Urheilun makasiiniohjelmien vaatimukset ovat korkealla – mitä golfin lifestyleohjelma televisioon edellyttäisi? - Golfpiste.com

21.3.–28.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Urheilun makasiiniohjelmien vaatimukset ovat korkealla – mitä golfin lifestyleohjelma televisioon edellyttäisi?

Kuva: Getty Images

Kilpailu mediakentällä on kova ja kiristymään päin.

2000-luvun alkupuolella televisiossa pyöri urheilun makasiiniohjelmia, joissa käytiin läpi ajankohtaisten lajien tapahtumia ja ottelutuloksiakin. Tiedon nopea saatavuus kehittyi valtavasti muutamien vuosien aikana ja makasiiniohjelmat isossa kuvassa menivät pesuveden mukana.

Makasiiniohjelmat eivät tietenkään täysin ole kadonneet, mutta niiden on mentävä tiheämmän siivilän läpi kuin vuosikymmeniä takaperin. Enää ei riitä alkuunkaan, että lauantaisin kerrataan vaikkapa viikon aikana pelattujen otteluiden tilanteita. Vaatimustaso on noussut huomattavasti.

Urheilun makasiiniohjelmat kilpailevat kaikkien muiden urheilu- ja viihdeohjelmien kanssa. Nykyään käytännössä joka päivä jostain päin maailmaa tulee suora tv-lähetys jostakin lajista. Livelähetykset ovat kanaville prioriteettilistan kärkipäässä, koska esitysoikeuksista maksetaan suuria summia rahaa ja suoria lähetyksiä urheilun kuluttajat katsovat.

“Makasiiniohjelmien itseisarvo on laskemaan päin. Suorat lähetykset syövät elintilaa tällaisilta ohjelmilta, varsinkin jos kyseessä on huippuhetkien näyttämistä jälkikäteen. Me olemme huomanneet sen jo aikaa sitten esimerkiksi formuloiden osalta, kun näytimme koosteita kilpailuista. Vuosi vuodelta ne keräsivät vähemmän katsojia”, sanoo MTV urheilun ohjelmapäällikkö Markus Autero.

Samaan aikaan digitaalisissa kanavissa lyhyiden muutamien minuuttien mittaisten huippuhetkien katselu on koko ajan kasvamaan päin. Golfin huippukiertueetkin tekevät kilpailupäivistä napakan koosteen, joka kielii siitä, että niitä todennäköisesti myös katsotaan.

Vaikka makasiiniohjelmien esittäminen tv-kanavilla on vähentynyt, ei niitä silti ikiroutaan ole haudattu.

“Makasiiniohjelmille on tilausta, mutta vaatimus tällaisten ohjelmien sisällöille on huomattavasti korkeampi, mitä se perinteisesti on ollut”, Autero selventää.

Se, että tekee vain golfohjelman, ei riitä.

MTV:n osalta menestykseksi on noussut Formulasirkus, jossa on Auteron mukaan onnistuttu löytämään journalistisesti mielenkiintoisia näkökulmia lifestylehenkisesti. Ihmiset, jotka eivät välttämättä ole valtavan kiinnostuneita itse formuloista, ovat löytäneet ohjelman pariin.

Urheilun makasiiniohjelmien täytyykin nousta sisällöltään minkä tahansa lifestyleohjelman tasolle. Sisällön lisäksi ohjelman lähetysaika täytyy kohdata yleisön kanssa.

“Näissä ohjelmissa on äärimmäisen tärkeää, että niiden pitää olla oikealla kellonlyömällä. Makasiiniohjelmat ovat sellaisia, ettei niitä varta vasten etsitä milloin ne tulevat. Pikemminkin yleisö jää niiden pariin, kun lähetysaika on oikea.”

Golfaiheisista makasiiniohjelmista muistetaan ehkä ensimmäisenä Pallon viemää. Tällä hetkellä golfaiheisia lifestyleohjelmia näkyy lähinnä YouTubessa. Tarjonta sielläkin on aivan valtava ja erottuminen sen myötä hankalaa.

Vaikka huippuvetäviä golfin lifestyleohjelmia ei tällä hetkellä suomalaisittain löydy, ei mikään ole esteenä sellaisen syntymiselle esimerkiksi YouTuben kautta. Rima on joka tapauksessa korkealla.

“Olennaista on, että aihealueen pitää olla riittävän kiinnostava tarpeeksi isolle yleisölle. Sen lisäksi täytyy olla pirun hauska konsepti tai niin kiinnostavat henkilöt, että se alkaisi vetämään.”

“Jos mietitään golfin näkökulmasta, niin tuote voisi olla lifestyleohjelma, jossa golf olisi viitekehyksenä. Edelleen, konseptissa pitäisi olla jotain todella oivaltavaa, mitä ihmiset lähtevät seuraamaan”, Autero miettii.

Suomessa golfareita on noin 150 000 ja golfista kiinnostuneita Golfliiton tutkimuksen mukaan rutkasti lisää. Golfia pelataan koko Suomessa, joten yleisön golfille voidaan olettaa olevan valmiina. Mikäli haluaisi tehdä golfaiheisen lifestyleohjelman, niin edellä mainitut asiat tulisi täyttyä.

“Se, että tekee vain golfohjelman, ei riitä. Pitää olla kiinnostava tapa tehdä se ja hemmetin kiinnostavia hahmoja”, Autero paaluttaa.

“Sellaisia elementtejä ohjelmassa voisi toki olla mukana, joista on selkeästi hyötyä golfista kiinnostuneille henkilöille.”

Koska golfaiheisia makasiiniohjelmia ei tällä hetkellä televisiossa pyöri, väistämättä herää kysymys, että eikö maastamme löydy tarpeeksi idearikasta nikkaria, joka sellaisen veturiksi lähtisi? Intohimoa golfiin takuulla nimittäin löytyy.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje