Ratkaisiko norjalainen insinööri pelinopeusongelman? - Golfpiste.com

6.6.–13.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][13]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Ratkaisiko norjalainen insinööri pelinopeusongelman?

Tuore innovaatio on ollut kokeiltavana kahdella norjalaisella golfkentällä. Palute on rohkaissut yritystä laajentamaan kokeilua. Kuva: Getty Images

EasyFlow aikoo integroida pelinopeutta edistävän palvelun GolfBoxin kaltaisiin sovelluksiin.

Yksi golfin kestopuheenaiheista on pelinopeus ja siihen liittyvät lieveilmiöt. Vaikka golfkentällä ei tarvitse juosta, valtaosa harrastajista toivoo, että peli etenee sukkelasti ilman pitkiä odotteluja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Norjalainen teknologiayritys EasyFlow on kehittänyt golfkentille pelin sujuvuutta edistävän tai siihen tähtäävän liikennevalomallin.

Kun vihreä valo palaa, peliryhmällä on oikea vauhti. Keltaisen valon palaessa ryhmä on 3–7 minuuttia ihanteellista aikataulua perässä ja sen pitäisi nopeuttaa vauhtiaan. Punainen valo tarkoittaa, että ryhmän viive on ainakin 8 minuuttia ja takana on jonoa.

Idean taustalla on norjalainen tietokoneinsinööri, Tor-Erik Berg, joka toimiessaan erään kilpailun tuomarina vuonna 2019 pohti, että hitaaseen peliin olisi löydettävä toimiva ratkaisu.

Tällaisilla väylillä voisi vastakeinoksi leikata karheikot lyhyemmiksi tai poistaa vaikkapa peliä hidastavia bunkkereita.

Hänen perustamansa EasyFlow jalosti ideasta mobiilisovelluksen, jolla pystyy seuraamaan kaikkia kentällä olevia peliryhmiä ja niiden pelinopeutta. Sovellus voi tarjota kentille arvokasta tietoa, sillä se auttaa tunnistamaan pullonkaulat ja reiät, joilla on taipumus muodostua jonoa.

”Tällaisilla väylillä voisi vastakeinoksi leikata karheikot lyhyemmiksi tai poistaa vaikkapa peliä hidastavia bunkkereita. Se parantaisi pelikokemusta”, Berg sanoi Norsk Golf -sivustolla.

Kokeilua laajennetaan

EasyFlown toimitusjohtaja Fredik Sydnes totesi, että tutkimusten mukaan yhdeksän kymmenestä pelaajasta pitää pelin sujuvaa etenemistä tärkeänä.

”Lisäksi yli puolet pelaajista haluaisi etukäteen tietää, millainen pelin virtaus kentällä on.”

Systeemillä oli pilottikokeilu viime vuonna kahdella norjalaisella golfkentällä. Klubeilta saatu positiivinen palaute ja ensivaikutelma ovat rohkaisseet laajentamaan kokeilua tällä kaudella. Yritys tarvitsee jatkossa muutakin kuin vain pelkkää dataa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

”Toimintamme on vielä lähtökuopissa. Etsimme tulevina kuukausina pääomaa ja asiantuntemusta, jotta voimme ottaa seuravan askeleen”, Sydnes sanoi.

EasyFlown päämääränä on saada integroitua palvelu muihin tuotteisiin ja GolfBoxin kaltaisiin sovelluksiin.

Käyttökelpoiselta kuulostava innovaatio seurojen, kenttävalvojien ja kisojen tuomareiden käyttöön.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (8 kpl)

 • spinaakkerix says:

  Kenttävalvojan tärkein tehtävä on opastaa kentällä pelaavia siten, että peli kulkee eikä tukoksia synny. Isoveli valvoo -tyyppiset liikennevalot ovat täysin tunteeton ja mielipahaa synnyttävä ratkaisu. Erittäin etäännyttävä uutinen.

 • KL1 says:

  Mihin katosi toistakymmentä vuotta sitten lanseerattu GREENI ? Se oli samanlainen kentän pelinopeuden seurantasovellus, jonka tämä insinööri on nyt keksinyt uudelleen. Oli kokeilussa ainakin Katinkullassa, muttei ilmeisesti antanut sitä mitä siltä odotettiin.

  Millä semmoiset sovellukset seuraavat pelaajia? Ainakin GREENIssä joka ryhmälle piti antaa jonkinlainen tunniste, jonka avulla sovellus seurasi ryhmien liikkumista kentällä. Se onkin heti ensimmäinen heikko lenkki järjestelmässä, koska tunniste pitäisi aina saada takaisin ryhmältä kierroksen päätyttyä. Seuraako norjalainen sovellus kenties pelaajien puhelimia? Se olisi arveluttavaa.

 • KL1 says:

  Tuomareilla muuten tämmöinen jo on useimmissa liiton kisoissa. Kuuluu GolfBoxin perusvälineistöön.

  Miten muuten nuo edellisestä ryhmästä jälkeen jääneet ryhmät saadaan nopeuttamaan peliään noiden liikennevalojen avulla? Eiväthän ne nytkään tee niin, vaikka huomaavat edessään olevan tyhjiä väyliä!! Kilpailuissa asiasta huolehtivat tuomarit ja muulloin valvojat, jotka useimmilta kentiltä nykyään puuttuvat kokonaan. Liikennevalojen sijaan kentillä tarvitaan päteviä valvojia!!!

 • Jani2 says:

  Olisi hienoa jos kentillä kiertäisi valvojia. Opastamassa pelaajia toimimaan kentällä. Useimpien vapaa-aika vain on kortilla niin ei tuollaiseen talkoohommaan löydy halukkaita.

  • KL1 says:

   Varsin monilla ihmisillä on vapaa-aikaa aivan liikaa, ei se siitä jää kiinni. Pistetäänpäs valvojille palkkioksi kauden pelioikeus, niin alkaa vapaaehtoisia löytyä, eikä se maksaisi kenttäyhtiölle juuri mitään. Mutta kun sitäkään vähää ei haluta sijoittaa sujuvan pelaamisen eteen.

 • pirdie says:

  Onko teistä kukaan toiminut valvojana? Minä olen jopa päätoimisena aikanaan. Kyllä sai kuulla kaikenlaista arvostelua pelaajilta. Mnä tunne sen ja sen tämän kentän johtajan, mene muualle älä meitä kyttää ym. Koiran virka! Kannatttaisi tehdä esim. niin, että eri kentät vaihtaisivat valvojia keskenään. Silloin omalla kotikentällä ei joutuisi haukuttavaksi.

  • KL1 says:

   Tuo on tutun kuuloista ja se on todellinen ongelma. Oikeutensa tietävät osakkaat osaavat halutessaan heittäytyä hankaliksi. Siksi yhtiön (tai yhdistyksen) johdon tulee sitoutua valvontaan ja antaa valvojille riittävät välineet alkaen avoimesta tuesta.

   Valvojan tehtävä on auttaa pelaajia ymmärtämään kuinka kentällä tulee toimia. Siksi hänellä tulee olla hyvät ihmissuhdetaidot, vankka ymmärrys golfista ja golfkentän dynamiikasta ynnä lehmän hermot. Helppoa valvojan homma ei ole, sitä tuskin kukaan kiistää.

 • poko says:

  Pelinopeus kohenee, kun pelataan omalle tasolle oikealta tee’ltä. Rohkeasti vaan vaikka oranssille, punaiselle, jos ei sen hetken taidot ovat keltaiselta: tuplaa ja triplaa tai lumiukkoa. Saatte enemmän tilanteita ja ehkä onnistumisia. Tämäkin on norjalaisten golf-filosofiaa