23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Talin golfkentän alue on pienimuotoinen lintuparatiisi

Asko Arkkola ja Lasse J. Laine esittelevät Talin luontoselvityksestä koostettua aineistoa.

Helsingin Golfklubin teettämässä luontoselvityksessä havaittiin 250 eri lintulajia.

Helsingin Golfklubin kunniajäsen Asko Arkkola sai neljä vuotta sitten seuran hallitukselta tehtävän kerätä tietoa Talin golfkentän alueen linnuista ja eläimistä. Seuralla oli halu tuoda Talin luontoa paremmin ihmisille esille. Arkkola tajusi heti alkumetreillä, että hän tarvitsisi projektiin hyvän asiantuntijan, eikä hän tiennyt siihen parempaa miestä kuin ornitologi Lasse J. Laineen.

Nyt Arkkolan ja Laineen pitkästä selvitystyöstä on saatu tuloksia, joita kaksikko esitteli keskiviikkona Talin golfkentällä. Luontoselvitykselle on tehty myös omat nettisivut, jotka löytyvät osoitteesta www.talinluontoikkuna.fi. Sivuja päivitetään jatkuvasti, ja sieltä löytyy paljon mielenkiintoista lisätietoa aiheesta.

Laineelle neljän vuoden projekti oli mieluinen urakka, eikä sen aikana tarvinnut kiirehtiä mihinkään.

”Tätä tehtiin niin pitkään, että tästä tuli todella perusteellinen selvitys”, Laine aloittaa.

Luontoselvityksestä selviää, että Talin golfkentän ympäristössä on kaikkiaan 250 lintulajia, joista 64 myös pesii Talin alueella. Talissa voi tavata niin mustarastaita, kirjosieppoja kuin satakieliäkin. Hienoimmat laulut kuulee viitakerttusen esittämänä.

”Tosin urosten laulu loppuu heti, kun se on löytänyt itselleen puolison. Nyt tuossa ulkona joku poikamies vielä laulelee”, Laine nauraa.

Arkkola ja Laine ovat tehneet myös kaksi esitettä, joissa esitellään luontoselvityksen tuloksia. Toisessa esitteessä on esitelty 18 eri lintulajia, joita voi havaita Talin väylillä. 18 lintulajia pitäisi osata tunnistaa, Laine kannustaa golfareita.

”Se on sellainen golfarin approbatur. Ei vielä laudatur, mutta tuolla pääsee hyvin alkuun.”

Linnut tulevat Taliin nimenomaan sen mosaiikkimaisen luonteen vuoksi. Kentältä löytyy niin pusikkoa, nuorta ja vanhaa metsää, lyhyttä ja pitkää ruohikkoa, kaislikkoa ja männikköä.

Arkkola on kiertänyt Etelä-Suomen golfkenttiä ja tutkinut niiden luontoa. Talin veroista luontokohdetta ei ole vielä tullut vastaan, vaikka esimerkiksi Pickalassa on runsaasti eri eläinlajeja.

”Näin monimuotoista golfkenttää ei Suomessa ole tullut vastaan”, Arkkola sanoo.

Lapsuudesta asti Talissa vaikuttanut Arkkola on ollut aktiivisesti edistämässä ja vaalimassa Talin alueen luontoa. Hän on rakentanut ja kiinnittänyt yli 50 linnunpönttöä golfkentän alueelle. Pesät ovat ahkerassa käytössä, ja niiden ansioista esimerkiksi kottaraisten tiheys Talissa on varsin suurta, kun se muualla Suomessa se on hiljalleen häviämässä.

Lintujen vähenemisen ovat havainneet myös Laine ja Arkkola, jotka muistelevat, että 60- ja 70-luvuilla Talin alueella oli paljon enemmän lintuja. Yksi syy lintukantojen vähenemiseen löytyy Välimeren seudulta.

”Muuttolintuja ammutaan ihan huviammuntana. Malta on yksi pahimmista, siellä ammutaan kaikkea mikä liikkuu. Myös Kypros on paha. Ja Egyptin rannikolla on satoja kilometrejä verkkoja, joilla muuttolintuja pyydystetään. Välimeren alueella tapetaan 100 miljoonaa lintua vuodessa, ja suurin osa niistä on näitä meidän lintuja”, Laine luettelee huolestuttavia lukuja.

Golfareiden ja lintujen yhteiselo sen sijaan sujuu mallikkaasti sekä Suomessa että maailmalla. Laine ja Arkkola ovat molemmat käyneet linturetkillä Falsterbon kentällä Etelä-Ruotsissa.

”Se on varmasti maailman hienoin golfkenttä lintujen näkemiseen. Siellä lintuharrastajat ja golfarit eivät ole koskaan nokikkain, vaan molemmat kunnioittavat toisiaan”, Laine kehuu.

Talissakin linnut saavat olla rauhassa, ja ne ovat tottuneet ihmisten läheisyyteen. Linnuilla on joitain luonnollisia vihollisia kuten näätä, supikoira ja kettu. Arkkola lisää listaan vielä irrallaan olevat koirat, jotka hätistelevät lintuja.

”Kissoja täällä ei juuri näy. Ja nuo siirtolapuutarhan muutamat kissat ovat niin lihavia, etteivät ne jaksa kiivetä edes puuhun”, Arkkola letkauttaa.

Talin alue on sen verran kiehtova, että Laine ja Arkkola ovat myös pohtineet, miten upeaa luontoa voisi esitellä ihmisille.

”Olemme miettineet, jos pitäisimme täällä luontoretkiä aamuisin.”

Jos retket toteutuvat, niiden kautta on mahdollista käydä tutustumassa Suomen linturikkaimman golfkentän ympäristöön.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje