26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

"Tasoitushuijaus on golfin suurin ongelma"

Tasoitushuijauskeskustelu käy kiivaana Ruotsissa. Kuva: Getty Images

Ruotsin golfliiton pääsihteerin virkaa hoitava Bo Bengtsson on ilmaissut huolensa golfharrastukselle monin tavoin vahingollisesta tasoitushuijauksesta.

”Tasoituskeplottelu uhkaa viedä pohjan koko tasoitusjärjestelmän uskottavuudelta. Vaarana on sekin, että golfarit menettävät kiinnostuksensa kilpailemiseen, kun voittoon ei kuitenkaan ole mitään mahdollisuuksia.”

Bengtsson menee niin pitkälle, että kutsuu tasoitushuijausta golfin suurimmaksi ongelmaksi. Mielikuva epärehellisyydestä voi hänen mukaansa esimerkiksi vaikeuttaa nuorten saamista lajin pariin.

”On vaikea rakentaa järjestelmä, joka sopii kaikille golfareille ja jonka kaikki kokevat oikeudenmukaiseksi”. Bengtsson sanoo.

Ruotsin golfliiton hallitus on kuitenkin jo huhtikuisessa kokouksessaan päättänyt hakea ongelmaan ratkaisua, joka auttaisi kitkemään väärinkäytöksiä. Yksi esillä ollut vaihtoehto on pelaajien keskusrekisteriin kauden aikana syöttämien harjoituskierroksilla kirjattujen tasoitustulosten enimmäismäärän rajoittaminen. Vielä ei ole kuitenkaan täysin selvää, missä määrin EGA:n tasoitusmääräykset rajoittavat kansallisen lajiliiton liikkumatilaa tämän kaltaisissa asioissa.

Keskustelun taustalla ovat muutamat julkisuuteen viime aikoina tulleet epäilyt tasoituksen tarkoituksellisesta manipuloinnista. Tapauksia on käsitelty golfliiton alueiden oikeuskomiteoissa, mutta riittävää näyttöä väärinkäytöksistä ei ole kyetty antamaan.

Pelaajat voivat Ruotsissa syöttää rajoittamattoman määrän tuloksia keskusrekisteriin tasoitusryhmästä kaksi ylöpäin. Tämä on mahdollistanut useiden tasoitusta nostavien kierrosten kirjaamisen esimerkiksi ennen kilpailuja, joissa on jaossa arvokkaita palkintoja.

Keskustelu golf.se:n puolella käy kiivaana.

Nicklaus: ”USGA on aina ollut johtotähti urallani”

<a href=Jack Nicklausilla on nyt oma huone USGA:n golfmuseossa. Kuva: USGA/John Mummert">

Jack Nicklausilla on nyt oma huone USGA:n golfmuseossa. Kuva: USGA/John Mummert

Näin lausui oman huoneensa USGA:n golfmuseoon keskiviikkona saanut Jack Nicklaus, kahden U.S. Amateurin ja neljän U.S. Openin voittaja.

USGA:n puolesta pitkän puheen pitänyt puheenjohtaja Tom O’Toole kumarsi puolestaan kaikkien aikojen suurimman golflegendan suuntaan.

”Halusimme antaa takaisin osan siitä, mitä olet meille muille ja golfille lajina antanut.”

Huoneen ulkopuolella sisään opastaa Zenos Frudakisin pronssiveistos. Siinä Nicklaus nostaa ilmaan putterinsa Baltusrolissa vuonna 1980 saavuttamansa jälkimmäisen U.S. Openin voittonsa kunniaksi. Frudakis on aiemmin veistänyt muun muassa Pinehurtista löytyvän Payne Stewartin patsaan.

Sisällä tulijan huomio kiinnittyy maalaukseen, johon John F. Kennedyn ja Nelson Mandelan kaltaisten suuruuksien muotokuvista tunnettu Harold Riley on ikuistanut Nicklausin lyömässä maineikasta avaustaan rautaykkösellä Pebble Beachin 17. reiällä vuoden 1972 U.S. Openissa.

Samainen MacGregorin VIP-rauta on yksi huoneen noin kahdeksastakymmenestä muistoesineestä.

Niiden joukosta löytyy myös MacGregorin Tommy Armour 3-puu, jota Nicklaus käytti vuodesta 1958 aina vuoteen 1995 asti ja joka oli hänellä pelissä kaikissa majoreissa. Katseita vetää puoleensa myös kuuluisa White Fang, ”Valkoinen torahammas”, Acushnetin Bull’s Eye -tyyppinen putteri, jonka Nicklaus otti käyttöön alkukesästä 1967 ja jolla hieman myöhemmin voitti U.S. Openin.

Vierailijaa puhuttelee Nicklausille omistetussa huoneessa erityisesti se, että suuren mestarin ura tehdään tutuksi Nicklausin omien silmien ja kokemusten kautta. Apuna on käytetty haastatteluja, filmille ja videolle tallennettuja henkilökuvia ja muuta kohteen lähelle tuovia aineistoja. Myöskään Nicklausin panosta ja näkökulmaa golfkenttäarkkitehtuuriin ei ole unohdettu.

Seiniltä löytyy Nicklausin suusta kuultuja viisauksia.

”The greatest and toughest art in golf is playing badly well”

”Dreams can be great motivators, but I discovered early on that actually achieving them depends most on such factors as knowledge and work.”

Ensimmäisen USGA:n järjestämän kilpailun Nicklaus pelasi 13-vuotiaana. Jo se antoi opetuksen, joka kantoi läpi elämän.

”Muistan kuinka saavuin ykköstiille vain hetkeä ennen kuin nimeni kuulutettiin. Kello oli seitsemän aamulla. USGA:n ykkösmies Joe Dewey oli paikalla. ’Nuorimies, 30 sekuntia lisää, niin olisit aloittanut kakkostiiltä, 1 down.’ Se oli ensikosketukseni USGA-golfiin. Vannon, että siitä lähtien tulin ykköstiille aina ajoissa.”

Joidenkin kommentoijien mukaan Nicklausin olisi pitänyt saada huoneensa huomattavasti nopeammin. Aiemmin saman kunnianosoituksen ovat osakseen saaneet Bobby Jones, Ben Hogan, Arnold Palmer ja Mickey Wright.

Janne Tarmio

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (30 kpl)

    jj says:

    Ei leikistä, pb-kisasta, voi suuttua, joskus ehkä myötähäpeää.

    Veli Ponteva says:

    Jos leikkisiin pb-kilpailuihin rakennetaan liian hyvät palkinnot, kisa ei olekaan enää leikkiä vaan taistelua arvokkaista palkinnoista. Mielestäni toimiva ratkaisu on se, että pb-kisojen palkintojen arvoa rajoitetaan. Kun ei mitään Gosplania ole olemassa, ei kannata osallistua kisoihin, joissa on arvokkaat palkinnot, koska nykyisellä systeemillä händäri-huijarit korjaavat potin. Jos sponsorit ovat valmiiita arvokkaita palkintoja tarjoamaan pb-kisoihin, järkevämpää olisi arpoa ne osallistujien kesken, jolloin händärillä ei ole mitää roolia.

    Risto Lindfors says:

    Tehdään niinkuin Singaporessa. Jokainen kierros pitää rekisteröidä ja kortti palauttaa. Jos et jätä kierrokselta korttia niin tasoitus laitetaan viimeisen 2 vuoden ajalta parhaan pelaamasi kierroksen mukaan

    Erik Hiltunen says:

    Nostavat tasoituskortti pois tai rajoitus nostaviin kortteihin esim 10kpl. Vaikka kortti jätetään se ei enää nostaisi tasoitusta?

    Kuuma putteri says:

    Esimerkiksi tenniksen kilpailumääräyksissä on lause: ”[tennisliiton] Tasolautakunta voi määritellä pelaajien tasoja uudelleen tarpeen vaatiessa milloin tahansa, riippumatta tasoluettelon ilmestymisestä”. Eikö golfliitolla ole ollenkaan tällaista mahdollisuutta? ********* Tenniksessä, kilpailuja pelataan yleisimmin A-, B-, C- ja D-luokissa. C-luokan kilpailuihin eivät A- ja B-luokan pelaajat saa osallistua, koska ovat ”liian hyviä”. Tenniksen tasoluettelo päivitetään muistaakseni 2 kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Jos tennisessä on kilpailematta vuosia, luokitus laskee vähitellen, jolloin entinen hyvä A-luokan pelaaja voi olla 20 vuotta myöhemmin pudonnut luokituksessa D-luokkaan. Kuitenkin todellisilta taidoiltaan hän voi olla edelleen ”liian hyvä” D-luokkaan. Muistaakseni tenniksessä homma toimii niin, että jos kilpailujen järjestäjä huomaa ja vakavasti epäilee että joku kilpailuun ilmoittautunut on tällainen jonka luokitus ei vastaa todellisia taitoja, hän voi pyytää tennisliiton tasolautakunnalta päätöstä, onko syytä muuttaa pelaajan luokitusta paremmaksi, ja mahdollisesti kieltää osallistuminen koska on ”liian hyvä” kyseiseen kilpailuun. Tosin entiedä onko tenniksessä koskaan tehty tällaista päätöstä? Mutta, mahdollisuus siis on olemassa.

    Pekka Montonen says:

    Maineen merkitys tai menetys Golf- ja purjehduskilpailuissa osaanottajat toimivat itse tuomareina. Molemmissa on harrastajatasoilla tasoitusjärjestelmät (poislukien purjehduksen yksityyppiluokat). Molemmissa ”liika raha” ja ”luonneviat” aiheuttavat ongelmia. Valuvika EGA HCP System’ssä – Golfin hcp-järjestelmä on klubigolfareille hyvä – ammattilaiset tai huippu amatöörit eivät sitä tarvitse, kisat pelataan cratchina Tavalliselle klubigolfareille EGA HCP System’in CBA korjauslaskenta kilailuissa usein estää myös tasoituksen nousun, tämä koskee erityisesti senioreita. Samoissa kilpailuissa alle tarkan tasoituksen pelanneelta taas voi tasoitus laskea. Vuosirevision yhteydessä tasoitus muuttuu vaikeasti ymmmärrettävästi so. edellisellä kaudella on näköjään pelattu liian alhaisella tai korkealla tasoituksella, mutta ei oikealla…jne. Lisänä sopassa on erilaiset eurooppalaisetkin kulttuurit, muiden lisäksi. KISS-periaatteen soveltaminen jo ymmärrettävyyden ja hyväksyttävyyden vuoksi olisi suotavaa.

    Ari Hallamaa says:

    Onko jutun kuvavalinnalla tarkoitus vihjata, että Jamie Donaldson olisi harrastanut tasoitushuijausta? Onko Jamielta kysytty kuvan käytöstä tässä yhteydessä?

    Veli Ponteva says:

    Riston viestiin Singaporesta kysymys, että mitä kierroksia korttien palauttaminen koskee. Ilmeisesti vain kilpailu- ja tasoituskierroksia, mutta ei harkkakierroksia eikä sellaisia kierroksia, jotka muista syistä eivät ole tasoituskelpoisia. Mm kaikki joukkuekilpailut – esimerkiksi pariskuntien keskinäiset fourball -kisat eivät kelpaa. Kun Suomessakin kaikilta tasoituskierroksilta kortti pitää palauttaa ja jos et palauta, tasoitus nousee 0,1. Singaporessa ”rangaistus” tästä kortin palauttamatta jättämisestä on siis tuo ”viim 2 vuoden paras kierros on sinun uusi tasoitus”. Tämäkään ei liene ongelmaton, koska se johtaisi aika usein vääriin tasoituksiin ja sitä kautta osallistumisoikeuteen sellaisiin kisoihin, joissa tasoitusmaksimi. Vai miten systeemi oikeasti toimii ??

    jj says:

    Jos niin kova hinku, kusettamalla, leikin voittajaksi, niin kusettanee kaikessa. Mahdoton valvoa.

    Valitettavasti says:

    Jos joku haluaa huijata ei sitä voi estää hcp- ja pb- kisoissa. Jotkut ovat harrastaneet tätä joukkuepeleissä jo vuosia. Mitään ei voi kuitenkaan todistaa. Toisilla voittamisen halu on vain niin suuri että sorrutaan huijaamiseen. Lisäksi palkinnot övat hyvät.

    Händärihuijausta says:

    Kyllä näitä viimekesän händärihuijareita halveksitaan clubeilla. Aina siirtyy puhe heidän huijauksiiin , kun clubilla näkyy. Vähemmän kylläkin näkyy, kun miekkoset tunnistetaan. Tekemisiä ja pelejä seurataan koko maassa, ettei enää ainaskaan nämä sankarit pystyne huijaamaan. Maine golffareina on mennyt. Toivottavasti tasoitustoimikunta on valppaana, onhan siellä puh.johtajan sentään golftuomari.

    liikutapalloa says:

    Eka kisat, palkino matkalahjakortti 500 ekeä, voittaja pari 20v. golffia ja tasoitus 54 palkinot kotiin kuten kuulema joka vuosi. Seuraavan kerran kun näen pariskunnan en pelaa heidän kanssa. Hulluinta oli se että parikisassa oli naispari joka itse merkkasi tuloksensa ja ei toista paria heidän lähdössä, meillä oli sitten kolme samassa joten kuka kusetti ja ketä. Mielestäni kisan järjästäjä oli syyllinen, muutenkin mekkarit kisaoissa usein kaveri joten se siitä ns. rehellisyydestä:)

    HCP20 says:

    Paras lääke on jo esitetty, eli laitetaan pb-kisojen palkinnot sille tasolle ettei niiden takia kannata mainettaan menettää. Tusina pelipalloja tai muuta krääsää on ihan riittävän hyvä palkinto leikkimieliseen kisaan. Jos palkinnoiksi on saatu satojen eurojen matkoja, voidaan ne arpoa osallistujien kesken. Tästä sekin hyöty että kilpaileminen voi houkutella mukaan satunnaisempiakin kisaajia kuin aina ne samat naamat. Toki joku PB-kisojen ”ammattilainen” (mukaanlukien huijarit) voi vetäistä herneen nenään, mutta jos oikeasti pelaa kisoja ansaintamielessä palkintojen takia, niin silloin pitäisi myös pystyä kisaamaan ilman hcp:tä. Mitä tulee näihin kaikenlaisiin ylimääräisiin hcp-säätöihin (kuten vuositarkistus), niin ne sotkevat enemmän kuin korjaavat. Itselläni tipahti pari vuotta sitten vuositarkastuksessa kahdella, koska nähtävästi perusvarman pelin takia (tasaisesti 30-35p, yksi 37p ja pari p..aa tulosta) olin tasoani parempi? Onneksi en kilpaile, koska en säädön jälkeen ole kovasta harjoittelusta huolimatta päässyt kahteen vuoteen omaan viralliseen händäriini kertaakaan. Eikö tasoituksen tulisi vastata (pelaamalla saavutettua) pelitasoa? Nyt järjestelmä on kuin talojen energialuokitus, joka on täysin laskennallinen, ei huomioi esim lämpöpumppuja ja päälle laitetaan teoreettisia kertoimia. Todellisuuden kanssa ei mitään tekemistä.

    Jussi Aaltonen says:

    Pääsääntöisesti parikisoissa käytetään 3/4 tai muita hcp leikkureita. Tämä varmasti hieman vaikuttaisi lopputuloksiin. Mutta ongelma on merkittävä, että siihen pakko myös meidän muuten aikaansaamattoman golfliitonkin pakko puuttua. Suurimmat huijauksethan ovat tapahtuneet juuri liiton surkeissa Rio-golf -kisoissa, kisoissa jotka ovat todellinen ”golfkisa puhallus”. Mutta ne sopivat liiton toiminnanjohtajan pirtaan.

    Ihmettelijä says:

    Nämä pistebingot sopivat hyvin firmakisoihin yms kutsukilpailuihin varsin hyvin. Miksi kisoissa, joissa on vapaa ilmoittautuminen ei pelata ihan perus lyöntipeliä? Voisi olla vaikka muutama eri sarja eri tason pelaajille (0-10, 11-25, 25 ). Tällöinhän oikeasti paras tulos voittaisi kunkin sarjan.

    Jukka Tiainen says:

    Huijaamista ei saa millään täysin kuriin, joten kisojen palkinnot todellisen pelisuorituksen mukaan. Tasoituksellisiin sarjoihin pikkupalkinnot. Tasoituksettomaan sarjaan sekä lähimmäs lippua, pisin avaus yms. kisoihin paremmat palkinnot. Matkat ja muut todella arvokkaat palkinnot arpomalla. Hyviä suorituksia palkitaan ja jälkipuheet tasoituksista jäävät vähemmälle.

    Shank Master says:

    Eivätkö kilpailujen järjestäjät voisi toimia niin, että varsinaisen kilpailun palkinnot olisivat vaatimatonta luokkaa ja mikäli sponsorit haluaisivat lahjoittaa arvokkaampia palkintoja, ne arvottaisiin palkintojenjakotilaisuudessa läsnäolevien kesken ?

    Salamoi says:

    Meillä Suomessa golfin pelaajat ovat perinteisesti olleet kilpaorientoituneita ja kaikki kierrokset tosissaan pelaavia. Keskinäinen valvonta on pelannut, ja laji on ollut tosirehellisen maineessa. Viimeaikoina laji on saanut yhä enemmän ”golfliikuntaa” harrastavia pelaajia. Hyvä. Valitettavasti vain liikunnan riemusta pelaillessa ryhmäkuri ja kontrolli on olematon. Kun edellisten seikkojen lisäksi tulokset voi nykyisin itse syöttää netin kautta, on ”händärien” manipulointi muuttunut liian helpoksi. Lajin image on vaarassa! Ehdotan: 1. Erotetaan selvästi toisistaan harjoituskierrokset ja tasoitukseen vaikuttavat kierrokset. 2. Hyväksytään tasoitukseen vaikuttaviksi kierroksiksi – omalla kentällä ennalta merkitseviksi kierroksiksi ilmoitetut ja tunnetun ”merkkarin” allekirjoittamat kierrokset – vieraskentiltä vain kilpailuissa pelatut kierrokset. 3. Tasoituskierrosten syöttöoikeus Caddymaster-toimistojen yksinoikeudeksi

    jaguar says:

    Ao. nimimerkin ehdotus on yksinkertainen, toteutettavissa ja reilu.

    Kari Runk says:

    Meidän klubin seinässä on ihan nimilista niistä ja kuvat myös, näistä tunnetuimmista huijaajista, mutta eipä niitä ole myöskään meillä näkynyt. Levitetään heistä titämystä kautta koko maan jotta saataisiin mätämunat kitkettyä

    jj says:

    Jos ”Tasoitushuijaus on golfin suurin ongelma” niin kaikki on hyvin. Kun muutama myötähäpean kohteena oleva pelle huijaa leikissä, niin se on vaan muille opettava varoitussignaali ihmisen pelottavuudesta myös elämän muissa riennoissa.

    hcp 20,9 says:

    Kyllä meilläkin näitä suurimpia händärihuijareita pyörii. Saavat kyllä hyvin halveksuttavia katseita, kun clubille eksyvät. Pelaavat häveliäisyyssyistä yleensä myöhään illalla, ettei muita eksyisi ryhmään.

    Kommentti_1 says:

    Näinpä tuossa viime kesänä yhden kisan LGV : ssä, missä Teknikumi voitettiin -9, seuraavat -8, -7 ja -6. Eipä näkynyt myöhemmin kavereiden HCP : ssä tasoituksen laskua mitä isosti ihmettelin. Itse olisi joutunut pelaamaan 10 HCP : llä tuloksen 70 mikä olisi ollut -1 kenttään. Tästä syystä en pelaa enää LGV : ssä PB kisoja. Enkä kyllä missään muuallakaan.

    Albatrossi says:

    Herätti huomioni nuo viestisi Teknikumin kisasta LGV:ssä, joten tarkistin tietosi. Luulin ensin, että puhuit lyöntipelisarjasta, kun mainitsit -9, -8,…, mutta tarkoitit ilmeisesti pistebogi-sarjaa, jossa voittajalla 45 pistettä ( 9), kakkosella 44 pistettä ( 8). Seuraavat sijat olivat kuitenkin pistein 40 ( 4) ja 39 ( 3), joten muistit ne väärin. Tuollainen 45 pisteen tulos ei ole tarkoita suoraan sitä, että kyseessä olisi tasoitushuijari. Joskus vaan voi sattua erittäin hyvä ja onnekas kierros. Itsekin olen tuollaisen pistemäärän pari kertaa golfurallani pelannut. Voittajan tasoitus oli Teknikum-kilpailua 24,9 ja kaksi viikkoa myöhemmässä Abacus-kisassa 21,4 (pelasi tuloksen 33 pistettä), joten väitteesi siitä, että ei näkynyt HCP:ssä ei pidä ainakaan voittajan osalta paikkaansa. Kakkossijalle tulleen tietoja en jaksanut alkaa tarkistaa, koska hän ei kuulu meidän seuraamme. t. Lakesiden jäsen

    Juuso says:

    Olisi syytä tarkistaa taustat ennen tuomitsemista. Aina on uusia lajin aloittaneita, joiden kehityskäyrä nyt vaan nousee jyrkemmin kuin pitemmälle ehtineellä. Itse ekana kesänä GC suoritettuani pelasin 45 pisteen kisan ja voittopokaalia hakiessa kuulin ”händärihuijari” kuiskuttelua. Aika loukkaavaa käytöstä Nurmijärvigolfin senaikaiselta kapteenilta, varsinkin kuin saman seuran jäsen olin ja olin jo ehtinyt 54:sta laskea hcp:n alle 30:n lukemaan. Jokaista laskevaa korttia olin heti kiikuttamassa laskentaan. Muistakaa, että annatte itsestänne juntin kuvan jos tuomitsette ilman tarkempaa tutkimista.

    dumar says:

    No nurmijärvellä kun kuuluut piireihin, niin mulkkunakin olet parasta ryhmää …

    Kommentti_1 says:

    Uskon, että aloittelevalla tulee ”satumaisia” kierroksia juuri uran alussa ja puolivälissä, mutta miten pelaat näitä vastaan kilpaa. Et mitenkään. Ja anteeksi etten muistanut ihan tarkkaan kolmosen ja nelosen suorituksia.

    Ahti says:

    JUUSON KANNATTAA tosiaan tarkistaa taustat näitten händärihuijareitten osalta. Miehethän ovat aloittaneet golfin jo 25 vuotta sitten. Ja jo 20 vuotta sitten potkittiin händärihuijauksen takia pois kisoista. Nyt tulivat takaisin viime vuonna ja huijasivat taasen,joten ei ollut eka kerta.

    Juha "Juuso" Kuronen says:

    Tanakkaa kommentointia. Edellä ollut Juuso ei ole allekirjoittanut, mutta Nurmijärveltä ollaan ilmeisesti molemmat. Voitin joskus alkuvuosina, muistaakseni toisena vuotena, minäkin isolla pb tuloksella (48) Vihdissä matkatelevision. Kyseessä oli maahantuojan kutsukilpailu ja pelattiin täysillä tasoituksilla. Pisteitä tuli noin huonosti, koska takaysillä satoi kaatamalla ja kaksi reikää meni kokonaan pisteittä. 😉 Silloin natsasi kyllä ihan kaikki. Kaikki minut tuntevat tietävät tasoitukseni ja todellisen pelitasoni, joten huijauksesta ei ole ainakaan vielä tultu syyttämään. Wilson järjesti aikoinaan nuorille pb-kisan Rinkussa. Tyttäreni pelasi muistaakseni 54 pistettä ja jäi kakkoseksi. Kisa voitettiin muistaakseni yli 60 pisteellä. Kisan voittanut tyttö osoitti lahjansa myöhemminkin nuorten kisakentillä. En muista että kukaan silloin olisi tuohtunut noista isoista pisteistä. Oli hyvin tyypillistä silloin että nämä juniorit harjoittelivat, mutta aloittelijat eivät vielä olleet päässeet tai uskaltaneet lähteä kilpailemaan. Wilson madalsi kynnystä järjestämällä nuorten pb-kisan. Mitä tulee Nurmijärven piireihin, niin dumarin kommentista en nyt oikein ota selvää, enkä voi siihen yhtyä. Huippuklubi, täynnä mukavia ja välittömiä ihmisiä.

    uno says:

    Kun Nexgolf ja Golfbox eivät ole yhteensopivia järjestelmiä, niin tasoituksen voi lähes aina kertoa ilmoittautuessa. Suosittelen kaikille Pb kisajärjestäjille 9 lyönnin maksimia sekä leikattua tasoitusta (4/5) (yritys/yhteistyökumppaneiden tapahtumiin) Golf seuran kisoihin ehdotan 2- 3 sarjaa ja näihin lyöntipelikilpailu (maksimilyöntimäärä 9), parhaat palkinnot alimmassa tasoitusryhmässä. Itse en olisi rajoittamassa korttien palauttamista. Tunnen useita, jotka palauttaa vuodessa 30-70 kpl. Näiden henkilöiden kanssa on mukava pelata pb kisoja, peli on reilua ja usein vielä tasaista. Golf on lyöntipeli, jossa jokainen lyönti lasketaan, tämän on moni unohtanut