Rory McIlroy, Tiger Woods, olympiaranking… – vuoden 2015 avainkysymyksiä - Golfpiste.com

20.–27.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][25]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Rory McIlroy, Tiger Woods, olympiaranking… - vuoden 2015 avainkysymyksiä

Tiger Woods. Kuva: Getty Images

Huippugolfin kausi 2015 on hyvässä vauhdissa, mutta alkanut vuosi pitää sisällään useita kysymysmerkkejä. Saavuttako Rory McIlroy Augustassa viimeisenkin major-voiton, joka häneltä vielä puuttuu? Kuinka vahvan paluun tekee puoli vuotta kiertueelta sivussa ollut Tiger Woods? Minkälaista kiinnostusta olympiaranking herättää? Luopuvatko loputkin ”luutijat” pitkästä putteristaan? Ohessa katsaus kauden muutamiin tärkeimpiin pointteihin.

Saavuttaako Rory McIlroy huhtikuussa ainoan puuttuvan major-voiton?

<a href=Rory McIlroy. Kuva: Getty Images" src="/wp-content/uploads/2015/01/15012320275742.jpg" width="505">

Rory McIlroy. Kuva: Getty Images

Tämä lienee yksi suurimmista puheenaiheista, kun kauden ensimmäinen major-turnaus pelataan pääsiäistä seuraavalla viikolla Augustassa. ”Ilmassa on varmasti melkoista hypetystä, kun laskettelen autolla pitkin Magnolia Lanea”, McIlroy sanoi hiljattain BBC Sportille. Maailmanykkösen kommentti on aivan aiheellinen, sillä hänen plakkaristaan löytyvät jo kaikkien muiden majoreiden voitot.

Mikäli McIlroy onnistuu tempussaan, hänestä tulee kautta aikain kuudes kaikki major-turnaukset vähintään kertaalleen voittanut pelaaja. Tähän ovat toistaiseksi pystyneet vain Gene Sarazen, Ben Hogan,Gary Player, Jack Nicklaus ja Tiger Woods.

Augustan kentän pitäisi sopia täydellisesti McIlroyn pelityyliin, mutta viime vuoden kahdeksas tila on hänen paras saavutuksensa vihreän takin metsästyksessä. McIlroyn mielessä liikkuu tällä hetkellä eräs leipätyöhön keskittymistä häiritsevä asia: pohjoisirlantilaisella on menossa oikeusprosessi entistä manageritoimistoa vastaan, ja tämä on oletetusti vienyt paljon aikaa harjoittelulta. Asian käsittelyn on määrä jatkua helmikuun alkupuolella Dublinissa.

McIlroy oli viikko sitten mukana Abu Dhabin turnauksessa, jossa hän sijoittui yllätysvoittaja Gary Stalin jälkeen kakkoseksi. Seuraavan kerran McIlroy nähtäneen tositoimissa vasta maaliskuussa Doralissa pelattavassa World Tourin kisassa. Tämä kisa antaa jonkinlaista suuntaa sille, minkälaisen työrauhan McIlroy on saanut matkalla kohti Augustaa.

Tuleeko Tiger Woodsin comebackista menestys?

Tiger Woods on kärsinyt viime vuosien aikana lukuisista loukkaantumisista ja muista siviilielämää horjuttaneista tapahtumista. Väliin on mahtunut menestystäkin. Edellinen, täysin loukkaantumisista vapaa vuosi (2013) toi hänelle viisi voittoa. Yksikään näistä ei kuitenkaan tullut major-turnauksissa. 39-vuotias Woods on neljän voiton päässä Jack Nicklausin kaikkien aikojen major-ennätyksestä, ja tätä merkkipaalua hän janoaa enemmän kuin mitään muuta.

Woodsin edellisestä major-voitosta on vierähtänyt jo kuusi ja puoli vuotta. Hän lähtee luottavaisena alkavaan kauteen, ylistäen fyysistä kuntoaan ja uutta svingivalmentajaansa Chris Comoa. Jälkimmäisen roolia ei voi väheksyä, mutta Woodsin kompastuskivenä on sittenkin viime aikoina ollut tahmea peli viheriöllä ja sen läheisyydessä. Saadakseen kaikki palaset yhteen, Tigerilla on vaativa työ pitää sellaiset nuoret tähdet kuin McIlroy, Jordan Spieth ja Rickie Fowler aisoissa tavoitellessaan isoja voittoja.

Seuraava British Open pelataan St Andrews’ssa, jossa Woods on voittanut kaksi kolmesta Openistaan. Tämä voisi olla käänteentekevä turnaus hänen loppu-urallaan.

Voittaako Charley Hull majorin?

Charley Hull. Kuva: Getty Images

Charley Hull. Kuva: Getty Images

Eurooppalaiset naiset eivät ole voittaneet viiden viimeisen vuoden aikana kuin yhden major-turnauksen. Ainakin englantilaisilla on vankka usko, että 18-vuotias Charley Hull pystyy kaunistelemaan tätä tilastoa kaudella 2015. Ja miksipä ei. Major-turnaukset pelataan järjestään pitkillä kentillä, ja tämä jos mikä sopii pitkälyöntiselle Hullille paremmin kuin hyvin. Pelaajana Hull on toki vieläkin hieman raakile, mutta luonnollisesta pallonlyöjästä ja pelottomasta puttaajasta on kehittymässä iso tähti maailmalla.

Women’s British Open pelataan tänä kesänä Turnberryssä, mistä viime vuonna LET:n rahalistan ykköstilan saavuttaneella pelaajalla on hauska muisto: hän voitti kuuluisalla kentällä Englannin naisten golfliiton (LGU) mestaruuden olleessaan vain 9-vuotias.

Pohjoisirlantilaiset ovat viime aikoina rummuttaneet 22-vuotiaan Stephanie Meadowin puolesta. Lahjakas ja temperamenttinen pelaaja oli vuoden 2014 U.S. Women’s Openissa kolmas, joten SuzannPettersen, Anna Nordqvist ja Azahara Munoz ovat saamassa mukavasti eurooppalaisia haastajia kamppaillessaan isosta menestyksestä naisten golfissa.

Onko Dustin Johnson selättänyt ongelmansa?

<a href=Dustin Johnson. Kuva: Getty Images" src="/wp-content/uploads/2015/01/15012320314388.jpg" width="505">

Dustin Johnson. Kuva: Getty Images

Dustin Johnsonin puolen vuoden pituisen sapatin syytä on pohdittu, mutta pelaajan itsensä mukaan kyse ei ole kokaiinin käytöstä. Johnson kertoi keskiviikkona juovansa toisinaan liikaa vodkaa, ja kärsivänsä stressin hallinnasta. Näitä asioita varten hän kokosi viime kesänä ympärilleen asiantuntijatiimin, jotta kykenisi keskittymään täysipainoisesti olennaiseen. Voimalyöjä aikoo palata takaisin kilpakentille helmikuussa joko Torrey Pinesin tai Pebble Beachin turnauksessa. Kahdeksan turnausta PGA Tourilla voittanut Johnson ja hänen kihlattunsa Paulina Gretzky saivat maanantaina perheenlisäystä. Pariskunnan ensimmäinen lapsi, poikavauva, syntyi Los Angelesissa.

Minkälaisen vastaanoton saavat R&A:n ja ET:n uudet johtajat?

Peter Dawson. Kuva: Getty Images

Peter Dawson. Kuva: Getty Images

Syyskuussa eläkkeelle jäävä R&A:n pääjohtaja Peter Dawson työskentelee puoli vuotta seuraajansa Martin Slumbersin rinnalla, kunnes jälkimmäinen ottaa koko vastuun itselleen. Tasoituksella kaksi pelaava Slumbersin onnistumista voidaan arvioida myöhemmin, mutta vaativa pesti häntä joka tapauksessa odottaa.

Vaikka Dawsonista on piirtynyt ulospäin varsin konservatiivinen kuva, on hän osannut tehdä myös radikaaleja päätöksiä. Kenties parhaiten suurelle yleisölle mieleen jäävistä on naisten hyväksyminen Royal and Ancient Golf Clubin jäseniksi.

Isot haasteet odottavat myös Euroopan Tourin johdossa George O’Gradyn korvaavaa henkilöä. PGA Tourin vetovoima on suuri, ja tässä kiertueen johdolla riittää tehtävää, jotta vanhan mantereen isoimmat tähdet eivät tee lähivuosien aikana suurta joukkopakoa rapakon toiselle puolelle. Kiertue on jo valmistautunut tulevaan, vahvistamalla markkinointiosastoaan kahdella osaavalla bisnesnaisella, Jutta afRosenborgilla ja Sophie Goldschmidtillä.

Pystyvätkö sääntöelimet painamaan jarrua pallojen pituuskehitykselle?

Golfpallo odottaa tiiausta Etelä-Afrikan mestaruuskisoissa tammikuussa 2015. Kuva: Getty Images

Golfpallo odottaa tiiausta Etelä-Afrikan mestaruuskisoissa tammikuussa 2015. Kuva: Getty Images

Tämä on tiettävästi ollut hetken aikaa yksi R&A:n kuumimmista puheenaiheista. Pallot lentävät jo liian pitkälle, mutta sääntöelimet ovat olleet toistaiseksi aseettomia. Martin Slumbers ja kumppanit ovat kovan työn edessä, mikäli aikovat saada valmistajat kääntämään päänsä toiveidensa mukaisesti.

Kuinka suurta huomiota olympiaranking tulee saamaan?

Rion olympialaisten golfturnaukseen osallistuu yhteensä 120 pelaajaa. Kuva: Getty Images

Rion olympialaisten golfturnaukseen osallistuu yhteensä 120 pelaajaa. Kuva: Getty Images

Kansainvälisen golfliiton nettisivulila ylläpidetään miesten ja naisten olympiarankingtaulukoita. Huomio on vielä pientä, mutta mitä lähemmäs Rion 2016 kesäkisoja edetään sitä enemmän rankingsijoituksilla spekuloidaan. Maailmalistan 15 parasta saavat automaattisesti paikan olympialaisiin, mutta maakohtainen maksimiosallistujamäärä on neljä (2+2) pelaajaa. Tämän hetken sijoitusten perusteella suomalaisista Rioon lähtisivät Mikko Ilonen, Noora Tamminen ja Minea Blomqvist-Kakko.

Kuinka nopeasti pitkää putteria käyttävät luopuvat ankkurointekniikastaan?

Keegan Bradley. Kuva: Getty Images

Keegan Bradley. Kuva: Getty Images

Vuosi 2015 on viimeinen, kun pelaaja saa jollain tavalla tukea putterinsa kehoaan vasten. Odotettavissa siten on, että muutoksia sekä puttereiden pituudessa, ja sen myötä myös lyöntitekniikassa tapahtuu asteittain. Suuri yleisö tulee seuraamaan tarkasti muun muassa Adam Scottin, Tim Clarkin ja Keegan Bradleyn ratkaisuja puttaustekniikkansa suhteen. Muista tunnetuista ankkuroijista Webb Simpson ehti jo laittaa belly-putterinsa varren polven päällä poikki vakuuttaen että lyhyt putteri toimii ilman ongelmia. Luultavasti joku isoista nimistä tulee silti kokeilemaan jotain uutta otesovellusta pitkällä putterillaan.

Pelaako asepalvelukseen kutsuttu Sang-moon Bae koko kauden Yhdysvalloissa?

Sang-moon Bae. Kuva: Getty Images

Sang-moon Bae. Kuva: Getty Images

Yksi alkuvuoden suurimmista keskustelunaiheista on liittynyt Sang-moon Bae’hen. 28-vuotias korealainen on tällä hetkellä toisena FedExCupin tilastoissa, mutta kutsu armeijan kaksivuotiseen palveluun odottaa tammikuun lopulla. Kaksi turnausta PGA Tourilla voittanut Bae on palkannut lakimiehet hoitamaan asiaa. Bae haluaisi jatkaa peliuraansa keskeytyksettä Yhdysvalloissa.

Riittääkö ET:n ja LET:n suomalaisilla ilonaiheita?

<a href=Mikko Ilonen. Kuva: Getty Images" src="/wp-content/uploads/2015/01/15012320421918.jpg" width="505">

Mikko Ilonen. Kuva: Getty Images

Mikko Ilosen uran paras kausi lämmitti suomalaisten golfin ystävien mieltä viime vuonna. Ilonen sai yksilönä eniten ykkössijoja Vuoden urheilija –äänestyksessä, mutta kaikki äänet huomioiden sijoitus oli neljäs. Iloselle kausi 2015 on täynnä uusia mahdollisuuksia. Lahtelaisen kattava kilpailukalenteri sisältää majoreita ja muita isoja USA:ssa pelattavia turnauksia. Kaikki portit ovat auki todelliselle läpimurrolle maailman terävimpään eliittiin.

Euroopan pääkiertueilla pelaa tällä kaudella kahdeksan (ET, 2 ja LET, 6) suomalaista kattavilla korteilla. Mitä menestykseen tulee, LET:llä on ollut täkäläisittäin viime aikoina hiljaista. Toivottavasti lähestyvä olympiavuosi saa suomalaiset naiset näyttämään vuonna 2015 parastaan ja haalimaan mahdollisimman monta kovaa sijoitusta.

Lähde: BBC Sports

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)

 • lehtiskä says:

  Tervehdys! Kiitos Marko Kuivasaarelle erinomaisesta katsauksesta tulevaan kilpavuoteen! Golfpiste.com – sivustolle annan muutenkin suuret kiitokset. Se pitää meidät hyvin ajan tasalla siitä, mitä sekä Euroopan että Amerikan tourilla tapahtuu, ja mitä Suomessa tapahtuu. Mielenkiintoista on myös lukea välillä taustatietoja sekä pelaajista että kentästä yms. Seuraan kyllä ET:n ja PGA-tourin omia sivujakin aika ahkerasti, mutta en aina onnistu bongaamaan kaikkia mielenkiintoisia juttuja. Yhteen asiaan en ole saanut selvyyttä, niimittäin siihen, onko golfkouluttaja Mitchell Spearman alunperin amerikkalainen. Hän puhuu varsin brittiläistä englantia, siitä nousee kysymykseni. Löytyisiköhän näiltä sivuilta vastaus tähänkin:)

 • Cougar says:

  Kiitos Marko hyvästä katsauksesta, tämäntasoisia juttuja lisää, kiitos ! Hieman kommenttia, ennustuksia ja toiveita: Oma huomioni tällä kaudella on varmasti kiinnittynyt enemmänkin suomalaisten naisten pelaajamateriaalin leveyteen sekä LET että LETAS tasolla. Kovalla työllä ja oikeita asioita tekemällä heistä saattaa joku murtautua jo ainakin hätyyttelemään euroopan kärkeä. RIO ranking on suominaisissa jopa verinen taisto. Minnin nykyinen taso mahdollistaa 2-3 naiselle olympiapaikan nappaamisen, Noora meni jo ohi listalla. Toki Minnilläkin on sanansa sanottavana. Huima taisto tulee. Sisäinen kilpailu varmasti nostaa kaikkien tasoa ! Tilanteen kehittymisestä toivon runsaasti juttuja tällekin sivustolle. Tottakai Mikon tekemiset kiinnostaa tänäkin kautena, erityisesti Masters 2015. Ja kaikki siihen liittyvä hypetys. Pikku-Mikko on myös seurannassa, toivottavasti media myös seuraa häntä ja palkitsee palstamilleillä. Muut miehet jäänevät täytenumeroiksi tänäkin vuonna median suhteen, toivottavasti kuitenkin pelit sujuvat hyvin. Mediakriittisyyttä (jopa sensuuria) toivoisin Dustinin juttuihin, kaveri on kärähtänyt huumeista ja ei ansaitse enää koskaan mitään mediajulkisuutta. Jos olisivat suomalaisia, pariskunnan sekoilevat jutut olisivat pääosin Seiskassa ja Alibissa. Hienoja? roolimalleja nuorille golfareille…

 • Marko Kuivasaari says:

  Kiitos, Lehtiskä, kommentistasi. Vastaus kysymykseesi: golfpro Mitchell Spearman on paljasjalkainen britti, ja syntynyt Lontoossa.

 • Taribo says:

  ”Mediakriittisyyttä (jopa sensuuria) toivoisin Dustinin juttuihin, kaveri on kärähtänyt huumeista ja ei ansaitse enää koskaan mitään mediajulkisuutta.” Ilmeisesti Jack Nicklaus ansaitsisi saman kohtalon kun kaveri on myöntänyt käyttäneensä joskus marijuanaa..

 • Harry says:

  Johnsonista saisi hyvän mainosmannekiinin Finlandia vodkalle 🙂

 • juhani says:

  ”Mediakriittisyyttä (jopa sensuuria) toivoisin Dustinin juttuihin, kaveri on kärähtänyt huumeista ja ei ansaitse enää koskaan mitään mediajulkisuutta.” oho kaikkia sitä kehdataan esittää

 • lehtiskä says:

  Kiitos Marko tiedosta! Golfpiste.com-sivustoon voi siis aina luottaa!