23.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Teemu Selänne: ”Yhdysvalloissa urheilijaa tuetaan heikkoina hetkinä enemmän kuin Euroopassa”

Teemu Selänne toimii lukuisten Suomen huippupelaajien mentorina.

Viihdemaailman kummit auttavat Selänne & Piltz -golfakatemian kilpapelaajia ja pääsevät itsekin osallisiksi huippuvalmennuksesta.

Tapiola Golfin harjoittelukeskuksen mattorivistöllä lyö vierekkäin joukko suomalaisamatöörien kärkinimiä: Juuso Kahlos, Kristian Kulokorpi, Jonatan Jolkkonen, Matilda Svahn. Ryhmä treenaa Mika Piltzin valmennuksessa Selänne & Piltz Golf Academyn harjoituksissa.

Uutena nimenä akatemian valmennusryhmään on hiljattain liittynyt St. Laurence Golfia edustava Juho Suomalainen. Piltz on laittanut Suomalaisen svingin uusiksi. Lyönti on hätkähdyttävän kaunis. Vaivaton, tehokas, dynaaminen.

Mattojen takana hyörii akatemian toinen nimihahmo, kiekkolegenda Teemu Selänne. Hän tsemppaa ja rohkaisee urheilijoita ja pitää helposti lähestyttävällä otteellaan tunnelmaa yllä. Selänteen tähtistatuksesta ei näy lyöntimattojen äärellä jälkeäkään.

Selänne toimii menestyksekkäälle kilpauralle tähtäävien pelaajien mentorina. Huippu-urheilun maailma ja sen vaatimukset ovat hänelle perin juurin tuttuja. Selänne halua olla urheilijoiden tukena erityisesti vaikeina hetkinä.

”Haluaisin opettaa junnuille sekä lätkässä että golfissa sellaiset rutiinit, joilla voi pitää itseluottamuksen ylhäällä, vaikka tulee vähän vastoinkäymisiä”, Selänne sanoo.

Matilda Svahn treenaa, Teemu Selänne seuraa.

Selänteen otteessa ja ajatuksissa on paljon vaikutteita Pohjois-Amerikasta, jossa hän vietti suurimman osan huippu-urheilijan vuosistaan. Ote valmennukseen poikkeaa Selänteen mukaan eurooppalaisesta tavasta toimia.

”Amerikassa tehdään vähän enemmän tiimityöskentelyä valmennuksessa. Siellä panostetaan enemmän mentaalipuoleen ja kannustamiseen, ja nimenomaan heikkoina hetkinä. Euroopassa urheilija vastaa usein yksin omista ongelmistaan ja murheistaan”, Selänne sanoo.

Akatemiaurheilijoita kannustetaan muutenkin suuntaamaan katseensa Pohjois-Amerikkaan, jos se vain tuntuu heille luontevalta. Harjoitusryhmän neljästätoista pelaajasta jo viidellä on kokemusta Yhdysvaltain yliopistogolfista.

Akatemian treeneissä on tekemisen meininki, mutta tunnelma harjoituskeskuksessa on välitön. Mailaa ei turhaan puristeta. Se näyttää olevan ryhmälle sekä luontaista että tarkoitushakuista.

Muusikko Reino Nordin ja rap-duo JVG:n Jare Brand huhkivat viereisillä matoilla otsat hiessä. Kumpikin on hurahtanut perusteellisesti golfiin. Nordin ja Brand kuuluvat akatemian kummeihin, joille on suunniteltu selvä rooli. Kummit auttavat osaltaan keventämään tunnelmaa ja vievät akatemian kautta golfin  myös lajipiirien ulkopuolelle.

”Silloin kun itse olin pieni poika, olin kaiken maailman Speden Speleissä ja tietovisakisoissa mukana. Spedehän toi melkein jokaisessa lähetyksessä golfia esiin ja idoleita edelleen tarvitaan, jotta saataisiin nuoria mukaan golfin pariin. Tällainen keskilihava kerhopro on hemmetin huono idoli, mutta näihin meidän ’sirkushahmoihin’ junnut voivat jo samaistua”, Mika Piltz sanoo.

Tehtävänsä vastapainoksi kummit saavat osallistua harjoituksiin ja valmennukseen ja saavat harjoitella ryhmän mukana huippupelaajien seurassa. Sekä heinäkuussa golfin aloittanut Nordin että jo pidempään pelannut Jare Brand ovat hurahtaneet perusteellisesti golfiin.

”Lyön jo ihan eri tavalla kuin aiemmin. Talvitreeneissä keskitymme perustekemiseen ja alan jo saada lätkämassani pallon taakse ja välitettyä voiman oikeaan paikkaan”, sanoo ensimmäisenä syksynään jo kuutisenkymmentä golfkierrosta pelannut Nordin.

Jare Brand on puolestaan lähdössä Dubaihin seuraamaan European Tourin osakilpailua ja mahdollisesti myös testaamaan Piltzin ”tipsejä” käytännössä.

Selänne & Piltz Golf Academyn valmennuksessa on tällä hetkellä 14 kilpapelaajaa, joilla järjestetään talvikaudella yhteisharjoituksia neljä tuntia viikossa ja yksityistunteja tarpeen mukaan. Mukana on yhteistyökumppaneita, joiden tuki pitää pelaajille koituvat kustannukset matalina. Selänteelle urheilijoiden kustannusten kurissapitäminen on ollut tärkeä seikka.

”Teemu on itsekin ihan normaalikodista. Ei hän mikään hyvä koskaan ollut, mutta ihan ok lätkänpelaaja hänestäkin tuli”, Piltz veistelee.

”Raha ei saa olla tässä hommassa kynnyskysymys”, hän sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

 • joukahainen says:

  ” Tehtävänsä vastapainoksi kummit saavat osallistua harjoituksiin ja valmennukseen ja saavat harjoitella ryhmän mukana huippupelaajien seurassa. ”
  ” Tapiola Golfin harjoittelukeskuksen mattorivistöllä lyö vierekkäin joukko suomalaisamatöörien kärkinimiä: Juuso Kahlos, Kristian Kulokorpi, Jonatan Jolkkonen, Matilda Svahn.”
  Minkä nimisiä ovat ne huippupelaajat, joiden kanssa kummit saavat osallistua harjoituksiin ja valmennukseen ? Vai laskeeko toimittaja em. amatöörit huippupelaajiksi ?

 • Jere Jaakkola says:

  Terve Joukahainen,

  Kyllä toimittaja laskee, ilman epäilyksen häivää. Esimerkiksi Jonatan Jolkkonen on yksi Suomen golfhistorian kuudesta Euroopan mestarista.

  Toki kaikilla mainituilla on vielä maailman absoluuttiselle huipulle pyrkiessään monta porrasta kiivettävänään, mutta harrastajapelaajan näkökulmasta, mihin jutussa viitataan, he ovat ehdottomasti huippupelaajia.

  Ystävällisesti,
  Jere Jaakkola, Golfpiste