Unohda lihamuki – PGA Championshipin isäntäkaupungin roskalautanen valloittaa - Golfpiste.com

6.6.–13.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][13]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Unohda lihamuki – PGA Championshipin isäntäkaupungin roskalautanen valloittaa

Garbage plate ei ole kulinaristien suosikki. Siitä on kuitenkin tullut rochesterilaisten ravintoloiden vetonaula. Kuva: Getty Images

Rochesterin suosikkiherkku ”garbage plate” pääsi heti ensimmäisellä kierroksella kisalähetyksen kuviin. Ilmestys ei ole kauneimmasta päästä.

PGA Championshipin isäntäkaupungin nimikkoruoka garbage plate on noussut Rochesterissa kuuluisuudeksi. Sen on luonut vuonna 1997 edesmennyt kokki Nick Tahou, joka pyöritti vuosikymmenet suosittua ja edelleen toiminnassa olevaa paikallista ravintolaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Garbage plate eli suomeksi ”roskalautanen” ei ole esteettinen näky, mutta se ei ole estänyt rochesterilaisia hullaantumasta suosikkiruokaansa.

Tarinan mukaan annos keksittiin, kun eräät yliopisto-opiskelijat poikkesivat Tahoun ravintolaan. He kysyivät ruokaa, joka sisältäisi ”all the garbage on it” eli vapaasti käännettynä kaikenlaista sörsseliä. Tahou täytti asiakkaiden toiveet, ja tuloksena oli ikoninen garbage plate.

Kuten jo ruoan nimikin ennakoi, se kannattaa kiertää kaukaa, jos noudattaa säntillistä ruokavaliota tai muuten vain haluaa välttää ylimääräisiä kaloreita. Niitä nimittäin roskalautasessa riittää.

Garbage plate on sittemmin räjähtäneen kysynnän vuoksi levinnyt kaupungin muihinkin ravintoloihin, joten sitä myös sovelletaan hieman vaihtelevalla tavalla. Alkuperäiseen garbage plateen kuuluu perunoita, makaronisalaattia, valkoisia papuja, ranskalaisia, 1−2 grillattua juustohampurilaista, hienonnettua sipulia, sinappia, ketsuppia sekä tulista kastiketta.

Joissain versiossa juustohampurilaiset voidaan korvata tai täydentää tavallisilla hampurilaisilla, hot dogilla, makkaralla, murealla kanalla, kalalla ja paistetulla kinkulla. Ohessa tarjoillaan vielä leipää ja voita. Kyseessä on siis todellinen rochesterilainen pyttipannu, joka on äänestetty New Yorkin osavaltion rasvaisimmaksi ruoaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Rory McIlroy kertoi ennen turnausta pitämässään lehdistötilaisuudessa syöneensä kerran garbage plate -annoksen. Intohimoa ruokaan ei kuulemma syntynyt, vaikka hänen vaimonsa on kotoisin Rochesterin seudulta. Tämä ei ole hänen kaltaisensa huippu-urheilijan kohdalla ihme, sillä lautasella on lähes 1,5 kiloa tuhdisti kaloripitoista mättöä.

Mikäli mahduttaa vatsaansa garbage platen ennen golfkierrosta, lienee selvää, ettei pelin aikana välipalaa tarvita. Toinen asia on, jaksaako laittaa kentällä tossua toisen eteen, vai onko viimeistään ysillä vetäydyttävä suosiolla sivuun.

Lue seuraavaksi: Ruokapuheita – palveleeko klubiravintola kasvissyöjää ja vegaania?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje