27.7.–3.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][10]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Pietarin golfkentät kestävät vertailun – jalkapallon MM-kisat antavat potkua golfin kasvulle

Peterhof Golf Club ja Gorki Golf Club antavat hyvän syyn Pietarin matkalle.

Venäjä ja Pietari ovat poliittisen tilanteen takia maailmalla erityisen huomion kohteena. Tulehtuneesta tilanteesta huolimatta turismi etenkin Pietariin vetää, lisäpontimena ovat pian käynnistyvät jalkapallon MM-kisat.

Golfissa Venäjä on täydellisesti kehitysmaa. Moskovassa on 12 suurimmaksi osaksi hyvin yksityistä kenttää ja vain kourallinen pelaajia.

Pietari on reilut 20 vuotta Moskovan jälkeen saanut kaksi ensimmäistä kenttä avattua,  lisää on suunnitteilla ja markkinat ovat reilun viiden miljoonan asukkaan kaupungissa lähes rajattomat.

Alku on lupaava, sillä Gorki Golf ja Peterhof Golf Club ovat täysiverisiä ja laadukkaita golfkeskuksia.

Lassi Pekka Tilanderin suunnittelema Gorki Golf Club laajeni 18-reikäiseksi syyskuussa 2015. Peterhofin kaupungin kupeessa sijaitseva Peterhof Golf Club avattiin kesäkuun alussa 2017. Kentän toisen yhdeksikön suunnittelusta on vastannut Greg Norman.

Toukokuun lopulla molemmat kentät olivat virheettömässä ja upeassa kunnossa. Suunnittelun ja reitityksen ja pelattavuuden kannalta Pietarin ensimmäiset kentät kuuluvat näillä leveysasteilla parhaaseen a-luokkaan, eikä pelaamisen hintakaan saa turistia ottamaan taka-askelia.

Gorkissa vierailijoita houkutellaan uudenkarhean hotellin valmistumisen myötä resortiin golfin ja majoituksen sisältävän rajoittamattoman pelaamisen avulla. Sisämaan links-tyyliin muotoiltu kenttä on leveä, viheriöt suuria ja niiden muodot sopivan runsaita.

Parempikin pelaaja saa peliin melkoisesti haastetta siirtymällä backtiille. Tasaisella alueella normaalia voimakkaammin puhaltava tuuli tuo lisävaikeutta tuloksen tekoon. Visuaalista nautintoa tuovat muutamalla reiällä tyylikkäästi nostetut viheriöt sekä runsas bunkkerointi, josta kohtuullisella pelillä selviää pienillä kolhuilla.

Gorkin monipuoliset harjoitusalueet ja mainio par 3-kenttä antavat peliään hiovalle vieraalle avaimet käteen hioa lyönteihin lisää tehoja kierrosten välillä.

Klubitalossa on tilaa, palvelut kohdillaan ja uudelle kentälle poikkeuksellisenkin lämmin tunnelma. ”Muovisuutta” tai keinotekoista fiinistelyä ei ole havaittavissa.  Ravintola ja baari valtaavat ison osan alakerrasta.

Hotellin tavoin etenkin kerhotalon yläkerrasta kentälle aukeavat maisemat saavat toista kertaa Gorkissa vierailevan haukkomaan ihastuksesta henkeään toteamuksella, ”on tämä niin siisti ja kompakti golfkohde, että pidempään voisi viihtyä.”

Ensimmäisellä täydellä kaudella (2016) pelikierroksia Gorkissa tilastoitiin 7 000. Edellisvuonna määrä oli 9 000. Talvella avattu 34 huoneen hotelli antaa isännille valtavan lisämahdollisuuden pelaajamäärän kasvattamiseen.

Klubitalon eteen päätyvät Gorki Golfin yhdeksäs ja 18:s ovat kentän parhaita väyliä.

Seuraavien vuosien aikana kierrosmäärä on tarkoitus vähintäänkin tuplata. Vierailijamäärää kasvattaa kuluvalla kaudella myös pian käynnistyvät jalkapallon MM-kisat.

”Niiden vaikutus näkyy varauksissa ulkomaalaisten pelaajien kasvuna. Pietarissa hotellit ovat kisojen jälkeen täynnä ja hinnat korkealle. Gorki Golf Clubille on tullut tästä johtuen runsaasti majoitusvarauksia myös sellaisilta turisteilta, jotka eivät golfia vielä harrasta”, iloitsee golfkeskuksen toimitusjohtaja Ekaterina Senina.

Kesä-heinäkuun vaihteessa Gorkissa järjestetään jo viidennen kerran vieraille avoin Gorki White Nights Marathon, jossa kolmehenkiset joukkueet kiertävät pareina kenttää vuorokauden ajan yhden huilatessa.

Kaudella 2015 kisan formaatti osoittautui erittäin hyväksi pelikaverien vaihtuessa yhdeksän reiän välein.

Peterhofissa kasvatetaan ensimmäistä golfsukupolvea

Peterhof Golf Club sijaitsee Peterhofin kaupungin kupeessa noin 40 minuutin ajomatkan päässä Pietarista.

Peterhofin kenttää elävöittävät huolellisesti muotoillut kummut sekä kuusi lampea.

Vuoden verran käytössä ollut 18-reikäinen kenttä vakuuttaa jo ensinäkemältä. Väylät ovat amerikkalaistyyliin leveitä, bunkkerit näyttäviä ja edessä oleva reikä hahmottuu kiehtovana silmien eteen tiiauspaikoilta.  Merkillepantavaa on  viheriöiden huomattavan pieni koko. Tarkkuus on valttia. Näin etenkin Greg Normanin suunnittelemilla yhdeksällä reiällä, jotka ovat luonteeltaan  links-tyyppisiä.

Toisella ysillä maisemat ovat rahtusen puistomaisempia, mutta taso kentän  lay-outin osalta on korkea, vaikka arkkitehti vaihtuikin kesken matkan nimettömämpään.

Peterhofissa marshallina ja alkeiskurssien opettajana toimiva Pavel on täysin golffriikki.
Hän kertoi olleensa jo edellisessä elämässään golfari.

Peterhofin kenttä backtiiltä pituuden osalta on vain 5900 metrin mittainen. Toiseksi pisimmältä tiiauspaikalta kierrettäessä matkaa kertyy reilut 5 400 metriä. Lähinnä naisille tarkoitetuilta merkeiltä lyöminen tuo mittaa huomattavasti alle viisi kilometriä.

”Peterhof Golf Club on kaupunkikenttä, jonka etuna on keskeinen sijainti sekä nopea pelattavuus. Kiireiset liikemiehet haluavat käyttää aikansa tehokkaasti, pelata ennen tai jälkeen työpäivänsä kuluttamatta kentällä turhan pitkää aikaa”, määrittää yhden tärkeimmistä myyntivalteista markkinointiosastolla työskentelevä Vasilisa Nakhabtseva.

Vastapainona ”businessgolfille” Peterhofissa panostetaan perheiden, juniorien sekä opiskelijoiden golfharrastuksen kehittämiseen.

”Kenttämme avaamisen myötä golf on Pietarissa nousemassa muotilajiksi joka kiinnostaa ja on saanut tilaa myös  mediassa sekä sosiaaalisessa mediassa. Yksityisopetus on erittäin kysyttyä, kursseja järjestetään paljon. Eikä golfin aloittaminen ole suinkaan kallista. Meidän tärkeä tehtävä on kasvattaa ensimmäistä sukupolvea pietarilaisia golfpelaajia lajin juurtumiseksi tälle alueelle”, Nakhabtseva jatkaa.

Peterhofin viheriöt ovat ensimmäisen vuoden aikana jalostuneet varsin hyväkuntoisiksi ja nopeiksi.

Vieraspelaajia Suomesta on käynyt toistaiseksi vähän, mutta määrän on helppo uskoa kasvavan yhdessä Gorki Golfin kanssa. Peterhof Golf Club on kentän ja rangen osalta melkoinen ”karkki”, joka näyttävyydellään ja siistiydellään houkuttaa pelaamaan.

Ensimmäisen kauden pelaajamäärät olivat vielä vaatimattomia, eikä ruuhkia ole ykköstiille odotettavissa kaudella 2018 muulloin, kuin kisojen ja yritystapahtumien aikana.

Peterhofin green fee maksaa viikolla noin 70 euroa, viikonloppuisin reilut 80 euroa. Peterhof on hyvinkin noiden hintojen arvoinen. Ryhmille ja tarjousta pyytäville hinnat paketoituina saattavat joustaa alaspäin.

Peterhofin kentän keskelle nousee lähitulevaisuudessa uusi näyttävä klubitalo ja hotelli.

Nykyisessäkin väliaikaisessa klubitalossa on kaikki tarpeelliset palvelut suihkuineen tyylikkäästi tarjolla.

Helppo veikkaus on se, että molempien valmiina olevien Pietarin kenttien käyttöasteet kasvavat seuraavien vuosien aikana. Molempien projektien osalta taustalla on vahvoja paikallisia vaikuttajia. Sijainniltaan haastavassa paikassa sijaitsevan Gorki Golfin valttikorttina myös omistajan intomielinen suhtautuminen golfiin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje