Pöydällä kaksi tarjousta? Kumman tulevaisuuden DP World Tour valitsee? - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Pöydällä kaksi tarjousta? Kumman tulevaisuuden DP World Tour valitsee?

DP World Tourin nokkamies Keith Pelley puhumassa Abu Dhabi HSBC Championship -kisan palkintotilaisuudessa keväällä 2022. Getty Images

Kuin varkain DP World Tourista on tullut avainpeluri.

Ei ole kahta sanaa siitä, etteikö LIV Golf olisi golfmaailman kuumin puheenaihe tällä hetkellä. Se on sitä vielä pitkään, mutta jo kuluva kesä näyttää, mikä LIV:n suunta tulee olemaan.

Todennäköisesti vastauksia saadaan jo tulevalla viikolla – ja keskiöön on nousemassa DP World Tour.

Jo vuosien ajan vahvaa yhteistyötä Dubain kanssa tehnyt entinen Euroopan kiertue on ankkuroitunut finaalikisaa ja nimisponsoria myöten erittäin vahvasti Dubaihin. Ratkaisu on ollut osin pakon sanelema, sillä dubailaiset yhteistyökumppanit ovat tarjonneet kiertueelle sellaista taloudellista selkärankaa, jota se on kipeästi tarvinnut säilyttääkseen asemansa vakavasti otettavana kiertueena, jolla maailman parhaat pelaajat haluavat kilpailla.

Samalla on kuitenkin hiljaa hyväksytty se tosiasia, ettei Dubai ole ihmisoikeusasioissa edelläkävijä.

Kisakalenterista on löytynyt myös Saudi-Arabian maaperällä pelattava kilpailu, Saudi International, joka on pelattu vuosina 2019–2021. Myös monen DP World Tourin yhteistyökumppanina toimivan yrityksen taustalla vaikuttaa jo nyt saudiraha.

Saudien kohdalla ihmisoikeuskysymykset ja terrorismikytkökset taas ovat olleet liian arka kipupiste.

DP World Tour on jo vuosien ajan pyrkinyt syventämään yhteistyötään PGA Tourin kanssa. Jotain on tehtykin, mutta askeleet ovat olleet haparoivia ja ison meren takana niitä on otettu pikemminkin töpötellen kuin harppauksin. Yhteistyö ei ole hyödyttänyt DP World Touria niin paljon kuin se olisi toivonut, vaan se on ajautunut vahvasti kakkoskiertueen asemaan. Tämä on pakottanut DP World Tourin tähyilemään toisaalle ja pelastusrengas on ollut tarjolla Lähi-Idän suunnalta.

Seuraavaksi DP World Tourin on päätettävä, syventääkö se yhteistyötään Lähi-Idän suunnan, ennen kaikkea saudien kanssa, vai onko LIV Golfin paine parantanut sen neuvotteluasemaa niin paljon, että aito ja DP World Touria hyödyttävä yhteistyö PGA Tourin kanssa on mahdollinen tulevaisuudenskenaario.

Kun DP World Tour päättää jatkaako se matkaansa PGA Tourin käsikynkässä vai onko uusi muusa LIV Golf, se määrittää suuntaa koko kilpagolfin kehitykselle.

Mihin suuntaan DP World Tourin kompassi kääntyy?

Kilpagolfin ytimessä operoiva Golf Digest -media kirjoittaa useisiin DP World Tourin lähteisiin perustuen, että tällä hetkellä kiertueen nokkamies Keith Pelleyn pöydällä on saudien tarjous yhteistyöstä kiertueiden välillä sekä PGA Tourin vastatarjous asiaan. PGA Tour varmasti tekee kaikkensa pitääkseen DP World Tourin samalla puolella pöytää. Valtit ovat nyt siis DP World Tourin käsissä.

LIV Golfin kannalta olisi elintärkeää, että sen kilpailusta muodostuisi urheilullisesti vakavasti otettavia ja mielenkiintoisia. PGA Tour on jo ilmoittanut, että LIV Golfin kilpailuihin osallistuneet pelaajat menettävät samalla mahdollisuutensa kilpailla PGA Tourilla. PGA Tourin jäsenistä moni haluaa pysyä kiertueella, eivätkä he ole halukkaita menettämään työpaikkaansa siellä.

Mutta jos DP World Tour ei sulje oviaan LIV Golfilla kisaavilta jäseniltään, voi kiertueesta muodostua pakopaikka niille PGA Tourin pelaajille, jotka haluavat pelata LIV Golfin kisoissa. Kahdeksan kutsukisaa vuodessa ei riitä useimmille, mutta jos kisakalenteria olisi mahdollisuus täydentää DP World Tourin turnauksilla, tilanne olisi olennaisesti toinen. Se olisi todellinen erävoitto myös LIV Golfille.

Mahdollista on sekin, että yhteistyö DP World Tourin ja LIV Golfin välillä syvenee, ja DP World Tourista muodostuu väylä LIV Golfin kilpailuihin.

Jos DP World Tour taas päättää PGA Tourin tapaan potkia LIV Golfin pelaajat ulos kiertueelta, on saudikiertue ahtaalla. Sen jälkeen LIV:in on yksinkertaisesti vaikea houkutella kisoihinsa pelaajia. Tietenkin jäljelle jäisi Asian Tour, jonka kanssa yhteistyötä onkin jo käynnistelty, mutta kuinka houkutteleva työpaikka se eurooppalais- tai yhdysvaltalaispelaajille todellisuudessa olisi?

Keith Pelley on Digestin mukaan luvannut kertoa DP World Tourin linjauksen 23. kesäkuuta, joka on Scottish Open -kilpailun ilmoittautumisen takaraja.

Kilpailu on DP World Tourin ja PGA Tourin niin sanottu co-sanction -kisa, eli se lukeutuu molempien kiertueiden kisakalenteriin. Tilanne on erikoinen, sillä PGA Tourin kautta LIV Golfin kisaan osallistuneilla pelaajilla ei Skotlantiin olisi asiaa, mutta DP World Tour voi halutessaan avata takaoven. Se olisi tyly viesti PGA Tourin suuntaan. Oven sulkeminen taas olisi selkeä sanoma saudien suuntaan.

Käytännössä 23. kesäkuuta voi siis olla päivä, joka määrittelee kilpagolfin tulevaisuutta. Avainasemassa on nyt Keith Pelley, joka takuulla paiskii ympäripyöreitä päiviä pohtiessaan, mihin suuntaan hänen luotsaamansa DP World Tourin kompassi kääntyy.

Lue seuraavaksi: Golfpiste päätti, ettei LIV-kiertueesta tehdä kisauutisointia

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

  • Sport Goofy says:

    Hyvä kirjoitus – mielenkiintoinen huhu tuo Pelleylle tehty tarjous ja mitä se mahdollisesti sisältää. Olen kuitenkin sitä mieltä, että DP World Tourin houkuttelevuus amerikkalaisen tai eteläafrikkalaisen huippugolfarin kannalta lienee kiinni vain ja ainoastaan starttirahojen ja palkintopotin suuruudesta.

    Jos Asian Tour tarjoaa LIVin rahoituksella enemmän rahaa, huiput pelaavat DP World Tourin sijasta siellä kuten viimetalvinen Saudi Open todisti vs. Emiraateissa käydyt Rolex-sarjan kisat. Ja jos katsoo parhaiden PGA:lla pelaavien eurooppalaisten pelaajien DP Worldillä viime vuosina pelaamia kisoja, sama pätee hyvin pitkälle myös heihin, kenties vanhassa kotimaassa pelattavia kisoja lukuunottamatta.

    DP World Tourin kannalta riskinä tässä myllerryksessä on jäädä Asian Tourin jalkoihin kiertueiden keskinäisessä nokkimisjärjestyksessä. Sillä, rahoittaako sitä tai tätä kiertuetta tämä vai tuo öljykentillä äkkirikastunut, ihmisoikeusrikoksia tekevä diktatuuri, on loppujen lopuksi hyvin pieni sävyero.

  • Slowhand998 says:

    Toivon ja myös vakaasti uskon että DB World Tour ja PGA Tour lähtevät tässä asiassa samoille linjoille.