29.9.–6.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - Golfkentät

Talin ikoninen päätösviheriö siirretään pois tammen varjosta

Pelikunnossa uudistetun 18. viheriön on tarkoitus olla jo ensi keväänä, viimeistään alkukesästä.

Talin Kartanon edustalla, jyrkähkön mäen päällä jykevien tammien puristuksessa sijaitseva 18. viheriö on Suomen golfkenttien tunnetuimpia. Viheriö tarjoaa upean huipennuksen golfkierrokselle. Sillä on ratkottu monta kovatasoista golfkilpailua ja se on kurittanut monia harrastajia vielä kentän viimemetreillä.

Talin kenttämestari Kai Kurikan mielestä kentän ensimmäinen ja viimeinen väylä ovat erikoisasemassa. Ne muistetaan ja niihin kiinnitetään huomiota. Siksi muutama vuosi sitten Taliin siirtynyt kokenut kenttämestari halusi jo ensitöikseen pitää uusiksi Talin 18. viheriön. Remontti joutui kuitenkin muutamaksi vuodeksi jonotuslistalle.

”Kyllä se suurin syypää on tuo tammi”, hän sanoo ja osoittaa pelisuunnasta katsottuna viheriön oikealla puolella jököttävää massiivista vanhaa puuta.

”Se varjostaa viheriötä ja viheriön alla kulkevat juuret imevät valtavasti vettä. Ei meillä tänä vuonna viheriön pinnan kanssa ollut ongelmia, mutta pinnan alla ei sitten muuta olekaan”, hän sanoo.

Viheriö siirtyy kuutisen metriä pelisuunnasta katsottuna vasemmalle, jotta massiivisen tammen heittämät varjot eivät lankea viheriölle haitaten heinän kasvua.

Taliin Master Planin piirtänyt Philip Spogard suunnitteli uusiksi 18. viheriön alueen, ja uudistustyöt aloitettiin viime viikolla. Päävastuun käytännön työstä kantaa kaivinkoneen ohjaimissa häärivä Petri Vainio Green Form Oy:sta. Tali ei ole Vainiolle uusi työmaa, vaan hän on vastannut siellä useista viheriö ja bunkkeriremonteista. Tämänhetkinen työmaa taitaa kuitenkin olla suurimmasta päästä.

Työ etenee vauhdilla, vaikka kovat sateet ovat vähän työmaata seisottaneet. Jo tällä viikolla viheriön ulkopuoliset alueet on tarkoitus päällystää siirtonurmella ja ensi viikolla puttialusta saa pinnakseen Talin 4. ja 5. väylän reunustalla kasvatetun siirtonurmen. Pelikunnossa koko komeus on ensi keväänä, viimeistään alkukesästä.

Uudella viheriöllä on pinta-alaa noin 480 neliötä. Se on merkittävästi enemmän kuin ennen. Viheriö on pitkällä sivullaan makaavan kärjistään pyöristetyn kolmion muotoinen ja kaksitasoinen. Se siirtyy kokonaisuudessaan kuutisen metriä pelisuunnasta katsottuna vasemmalle, jotta tammi ei varjosta sitä niin pahoin kuin ennen.

Viheriön uusi sijainti tarjoaa hieman entistä herkullisemman mahdollisuuden lähestyä sitä jo toisella lyönnillä. Pitkän, väylän vasempaan laitaan lyödyn avauksen jälkeen viheriölle on entistä parempi linja, joskin edelleen se jää hieman väylän oikeaa laitaa reunustavien puiden katveeseen.

Viheriön edessä, pelisuunnassa oikealla olevasta bunkkerista luovutaan ja kaksi vasemman puoleista bunkkeria yhdistetään yhdeksi suuremmaksi hiekkaesteeksi. Väyläkaistale viheriön keskikohdassa tulee jatkossakin olemaan kapea. Ja edelleen liian lyhyeksi jäänyt tai liian alakierteinen lähestyminen tulee rullaamaan alas viheriöltä, pahimmillaan rinteen juurelle asti.

”Uskon, että tästä tulee entistä parempi ja hienompi päätösreikä kentälle. Haluan, että tästä tulee sellainen päätös, joka muistetaan”, Kurikka sanoo.

Talissa uudistetaan kenttää hiljalleen ja askel kerrallaan. Usealla väylällä hiekkaesteet on kunnostettu ja työtä tullaan jatkamaan. Myös viheriöremontteja jatketaan hiljalleen. Kurikka pohtii, että seuraavana vasaran alle voisi kenties mennä toinen ikoninen väylä, piccadillylle päättyvä lyhyt par-kolmonen, eli kentän yhdeksäs ja niin ikään piccadillyn kupeeseen päättyvä lyhyt par-nelonen eli 15.

Lue seuraavaksi: Talin puutarhuri haluaa tarjota luonnolle turvasataman ja ihmisille paikan, josta olla ylpeitä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje