16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Parempia kilpailuja -seminaari pureutuu golfseurojen kilpailutoiminnan haasteisiin

Golfin harrastajan kilpailumahdollisuudet ovat viime vuosina monipuolistuneet.

Golfin seurakilpailujen eli niin kutsuttujen klubikisojen kultaiset vuodet ovat jääneet kauas taakse. Näin uskoo moni seuratoiminnassa pitkään vaikuttanut golfalan toimija.

Vaikka Suomesta edelleen löytyy klubeja, joissa golfseuran järjestämä kilpailutoiminta on aktiivista ja houkuttelee mukaansa runsaasti osallistujia, trendi on selvä: seurakilpailut kärsivät sekä kilpailemista että kilpailun järjestämistä koskevasta osallistujakadosta.

”Viimeisen vuosikymmenen aikana on tapahtunut selkeä muutos. Nykyisin pelataan enemmän vain omaksi huvikseen. Seurojen avointen kilpailujen merkitys on pienentynyt jo 90-luvun lopulta lähtien. 90-luvulla oli aivan tavallista, että seurakisoissa ympäri maata oli mukana 120 pelaajaa, usein jonotettiinkin kilpailuihin pääsemistä”, sanoo Golfliiton kilpailupäällikkö Juha Juvonen.

Osallistujakato ei selity pelkästään sillä, että itse kilpaileminen olisi dramaattisesti vähentynyt. Kysymys on paljolti myös siitä, että tarjonta golfin kilpailutoiminnassa, erityisesti seuratoiminnan ulkopuolella, on merkittävästi lisääntynyt. Kilpailutapahtumia Suomen golfklubeilla on vuosittain valtava määrä, ja kaikista vuosittain pelatuista kierroksista noin viisitoista prosenttia on kilpailustartteja.

Kilpailu- ja kiertuevalikoiman pirstaloituminen näkyy erityisesti erilaisille kohderyhmille suunnattujen kilpailusarjojen kasvussa. Junioreilla ja senioreilla kilpailutoiminnan painopiste on omien ikäluokkien alueellisissa ja valtakunnallisissa kilpailusarjoissa, ja kohdennettuja kiertueita on tarjolla myös naisille.

Eniten 2000-luvulla on kuitenkin kasvanut kaupallisten kiertueiden ja kilpailujen tarjonta, ja samalla niiden suosio. Kiertueiden menestystä ruokkii se, että kilpailutapahtumat ovat usein monipuolisemmin ja laadukkaammin järjestettyjä ja palkinnot yleensä houkuttelevampia kuin seurakilpailuissa.

Klubikilpailujen suosion hiipuminen on huolestuttava kehityssuunta muun muassa sen vuoksi, että klubikisoilla on tärkeä rooli uusien golfareiden harrastuksen ensivaiheissa. Seuran järjestämä kilpailutoiminta on monelle oleellista harrastamiseen liittyvää sisältöä, ja auttaa osaltaan kotiutumaan paikalliseen golfyhteisöön.

Tärkeä merkitys klubikilpailuilla on myös golfseuran yhteisöllisyyden rakentamisessa. Ne totuttavat lajiin ensikosketuksia ottavat pelaamaan erilaisten ja eritasoisten pelaajien seurassa ja johdattavat samalla luontevasti klubielämän pariin.

Juha Juvosen huolenaihe liittyy ensisijaisesti uusien kilpapelaajien rekrytointiin.

”Kilpailu sieluista on kovaa. Lajin sisällä golfiin panostaminen voidaan kokea trendikkääksi, mutta herää kysymys, miten esimerkiksi uravalintoja tekevä nuori päättää, kun vaihtoehtoina ovat yksilölajin itsenäinen toiminta tai joukkuelajin yhdessäolon elementit.”

Juvonen toivookin seuroilta aloitteellisuutta ja kekseliäisyyttä uusia toimintamalleja kehiteltäessä.

”Golfista ja kilpailemisesta pitää tehdä kiinnostavaa, lähellä nuoria, ja miksei aikuisiakin, tapahtuvaa sähäkkää toimintaa. Uusia pelimuotoja, lähialueiden yhteisiä tapahtumia, lajin etiikan ja säännöstön puitteissa nykytermein ”räppiä”. Tehdään kilpagolfista koko seuran yhteinen asia”, Juvonen sanoo.

Kilpailujen järjestämiseen vaadittavan vapaaehtoistyön vähennyttyä vastuu kilpailujen järjestämisestä on keskittynyt entistä harvempien hartioille. Siinä missä kilpaileminen ja kilpailuissa menestyminen ovat monelle harrastuksen keskeistä sisältöä ja järjestetyn kilpailun ”tuotoksia”, itse kilpailun järjestäminen on seuroille vain raakaa työtä, johon on vaikea aktivoida jäsenistöä mukaan.

Kilpailutoimikuntien osaamisessakin on havaittavissa eroja, joskus myös selkeitä puutteita. Golfliitto tukeekin jatkossa seurojen kilpailutoimintaa tuottamalla aiempaa selkeämpiä ohjeistuksia, toimintamalleja ja materiaalipaketteja seuratoiminnan käyttöön.

Juha Juvosen mukaan monet seurakilpailuihin liittyvät ongelmatilanteet johtuvat huonoista tai jopa olemattomista kilpailumääräyksistä. Ne myös vaihtelevat suuresti eri seurojen välillä, mikä puolestaan hämmentää vieraspelaajia. Kilpailun koettuun mielekkyyteen voidaan vaikuttaa merkittävästi myös kentän asettelulla eli setupilla, pelaajat huomioivalla tuomarityöskentelyllä sekä kisaorganisaation selkeällä roolituksella.

Näihin haasteisiin pureutuu Golfliiton kilpailutoiminnan Parempia kilpailuja -kehittämisseminaari, joka järjestetään Golfliiton liittokokousta edeltävänä lauantaina Jyväskylässä, 13. helmikuuta. Seminaarin kohderyhmänä ovat golfseurojen kilpailutoiminnassa mukana olevat henkilöt.

Koko päivän kestävän seminaarin tarkoituksena on tarjota seuroille malleja onnistuneen kilpailun järjestämisestä. Päivän aikana osallistujat perehdytetään myös ajankohtaisiin sääntö- ja tasoitusmuutoksiin sekä kilpailujen johtamiseen ja tuomarointiin liittyviin asioihin. Seminaariin osallistuvilla on lisäksi mahdollisuus antaa kommentteja valmisteilla olevaan kilpailutoiminnan kehitysohjelmaan.

Seminaarin pääkouluttajana on Golfliiton päätuomari Arto Teittinen, joka on järjestänyt lukemattomia seurakilpailuja jo 80-luvulta asti. Teittinen on myös Suomen kansainvälisesti meritoitunein golftuomari toimittuaan tuomarintehtävissä muun muassa major-turnauksissa ja lukuisissa arvokilpailuissa.

Ilmoittautuminen Parempia kilpailuja -kehittämisseminaariin päättyy maanantaina 25.1. klo 16:00.

Ilmoittaudu mukaan seminaariin

Jere Jaakkola

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje