Tuore SM-mitalisti teki ”iloset” – hurja eagle-kimara kotikentällä - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Tuore SM-mitalisti teki ”iloset” – hurja eagle-kimara kotikentällä

Jonne Asikainen pelasi kotikentällään uransa kovimman kierroksen.

Jonne Asikainen rikkoi tukun omia golfennätyksiään ja kenties sivusi jopa yhden kierroksen eagle-määrän maailmanennätystä.

Viipurin Golfin Jonne Asikainen tiedetään Suomen kilpagolfpiireissä taitavaksi pelimieheksi. Asikainen on voittanut muun muassa kahdesti reikäpelin SM-pronssia sekä 21-vuotiaiden SM-kultaa. Pari viikkoa sitten hän sai kaulaansa hopeamitalin mid-amatöörien SM-kisoista. Torstaina Asikainen ylsi kuitenkin suoritukseen, johon vain ani harva on yltänyt. Hän teki Viipurin Golfin Etelä-Saimaa-kentällä pelaamallaan harjoituskierroksella hurjat neljä eaglea!

Asikainen oli aloittanut kierroksensa hyvin tehtyään birdiet rei’ille kaksi ja kolme ja oli seitsemännen reiän tiille tullessaan tuloksessa kaksi alle parin. Etelä-Saimaan seitsemäs reikä on lyhyt dogleg, par 4, jonka voi oikaista metsän yli suoraan griinille. Asikainen otti käteensä rautanelosen ja löi pallonsa griinille noin kymmenen metrin päähän reiästä. Matkaa tiiltä griinin keskelle oli Asikaisen arvion mukaan noin 215 metriä. Putti sisään, ja eagle numero yksi piirtyi tuloskorttiin.

Kaksi reikää myöhemmin, kovaan vastatuuleen pelatulla par-viitosella, Asikainen otti draivin jälkeen käteensä puu-kolmosen ja oli lähellä tehdä elämänsä ensimmäisen albatrossin. Pallo löytyi 30 senttiä lipun takaa.

”Pallon paikan perusteella lyönti oli saattanut osua jopa lipputankoon”, Asikainen kertoi.

”Sitten tuli mieleen, että seuraava reikä on par-kolmonen. Että holari tästä vielä puuttuu.”

Ulosmenon alun Asikainen huilaili tekemällä kolme perättäistä paria, kunnes pääsi pelaamaan 13. reiän, vasemmalle kääntyvän par-viitosen kovaan myötätuuleen. Hyvän draivin jälkeen jäljelle jäi vain rautayhdeksikkö, jonka Asikainen löi noin kahdeksaan metriin. Putti jälleen sisään ja kortissa oli jo kolme eaglea.

”Olen varmaan yhden tai kaksi kertaa tehnyt kaksi eaglea saman kierroksen aikana, mutten koskaan kolmea”, Asikainen kertoi. Henkilökohtainen eagle-ennätys oli siis jo mennyt uusiksi.

Seuraavalla reiällä Asikainen oli jälleen lähellä lyötyään wedge-lähestymisensä metrin päähän reiästä. Helpon birdien jälkeen hän oli kierrostaan neljäntoista reiän jälkeen jo tuloksessa kahdeksan alle parin.

Etelä-Saimaan viidennellätoista reiällä Asikainen löi hyvän, noin 280-metrisen draivin myötätuuleen, ja matkaa lipulle jäi vain 67 metriä. Nosto lipulle, yksi pomppu ja pallo sukkana reikään – Asikainen oli tehnyt yhdeksän reiän sisään hurjat neljä eaglea!

”Siinä rupesi jo vähän naurattamaan. Että eihän tämä oikeasti voi olla totta. Ei voinut kuvitella todeksi, että tällaista kävisi. Olen aiemmin tehnyt ehkä yhden kesän aikana neljä eaglea. Nyt niitä tuli neljä yhteen kierrokseen”, Asikainen kertoi.

”Sitten tuli mieleen, että seuraava reikä on par-kolmonen. Että holari tästä vielä puuttuu.”

Hole in one jäi Asikaiselta sentään tekemättä, mutta neljä eaglea ja kolme birdieä sisältänyt 63 (-9) lyönnin kierros oli Asikaisen golfuran paras tulos.

Jonne Asikaisen ennätyskierroksen tuloskortti.

Suorituksen arvoa lisäsi se, että Asikainen pelasi isänsä kanssa ensimmäistä kertaa pariin vuoteen.

Jonne Asikainen pelasi golfia aiemmin ammattilaisena, mutta on saanut sittemmin amatöörioikeudet takaisin. Peli on yhä uomissaan, mistä kertoo jo Asikaisen tasoitus: +3,6.

”Vuoden alussa tasoitus oli +0,3, joten peli on tänä vuonna kulkenut. Kauden kierroskeskiarvo taitaa olla alle parin”, Asikainen kertoi.

Suomalaiset ovat muutenkin kunnostautuneet eagle-ennätyksissä.

Neljän eaglen kierrokset ovat golfissa tuikiharvinaisia. Esimerkiksi PGA Tourilla saavutukseen on ylletty vain kahdesti, ja Euroopan pääkiertueella kolme kertaa. Euroopan kiertueen ennätystä yhtenä kolmesta jakaa Mikko Ilonen, joka teki vuoden 2003 Open de Españan -osakilpailuissa neljä eaglea.

Suomalaiset ovat muutenkin kunnostautuneet eagle-ennätyksissä. Toni Hakula teki huhtikuussa 2019 PGA Tour Latinoamerica -kiertueen Chilen osakilpailussa eaglen kolmella perättäisellä reiällä, mikä on tiettävästi ainutlaatuinen suoritus ammattilaiskiertueiden historiassa.

Golfpisteen toimituksen tiedossa ei ole yhtään tapausta viisi eaglea sisältäneestä golfkierroksesta.

Asikainen kertoi juhlistaneensa saavutustaan yhdellä oluella ja nukkuneensa ihmekierroksen jälkeen varsin hyvin.

”Kavereiden viesteihin sain kyllä vastailla vielä tänä aamunakin”, Asikainen nauraa.

Lue seuraavaksi: Toni Hakula teki lajihistoriaa: iski kolme eaglea perättäisillä rei’illä!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje