21.–28.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][3]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Nokialla ja Torniossa 25 kautta valmentanut Bobby Mitchell on poissa

Jack Nicklauksen kukistaminen Tournament of Champions kilpailun uusinnassa oli Bobby Mitchellin upein meriitti peliuralla.

Suomessa vaikuttaneista ulkomaalaisista valmentajista ylivoimaisesti kovimmat näytöt pelikentillä antanut Bobby Mitchell kuoli 20.3. kotonaan Danvillessa, Virginiassa sydänkohtaukseen. Mitchell oli kuollessaan 75-vuotias.

Bobby Mitchell siirtyi jo 15-vuotiaana ammattilaiseksi lopetettuaan koulunkäynnin. Ennen PGA Tourille nousua hän voitti useita kisoja Virginiassa.

Uran huippuvuodet PGA Tourilla olivat kaudet 1971-1972.

Hän voitti 1971 Cleveland Openin, seuraavalla kaudella edellisvuoden voittajien kilpailun, Tournament of Championsin.

Uusinnassa kukistui huippuvireinen Jack Nicklaus, joka oli voittanut edellisen majorin, PGA Championshipin ja pokkasi voitot Mitchellille kokemansa tappion jälkeen kahdessa seuraavassa, US Mastersissa sekä US Openissa.

Bobby Mitchell venyi Nicklauksen voittamassa Mastersissa 1972 jaetulle toiselle sijalle. Eroa voittajaan jäi kolme lyöntiä.

Koko uransa aikana Mitchell oli PGA Tourin kisoissa lähes kymmenen kertaa toinen tai kolmas, kärkikymmenikköön Mitchell kirjautti nimensä pitkälti yli 20 kertaa.

25 kesää Suomessa

Kivikovat näytöt maailman kovimmalla ammattilaiskiertueella saavuttaneen Mitchellin päätyminen Suomeen valmentajaksi oli onnellisten yhteensattumien summa.

Tornio Golf Oy:n kenttä ( Meri-Lapin Golfklubi) aloitteli toimintaansa 90-luvun alussa ja tarvitsi valmentajaa. Golfyhteisön johtohenkilöt tunsivat Danvillessa, Averett Universityssa työskennelleen monipuolisen urheilumiehen Vesa Hiltusen ja kysyivät tältä kontakteja.

Hiltunen kysyi rohkeasti samassa kaupungissa asuneen Bobby Mitchellin halukkuutta lähteä Tornioon valmentajaksi.

Mitchell mietti pitkään ja vastasi lopulta myöntävästi. Hän saapui Tornioon 1991.

”Bobby tuli kulttuurista, jossa golf oli osa normaalia elämänmenoa. Torniossa kaikki golfiin liittyvä oli uutta ja kontrasti melkoinen. Valmentamisen lisäksi Bobby Mitchell toi mukanaan valtavan määrän tietotaitoa ja näkemystä lajin kehittämisen mahdollisuuksista”, muistelee samoihin aikoihin golfin aloittanut Erkki Mommo.

”Ystävystyimme nopeasti ja vietimme paljon aikaa yhdessä keskustellen lajista ja seuraten kansainvälisiä kisoja. Bobby kertoi myöhemmin, että hän mietti kaksi viikkoa Suomessa oltuaan vakavasti kotiinlähtöä. Hän päätti jäädä, oppi ymmärtämään sekä pitämään suomalaisesta elämäntavasta sekä ihmisistä .”

Bobby Mitchell matkusti syksyllä takaisin USA:han, mutta palasi aina kevään tullen takaisin.

Torniossa Mitchell valmensi aloittelijoiden ja harrastelijoiden lisäksi seuran junioreita. Näistä Janne Mommo ja Markus Ervasti nousivat myöhemmin maamme huippujen joukkoon.

Erkki Mommo aloitti Tornion kentän toimitusjohtajana 1993. Kun hän siirtyi syksyllä 1996 Nokia River Golfiin, tarjoutui Bobby Mitchellille kuuden Torniossa vietetyn kesän jälkeen mahdollisuus lähteä Mommon matkassa Pirkanmaalle jakamaan oppejaan.

Tästä pestistä (1997-2016) muodostui 19 kesän mittainen. Kesä 2015 jäi väliin, mutta Bobby Mitchell matkusti Nokialle vielä kesäksi 2016.

”Hänen työnsä ja läsnäolonsa merkitystä Tornion ja Nokian golfyhteisöjen kehittymiselle on vaikea sanoin kuvata. Bobby oli henkeen ja vereen golfammattilainen. Junioreille ja edustuspelaajille hän osasi kokemustensa kautta jakaa oppia ja nuotteja peliuran rakentamiseen. Bobby oli ystävällinen ja avulias, eikä hän koskaan tehnyt itsestään suurta numeroa”, Erkki Mommo muistelee.

Bobby Mitchell (vas.) oli kesällä 2008 kirittämässä Näppis Leinosta Nokialla tämän kiertäessä kaikki Suomen kentät.

Intohimo golfiin ja valmentamiseen sekä golfyhteisön eteen työskentelyyn jatkui elämän viimeisiin kuukausiin asti myös Virginiassa.

Mitchell pelasi golfia terveytensä sallimissa puitteissa, osallistui Averett Universityn golfjoukkueen pelaajien sparraamiseen ja keräsi ajankulukseen palloja rangelta traktorilla.

Suomalaiselle golfille Bobby Mitchellin saaminen maahamme oli merkitykseltään valtava onnenpotku.

Hän jakoi 25 täällä viettämänsä kesän aikana Tornion ja Nokian lisäksi tietoa ja näkemystä myös muille valmentajille, pelaajille sekä golfvaikuttajille.

Kun Bobby Mitchell puhui, häntä kuunneltiin. Mielipiteet ja opetukset kumpusivat syvällisesti lajia eläneen ammattilaisen sydämestä. Hieno mies on poissa, mutta lämpimät muistot elävät.

RIP Bobby!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje