28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Talissa käynnistettiin Master Plan rytinällä, kun vanha vaahtera jouduttiin kaatamaan

Helsingin Golfklubin kentän puusto on ikivanhaa. Kaupungin päätöksellä turvallisuusriskin muodostanut vaahtera kaadettiin perjantaina.

Helsingin Golfklubin kentällä on käynnissä melkoinen myllerrys, kun Master Planin ensimmäinen vaihe käynnistyi Talin kentällä syyskuun alussa. Pelattavissa on siksi loppukauden ajan vain kymmenen reikää.

Talissa käynnistettiin peruskorjaus jo 2016 ja viime vuosina on remontoitu reiät 1, 4, 7, 10, 14 ja 18. Nyt käynnistyneessä remontissa uusitaan reikien 6, 8, 9, 15, 16 ja 17 viheriöt ympäristöineen sekä päätösväylän bunkkerit. Muutamalla väylällä remonttiin menevät myös väyläbunkkerit. Viheriöt viimeistellään siirtonurmella ja tavoitteena on avata kenttä pelattavaksi keväällä 2024.

Ensi kaudella remontti kuitenkin jatkuu, kun vuorossa on kuuden viheriön ja niiden ympäristöjen remontti. Koko urakan on määrä olla valmis keväällä 2025.

Työmaa väylän 16. viheriöllä on suurimmasta päästä.

Remontin yhteydessä päädyttiin myös kaatamaan kentän yhdeksännen reiän, lyhyen par-kolmosen viheriön takana ylväänä seisova, ikivanha vaahtera. Puuhun ei ollut tarkoitus kajota, mutta lahottajasienen, joka näkyy ulospäin puun rungolla kasvavina suurina valkoisina sienikasvustoina, heikentämä puu osoittautui kuntotutkimuksessa niin heikoksi, että se oli käytännössä pakko kaataa. Paikoitellen tervettä puuta oli jäljellä vain noin neljännes.

Kentän alueelta on jo aikaisemmin kaatunut myrskyissä joitakin vanhoja puita, joten vaahtera alkoi olla turvallisuusriski. Kun puuvanhus oli kellistetty, paljastui, että sen sisus oli pelkkää höttöä. Ikää puulla oli metsurin arvion mukaan vähintään parisataa vuotta.

Talin puista kuuluisin lienee ollut vuonna 2011 myrskyssä romahtanut reiän 18 saarni, joka sittemmin jouduttiin kaatamaan.

Puun kuntotutkimuksesta ja siitä seuranneesta kaatosuosituksesta vastasi Helsingin kaupunki, joka omistaa kentän maat ja joka myös päättää, miten alueen puustoa hoidetaan. Kentän alueen puusto on pääosin hyvin vanhaa.

Suunnitelma väylän 9. viheriölle. Lähde: HGK, Master Plan

Vaikka puuvanhuksen kohtalo suretti, on Helsingin Golfklubilla syytä innostukseen, kun tanskalaisguru Philip Spogardin käsialaa olevaa Master Plania vihdoin päästään toteuttamaan. Tuorein osoitus miehen osaamisesta, ja nimenomaan vanhojen kenttien päivittämisestä vastaamaan nykyajan vaatimuksia, on Ålands Golfklubbin Slottsbanan, joka sai remontin jälkeen osakseen ansaittua suitsutusta. Etenkin viheriöt ja niiden ympäristö ovat ÅGK:ssa onnistuneet loistavasti ja näihin Talissakin kiinnittyy päähuomio.

Spogard on suunnitellut myös mm. Turkin Belekissä sijaitsevan Carya Golf Clubin Tanskalaisen Himmerland Golf Clubin New Coursen remontit. Molemmilla kentillä on sittemmin pelattu useita DP World Tourin kilpailuja.

Onko sinun kotikentälläsi ikoninen puu? Kerro puun tarina kommenttikentässä tai lähetä se osoitteeseen toimitus@golfpiste.com. 

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)