Ruotsalaismies huhkii uutta 24 tunnin maailmanennätystä – taustalla ystävän tragedia - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Ruotsalaismies huhkii uutta 24 tunnin maailmanennätystä – taustalla ystävän tragedia

David Cederholmin pitäisi lyödä noin 300 korillista palloja 24 tunnin aikana. Kuva Getty Images

Hyväntekeväisyystempauksen kalorinkulutus vastaa kahden maratonin juoksemista vuorokauden aikana.

10 000 tunnin sääntö vie kuulemma pitkälle, oli laji mikä tahansa. Kun jotakin harjoittelee 10 000 tunnin ajan, on kehittynyt kyseisessä tekemisen lajissa jo varsin taitavaksi.

24 tunnissa ei pääse yhtä pitkälle, mutta 10 000 golflyönnillä pääsee jo johonkin, kenties ortopedille tai parhaassa tapauksessa jopa maailmanennätyksen haltijaksi. Ruotsalainen David Cederholm aikoo sellaisen tehdä lyömällä 24 tunnissa yli 10 000 golflyöntiä. Ennätyskoe on jutun julkaisuhetkellä parhaillaan käynnissä Woodhall Spa Golf Clubilla Englannissa.

”Jokaisen lyönnin on lennettävä vähintään 100 jaardia ja pysyttävä 30 asteen sektorissa.”

Kyseessä ei suinkaan ole mikään neitseellinen ennätysyritys. 24 tunnin lyöntilingon hallitseva maailmanennätysmies on David Ogron, joka huiski kesäkuussa 2002 Yhdysvaltain Oregonissa 10 392 palloa ilmaan 24 tunnin aikana.

Ennätyskokeessa on myös säännöt. Lajissa ei riitä yksistään se, että osuu mailalla palloon. Jokaisen noteerattavan lyönnin on lennettävä vähintään 100 jaardia (91,44 metriä) ja pysyttävä 30 asteen sektorissa. Sadan metrin kohdalla sivuttaispoikkeama keskilinjasta saa siten olla korkeintaan noin 25 metriä.

Jotta Cederholm todella yltäisi uudeksi ennätyksenhaltijaksi, hänen on lyötävä palloa ilmaan keskimäärin noin 7,2 sekunnin välein.

Ennätyskokeen vaativuudesta saa hyvän käsityksen myös, jos muuntaa ennätykseen vaadittavan pallokasan rangekorillisiksi. Korillisessa rangepalloja on tyypillisesti noin 35 palloa. Cederholmin on siis huhkittava noin 300 korillista palloja, eli reilut 12 korillista tunnissa – 24 tunnin ajan.

Cederholm kertoo laskeneensa personal trainerinsa kanssa, että kalorinkulutus urakan aikana tulee olemaan samaa luokkaa kuin jos juoksisi kaksi maratonia vuorokauden sisään.

Cederholmin alkutahti on ollut kova, sillä hän lähestyi 2000 pallon rajaa jo runsaan kahden tunnin lyömisen jälkeen. Katso alta Cederholmin tyylinäyte.

Maailmanennätyksen rikkominen on Cederholmille kuitenkin tosisijainen seikka. Tempauksen takana on hänen ystävänsä tragedia.

Cederholmin entinen työkaveri ja läheinen ystävä Peter sairastui aiemmin tänä vuonna glioblastoomaan, aggressiiviseen ja parantumattomaan aivokasvaimeen. Vain hetki ennen diagnoosia Peter ja hänen vaimonsa olivat saaneet tietää odottavansa ensimmäistä lastaan, joka syntyi syyskuussa.

Peterin rugbyseura järjesti jo aiemmin hyväntekeväisyysjuoksun ja keräsi huomattavan summan rahaa Peterin perheen tukemiseen. David Cederholmkin halusi tehdä jotain ystävänä hyväksi. Maailmanennätysyrityksellään Cederholm kerää rahaa sekä ystävänsä perheen avuksi että glioblastooman tutkimukseen.

”En ole koskaan ollut mikään juoksija, mutta halusin osallistua jollain tavalla. Aloin miettiä golfiin liittyviä haasteita, ja päädyin lukemaan Guinnessin maailmanennätysyrityksistä – ja tässä sitä nyt ollaan”, Cederholm kertoi.

Muiden epävarmuustekijöiden lisäksi ennätysyritystä maustaa vielä eräs seikka, johon Cederholm ei voi vaikuttaa.

Hän kertoo harjoitelleensa mahdollisimman vähäeleistä lyöntiä, jotta urakan fyysinen rasitus olisi mahdollisimman pieni. Cederholm totesi kuitenkin tiedostavansa, ettei voi tarkalleen tietää, mitä on edessä, ennen kuin todella ryhtyy kokeeseen. Cederholm kertoi tähtäävänsä tahtiin, jossa hän lyö 34 minuutin aikana 500 lyöntiä.

”Jos pystyisin pitämään sen tahdin, voisin aina välillä huilata ja ehkä nukkuakin vähän”, Cederholm suunnitteli.

Muiden epävarmuustekijöiden lisäksi ennätysyritystä maustaa vielä eräs seikka, johon Cederholm ei voi vaikuttaa. Hänen vaimonsa odottaa perheen kolmatta lasta, jonka laskettu aika on parin viikon kuluttua.

”Toinen tyttäremmekin saapui vähän etuajassa, joten toivon, etten saa puhelua ennen maanantai-iltapäivää”, Cederholm sanoi.

– – –

Päivitys klo 16:14: Ennätysyritys keskeytettiin vajaan 4000 lyönnin jälkeen David Cederholmin vasemman olkapään ja käsivarren kipeydyttyä pahasti. Cederholm kertoi, että hänen vasemmasta kädestään lähti tunto, eikä kättä saatu enää hoidettua takaisin lyöntikuntoon.

Lue seuraavaksi: Oulu All Stars Charity Golf keräsi hyväntekeväisyyshuutokaupassa yli 100 000 euroa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje