26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Tarinan pro vuoden valmentaja Savossa

Janne Eskolan suojatit voittivat viime kaudella 10 SM-mitalia. Tärkeä osasyy menestykselle on valmentajan panostus pelaajien kuntopiikin ajoitukseen.

Savon Sanomilla oli vahvat perusteet valita Tarinagolfin pro Janne Eskola vuoden valmentajaksi Savossa. Kausi 2012 oli kilpagolfissa loistava menestys Tarinagolfille, sillä seuran pelaajat voittivat kolme Suomen mestaruutta ja seitsemän muuta SM-mitalia. Kultaan ylsivät Lauri Ruuska 21-vuotiaiden poikien lyöntipelissä, Linda Haara 16-vuotiaiden tyttöjen reikäpelissä ja Tero Peltola erityisgolfissa. Lisäksi Haara vei nimiinsä Finnair Junior Tourin rankingin ja Marika Voss naisten Finnish Tourin. Maajoukkueissa Suomea edustaa neljä tarinalaista: Lauri Ruuska miehissä, Marika Voss naisissa, Linda Haara tytöissä ja Tero Peltola erityisgolfissa. Janne Eskola on toiminut Tarinagolfin prona reilut 10 vuotta. Hänen mukaansa tarinalaisten menestyksen taustalla on omassa rauhassa omalla tavalla tehty pitkäjänteinen työ. Tämän ison kuvan voi kuitenkin palastella pienempiin osiin, jotka ovat taanneet pelaajien kehityksen ja onnistumisen tärkeissä paikoissa. ”Kaikki lähtee haaveista” Janne Eskolan ja Tarinan kilpapelaajien työn pohjana ovat pelaajien unelmat suurista saavutuksista ja näiden unelmien perusteella asetetut tavoitteet.

Janne Eskolan mukaan Tarinagolfissa vallitsee oppimista ja kehittymistä ruokkiva fiilis. Tässä opastusta saa Janine Jyrkivaara.

Janne Eskolan mukaan Tarinagolfissa vallitsee oppimista ja kehittymistä ruokkiva fiilis. Tässä opastusta saa Janine Jyrkivaara.

”Painotan aina, että pelaajan tulee haaveilla ja unelmoida. Sitä kautta muodostetaan tekemiselle tavoitteet ja suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Sitten alkaa raaka työ ja edistystä seurataan matkan varrella”, Eskola taustoittaa. Eskola arvioi, että tarinagolfarit tuskin harjoittelevat mitenkään erityisellä tavalla tai erityisen paljon muiden seurojen edustuspelaajiin verrattuna. Tekemisen tapa voi tosin olla toinen. ”Olemme löytäneet tekemiseemme iloisuuden ja tietyn laadun, joka tuo tulosta. Meillä on täällä hyvä yhteisö ja tukiverkosto pelaajien ympärillä. Ympäristö ja yleinen fiilis ovat oppimista ja kehitystä ruokkivia”, Eskola kertoo ja haluaa jakaa erityiskiitokset mm. Tarinagolfin hyville seuraohjaajille. Käytännön toiminnan osalta Eskola vetää esille formulavertauksen. ”Moottori rakennetaan talvikaudella ja kesällä ulosmitataan tehot. Pelikauden aikana tehdään kenties joitain hienosäätöjä, mutta ei silloin koko moottoria voida lähteä vaihtamaan.” Kuntopiikki isoihin kisoihin Kauden 2012 huippumenestykseen löytyy laadukkaan perustyön lisäksi yksi selkeä syy. Janne Eskola kertoo innostuneensa erityisen paljon pelaajien kuntopiikin ajoituksesta. Siis siitä, miten pelaaja saa itsestään irti parhaan mahdollisen suorituksen tiukimmassa kisatilanteessa. ”Tähän asiaan koitin panostaa viime vuonna”, valmentaja sanoo. Tulokset puhuvat puolestaan. Eskolan mukaan huippusuorituksen perustana on tietenkin golfin tekninen osaaminen, mutta viimeinen silaus tulee mentaalipuolelta. ”Lähtötilanne on, että pelaaja saa rauhoitettua itsensä siihen pelaamiseen ja keskityttyä täysillä. Haluan, että pelaaja on kentällä oma itsensä, sillä silloinhan hän pelaa parastaan”, Eskola aloittaa. ”Lisäksi pelaajan tulee olla rohkea, uskaltaa tehdä valintoja, nauttia niistä valinnoista sekä niiden tuomista onnistumisista. Tässä iso asia on itseluottamus ja sen nosto korkeimmalle mahdolliselle tasolle. Olen panostanut paljon siihen, miten saan pelaajan uskomaan, että hän pystyy siellä kentällä ihan mihin tahansa. Jos tässä onnistuu, sieltä tulee niitä huippuonnistumisia ja omia ennätyksiä.”

Valmentaja työn touhussa Tarinagolfin edustuspelaajien Linda Haaran ja Ida Horttanaisen kanssa.

Valmentaja työn touhussa Tarinagolfin edustuspelaajien Linda Haaran ja Ida Horttanaisen kanssa.

Ilon ja rohkaisun kautta Janne Eskola vastaa pitkälti myös Tarinagolfin alkeiskurssituksista. Myös sillä saralla on tullut onnistumisia, sillä Tarinan jäsenmäärä kasvaa sekä aikuisissa että junioreissa. Eskolan mukaan uusien golfarien hankinnassa tärkeässä roolissa on markkinoinnin ohella kursseilla ja klubilla vallitseva iloinen meininki. ”Jos pelaajilla on mukavaa ja heidän mielestään kurssi on ollut hyvä, he myös suosittelevat golfin aloittamista kavereilleen ja läheisilleen. Kysyn aina alkeiskurssilla kuinka monen kaveri tai perheenjäsen pelaa ja yleensä jokaisella nousee käsi pystyyn.” ”Olen pitänyt teesinäni ajatusta, että silloin kun itselläni on mukavaa, yleensä myös pelaajilla on mukavaa. Tämä koskee kaikkea tekemistäni alkeiskursseista kilpavalmennukseen”, Eskola sanoo. Yksi suomalaisen golfin ongelmia on harrastajakato alkeiskurssin jälkeen. Alle puolet green cardin suorittaneista liittyy golfseuraan ja aloittaa harrastamisen todenteolla. Janne Eskolan alkeiskursseilla tätä ongelmaa on lähdetty ratkaisemaan viettämällä aikaa kentällä. ”Käytämme paljon aikaa alkeiskurssista kentällä pelaamiseen. Samalla opitaan, miten kentällä liikutaan turvallisesti ja sujuvasti. Näin yritämme rohkaista vasta-alkajia pelaamaan. Painotamme myös golfin helppoutta. Harvassa lajissa pääsee yhtä nopeasti kunnolla harrastamaan”, Eskola huomauttaa. Janne Knuuti

Tarinagolf

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje