Vedenkäyttöä säännöstellään tiukasti Ranskassa, mutta golfkentät ovat poikkeus - Golfpiste.com

27.9.–4.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][18]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Vedenkäyttöä säännöstellään tiukasti Ranskassa, mutta golfkentät ovat poikkeus

Getty Images

Ennätykselliset helteet ovat johtaneet tiukkoihin rajoituksiin vedenkäytössä.

Ennätyksellisen kuumat ja pitkät helteet ovat piinanneet Eurooppaa monin paikoin. Ranskassa heinäkuu oli koko maan mittaushistorian toiseksi kuivin. Päivälämpötilat huitelevat yhä koko maassa 30–40 asteen välimaastossa.

Se on saanut maan reagoimaan, sillä vesivarannot ovat monin paikoin ehtyneet. Myös Ranskan ympäristöministeriö on varoittanut tuloillaan olevasta kriisistä.

Rajoituksia on säädetty lähes kaikilla alueilla, ja ne koskevat tyypillisesti niin puutarhan kastelua kuin auton pesemistäkin. Sekään ei ole auttanut, vaan jopa sadassa ranskalaiskaupungissa juomavettä on jouduttu toimittamaan asukkaille kuorma-autojen tankeista, sen loputtua tyystin.

Toistaiseksi golfkentät ovat saaneet kastella tiipaikat ja viheriöt myös kriisialueilla. Kastelun on kuitenkin tapahduttava yöaikaan, eikä vettä saa käyttää kuin maksimissaan 30% normaalimäärästä. Ainoastaan Ille-et-Vilainen alueella Bretagnen hallintoalueella golfkenttien kastelu on kielletty kokonaan.

Moinen erityisjärjestely ei tietenkään ole voinut olla herättämättä närää. Esimerkiksi Grenoblen kaupungin pormestari on Twitterissä kritisoinut golfkenttien kastelua kuivuuden keskellä ja sanonut sen alleviivaavan rikkaiden etuoikeuksia.

Rajoitusten rajavedosta on käyty laajaa keskustelua Ranskassa. Esimerkiksi kukkapuutarhoistaan tunnetulle Colmarin kaupungille ei myönnetty erityislupaa kukkien kasteluun, koska ”kukkia ei voi syödä” ja koska yksityishenkilöiltä on samaan aikaan evätty lupa puutarhojen kasteluun.

Veden puute iskee lujasti myös monien hyötykasvien, kuten paljon vettä vaativien sitrushedelmien viljelijöihin. Nähtäväksi jää, ovatko seuraavaksi liipaisimella golfkenttien viheriöt ja tiipaikat.

Lähde: euronews.green

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje