Tawastin Toptracer-rangella voi pelata lähimmäs lippua -kisan Pebble Beachissa - Golfpiste.com

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - Golfkentät

Tawastin Toptracer-rangella voi pelata lähimmäs lippua -kisan Pebble Beachissa

Jari Kettunen kävi maanantaina harjoittelemassa Tawast Golfin uudella Toptracer rangella. Tawast Golfin toimitusjohtaja Vesa Rontu seuraa taustalla.

Korona aiheutti kahden kuukauden viivästyksen projektiin, mutta nyt kaikki on valmista.

Eri tavat ja sovellukset pelata golfia ovat nostaneet päätään viimeisten vuosien aikana, ja tähän kelkkaan hypättiin myös Hämeenlinnassa, kun Tawast Golfin rangelle avattiin elokuun alkupuolella Toptracer-range.

Toptracer on maailmalla valtavan suosion saavuttaneen Topgolfin rangesovellus, joka voidaan toteuttaa ilman monikerroksisia kerrostalorangeja. Sen tekniikka perustuu tarkasti säädettyihin kameroihin, jotka osaavat tunnistaa eri lyöntipaikoilta lähtevät pallot, ja sen avulla laskea pallolle oikean lähtökulman, kierteet ja lentomatkan. Tawast Golfin lisäksi samanlainen rangesovellus löytyy Jyväs-Golfista ja Megarangelta Vantaalta.

Tawast Golfissa alettiin viime vuonna miettiä, miten he pystyisivät palvelemaan jo olemassa olevia asiakkaitaan entistä monipuolisemmin ja samalla houkuttelemaan uusia kokeilijoita lajin pariin. Myös koronan tuomat haasteet turvaväleistä ja kontaktien minimoimisesta olivat vahvasti esillä suunnitteluvaiheessa.

Toptracer rangen piti avautua Tawast Golfissa jo alkukesästä, mutta korona toi omat lisämausteensa siihenkin asiaan. Tawast Golfin toimitusjohtaja Vesa Rontu kertoo, että laitteet saatiin lennätettyä Yhdysvalloista Suomeen, mutta varsinaisten asennusten kanssa menikin sitten oma aikansa.

”Kun tulin keväällä kelkkaan mukaan, katos oli jo valmiina, mutta Toptracer-tekniikka oli vielä asentamatta”, Tawast Golfin toimitusjohtajana huhtikuussa aloittanut Rontu sanoo.

”Normaali toimintatapa heillä on, että kun katos on valmiina, asentajat tulevat paikalle asentamaan kamerat, näytöt, palvelimet ja kaapelit. Nyt koronan takia se porukka ei koskaan päässyt tulemaan Suomeen. Lopulta löysimme Suomesta yhteistyökumppanin, joka asensi laitteet, ja Toptracerin asentaja tuli Suomeen kahdeksi päiväksi tekemään viimeistelytyöt.”

Laite tarjoaa kaikille kaikkea

Toptracer rangen avajaisia vietettiin Tawastissa lopulta 7. elokuuta, noin kaksi kuukautta alkuperäisestä aikataulusta jäljessä. Sen jälkeen katoksessa on riittänyt vilskettä, kun ihmiset ovat halunneet tulla tutustumaan uutuuteen. Muutaman viikon kokemuksen perusteella Rontu uskoo Toptracerin vetovoiman riittävän, kunhan ihmiset uskaltautuvat kokeilemaan sitä.

”Vastaanotto on ollut todella positiivinen. Olemme myyneet rangekortteja sinne hyvän määrän, ja kaikki ketkä olemme saaneet sinne laitetta kokeilemaan, ovat jääneet koukkuun. Omien lastenikin kanssa oli niin, ettei niitä meinannut saada pois kalastuspelin ääreltä, kun se oli uutta ja jännittävää”, Rontu nauraa.

Tawast Golfissa uusi lyöntikatos on jonkun verran korkeammalla kuin se taso, johon pallot laskeutuvat, joten lyöntien alastulon näkee hyvin. Eli ei välttämättä tarvitse rakentaa huiman korkeita kerrostalorangeja, jotta saa pelaajille Topgolf-tyyliset vau-efektin, vaan riittää hieman pienempikin korkeusero.

Rontu nostaa uuden rangen parhaaksi puoleksi sen monipuolisuuden – laite tarjoaa kaikille kaikkea. Sitä voi käyttää opetustarkoituksessa, sillä voi pelata simulaattorigolfia tai siinä voi ottaa esimerkiksi lähimmäksi lippua -kilpailun Pebble Beachin kuuluisalla 7. reiällä.

”Ja voit myös taltioida omat lyönnit Toptracerin applikaatioon, josta voit katsella niitä jälkikäteen. Oli myös pakko itse kokeilla, saanko St. Andrewsissä lyötyä sen hotellin kulman yli pallon. Kyllä se siitä meni”, Rontu kertoo esimerkkinä.

Tätä voisi verrata hohtokeilaukseen. Tämä on mukava tapa tutustua lajiin, eikä se vaadi aiempaa kokemusta golfista.

Normaalisti suurelle osalle golfareista range on paikka, missä lyödään ne muutamat lämmittelylyönnit ennen kierrosta, mutta siellä ei vietetä sen enempää aikaa. Rontu on huomannut, että ihmiset viettävät Toptracer rangella reilusti enemmän aikaa, ja se voi joskus jopa korvata perinteisen golfkierroksen.

Oma roolinsa uutuuden käytössä on myös yritystapahtumilla. Rangelle pystytään järjestämään ruoka- ja juomatarjoilut, joten Rontu näkee sen houkuttelevan myös yrityksiä viettämään erilaisia tyky-päiviä Tawastin suuntaan.

”Tätä voisi verrata hohtokeilaukseen. Tämä on mukava tapa tutustua lajiin, eikä se vaadi aiempaa kokemusta golfista. Ja firmakisoissa voimme järjestää vaikka lähimmäksi lippua -kilpailun tuossa Toptracerissa, jolloin siihen saa aivan uutta maustetta, kun pystyy seuraamaan omasta puhelimesta kierroksen aikana, miten kisa edistyy”, Rontu maalailee ajatuksia.

Vaikka uuden rangen avaaminen venyi loppukesään, ei Tawastin suunnalla olla vielä missään nimessä käpertymässä talviteloille. Loppukaudelle on suunnitteilla erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia, joissa Toptraceria pääsee kokeilemaan.

”Jos minä lähetän jollekin sähköpostin, että nyt meillä on tällainen hieno systeemi, niin ei se uppoa ihmisiin. Kun tätä laitetta tulee henkilökohtaisesti kokeilemaan, niin siitä saa paljon paremman kuvan, mitä kaikkea hauskaa sillä pystyy tekemään”, Rontu painottaa.

Loppuun Rontu paketoi omat ajatuksensa Toptracerin tuomista uusista tuulista.

”Tämä on merkittävä muutos siihen, miten golfia pelataan ja harjoitellaan. Normaalisti pelaamme golfia kentällä, harjoittelemme sitä rangella, mutta tämä on ihan uudenlainen tapa tehdä asioita. Lyöt edelleen sitä samaa palloa, mutta saat siihen päälle paljon muutakin. On hienoa, että golf kehittyy ja tulee uudenlaisia tapoja tehdä asioita.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje