihin pelaajan taso kartoitetaan etukäteen hyvin tarkasti.

”Voisi olettaa, että tällaisen tapauksen jälkeen U.S. Openin taustalla oleva Yhdysvaltain golfliitto, USGA, alkaisi tarkistaa tiukemmin omia käytäntöjään”, Laakso pohti.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje