23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Suojaudu golfkentällä salamalta

Salamat ovat golfarille todellinen uhka. Kuva: Getty Images.

Ukkoset ja niiden aiheuttamat salamat ovat golfarille vakavasti otettava riski, kuten olemme jo tänäkin vuonna saaneet lukea. Aihe on ajaton, ja siksi on hyvä vilkaista uudestaan Golflehdessä 6/2014 julkaistua artikkelia aiheesta ja kerrata suojautumisohjeet golfkentällä.

Urheilulajien välisessä vertailussa golf ei lukeudu riskialttiimpaan päähän. Ukkoset ja niiden aiheuttamat salamat ovat kuitenkin vakavasti otettava riski.

Joroisissa salama iski golfkentällä 14. heinäkuuta 2014 68-vuotiaaseen mieheen, joka menehtyi tapaturman seurauksena. Mies piti kiinni golfkärryistä salaman iskiessä. Vajaa viikko myöhemmin Lappajärvellä salama iski sateenvarjoa pidelleeseen 60-vuotiaaseen mieheen, joka oli jo poistumassa kentältä ukkosen yllätettyä. Tällä kertaa säästyttiin onneksi pahimmalta.

Ikävät tapahtumat ovat traagisuudessaan muistutus siitä, että jokaisen harrastajan kannattaa lukaista läpi ohjeet salamilta suojautumiseen ja noudattaa niitä kentällä, jos rajuilma iskee.

Ilmatieteen laitos (tai sen edeltäjät) on kerännyt ukkoshavaintoja vuodesta 1887 lähtien. Yleisimmin käytetyt mittarit ovat ukkospäivien sekä salamatiheyden määrä. Ukkoskaudella kesä-syyskuussa Suomessa esiintyy ukkosia noin 100 päivänä jossakin päin maata. Keskimääräinen paikallinen ukkospäiväluku, eli tietyllä paikalla havaittujen ukkospäivien lukumäärä vuodessa, on 12. Jakauma on Suomessa melko tasainen, kuitenkin Pohjois-Suomessa matalampi kuin maan eteläosissa. Keskimäärin Suomessa on vuodessa 140 000 maasalamaa, huippuvuosina jopa 300 000. Eniten salamointia esiintyy Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa. Ukkosrintamat liikkuvat jopa 30–40 km tunnissa, joten tilanne voi golfkierroksen aikana kehittyä uhkaavaksi nopeasti.

Ukkoskeskeytykset ovat golfkilpailuissa erittäin tavallisisa. Getty Images.

Ukkoskeskeytykset ovat golfkilpailuissa erittäin tavallisisa. Kuva: Getty Images.

Suomen Golfliitto on lähettänyt suomalaisille golfkentille tiedotteen salamoista varoittavasta laitteesta, jota on käytetty Suomessa jo pitkään paitsi teollisuudessa myös erilaisten urheilutapahtumien, kuten purjehdus- ja suunnistuskilpailuiden yhteydessä. Golfliitto harkitsee yhden laitteen hankkimista käytettäväksi suurimmissa kilpailuissa.

Järjestelmä maksaa edullisimmillaan noin 4400 euroa. Se mittaa ilman sähköjännitettä noin 38 kilometrin säteellä ja varoittaa salamavaarasta esimerkiksi sireenien tai valojen avulla. Varoitus välittyy haluttaessa myös tietokoneeseen tai puhelimeen. Noin 2000 euron

hintainen erillinen laajennusosa näyttää ukkosrintaman liikkeet ja jo syntyneet salamat 480 kilometrin säteellä.

”Esimerkiksi ilmatieteenlaitoksen ukkostutkain näyttää hienosti ukkosrintamien liikkeen ja syntyneet salamat , mutta paikallinen EFM (sähkökenttämylly) mittaa milloin salaman synnylle on edellytykset. Sähköistymisen numeroarvoista ja trendeistä EFM-laite laatii automaattisesti hälytyksen, kun on todella syytä keskeyttää peli ja siirtyä pois kentältä”, laitetta maahantuovan Ilkka Lilja Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Lilja kertoo.

Liljan mukaan viimeaikaiset tapahtumat ovat lisänneet suomalaisten golfyhteisöjen mielenkiintoa laitetta kohtaan, ja joitain tarjouksia on golfkentille jo lähetetty.

”Myös kansalaisten ja yritysten oikeusturvan kannalta kenttäkohtainen järjestelmä on hyödyllinen, sillä sen avulla pystytään ’napinpainalluksella’ tuottamaan fysiikan perusteisiin nojautuva täsmäaineisto salamaniskun synnystä onnettomuusalueelle ”, sääfyysikko Lilja sanoo.

Artikkeli on julkaistu Golflehdessä 6/2014

Ilmatieteenlaitoksen ohjeet salamoilta suojautumisen sovelletusti ulkoilmassa:

Salama on sähkövirtaa. Niiden aiheuttama vaara on samanlainen kuin sähköiskussa: sydänpysähdys ja hengityspysähdys sekä palovammat. Jos salaman uhri on tajuton eikä hengitä normaalisti, on hälytettävä apua ja ruvettava antamaan elvytystä.

– Keskeytä pelisi välittömästi, kun ukkonen yllättää.
– Pyri hakeutumaan sisätiloihin.
– Älä menen puun alle. Suuri puu voi antaa suojaa salamalta vain, jos asettuu siitä sen korkeutta vastaavalle etäisyydelle ja kyykistyy jalat yhdessä.
– Älä käytä sateenvarjoa.
– Golfkärry vetää puoleensa salamoita, unohda mailasi ukkosen iskiessä.
– Korkeita paikkoja on vältettävä, samoin vesirajaa.
– Vain metallikorinen kulkuväline antaa hyvän suojan salamilta. Golfauto ei. Vastoin yleistä harhaluuloa kumipyörillä ei ole suojauksen kannalta merkitystä.
– Jos aukealta paikalta, kuten golfkentällä, ei ehdi hakeutua ajoissa suojaan, on kyykistyminen paras keino suojautua.

Vastuu turvallisuudesta on aina pelaajalla itsellään!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje