Muuttopäivä – Netflixin golfdokumentti jätti toivomisen varaa - Golfpiste.com

28.3.–4.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][6]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Muuttopäivä – Netflixin golfdokumentti jätti toivomisen varaa

Dokumenttisarjan ensimmäinen jakso keskittyy Jordan Spiethin (vas.) ja Justin Thomasin ystävyyteen. Pelaajat kuvattuna viime joulukuussa The Match -haasteottelun yhteydessä. Kuva: Getty Images

Kahdeksanosaisessa dokumentissa seurataan PGA Tourin maailmaa.

Urheiludokumentit ovat olleet viimeisten vuosien aikana kovassa nosteessa eri suoratoistopalveluissa. Jääkiekko, jalkapallo, koripallo, formulat ja kamppailulajit ovat muun muassa lajeja, joiden ympärillä dokumenttisarjat ovat pyörineet. Nyt golf on saanut myös omansa.

Full Swing -sarjassa pääosassa ovat PGA Tour ja sen pelaajat. Sarja läväytettiin Netflixiin kokonaisuudessaan eilen. Siitä, pystyikö se vastaamaan golfmaailman korkeiksi viritettyihin odotuksiin, saa jokainen tehdä arvionsa itse. Toivomiseen varaa ainakin jäi.

Ainekset spektaakkelimaiseen kokonaisuuteen ovat olemassa, ja kahdeksan jakson jälkeen on selvillä kohtasivatko odotukset ja todellisuus

Suomennokset ennen muuta urheilua käsittelevissä dokumenteissa tuntuvat tuottavan päänvaivaa tekijöilleen. Jokaisen kääntäjän ei voida odottavan pelaavan tai seuraavan jokaista urheilulajia aktiivisesti. Golfin terminologian kääntäminen englannista suomeksi on ajoittain hankalaa jopa ammatikseen sitä tekeville.

Full Swingin nimeä ei suinkaan suoraan käännetty Täydeksi Svingiksi, mutta mutka on vedetty joka tapauksessa suoraksi. Golfin supertähtien matkassa -nimi lienee helpoin käännös, jolla pakollisesta pahasta on päästy.

Suora käännös sen sijaan tehtiin kisojen lauantaipäivää kuvaavassa termissä. Englanniksi moving day kääntyy sutjakasti suomeksi: muuttopäivä. Jokainen golfia seuraava tietää, että muuttopäivästä ei ole koskaan puhuttu. Silti, termi on kaikkinensa niin kehno, että se on jo kaunista.

Muuttopäivä ei ole ainoa suomennoksesta heikonlaisesti esiin pomppaava termi, joita dokumentissa vilisee. Jos englanti sujuu, niin suomenkielisen tekstityksen voi jättää kokonaan pois, jolloin “häiritseviä” sanoja ei tarvitse jäädä mielessään pyörittelemään.

Golfin supertähtien matkassa -dokumentin draamankaaria sisältävä käsikirjoitus tipahti tuotantoyhtiölle suoraan syliin. Syyllinen siihen on LIV Golf, joka järisytti viime vuonna huippugolfia. PGA Tour vs. LIV Golf on yksistään aihealue, josta ei puutu värikkäitä käänteitä. Sarjan katsomalla voi nähdä saatiinko herkullisista lähtökohdista luotua henkeäsalpaavaa materiaalia katsojille.

Tv-sarjoissa ensimmäisen jakson merkitystä ei sovi vähätellä. Sen täytyy tempaista mukaansa riittävällä volyymilla, että sarjan eteneminen alkaa välittömästi kiinnostamaan. Golfin supertähtien matkassa ei sitä täysin palkein tee. Mitään pullamössöä ensimmäinen jakso ei ole, mutta siinä on liikaa luotettu tähtipelaajien kantavan tarinaa vailla tajunnanräjäyttäviä kohtauksia.

Ainekset spektaakkelimaiseen kokonaisuuteen ovat olemassa, ja kahdeksan jakson jälkeen on selvillä kohtasivatko odotukset ja todellisuus.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

 • teetimer says:

  Samaa mieltä, että petti odotukset. Sisältö itsessään ei ole todella huonoa, mutta hieman tylsää. Jaksoissa samanlainen juonen kaari. Kohokohdat laimeita. Ainoastaan loppuhuipennus (turnauksen voitto) sykäyttää, mutta näin se tekisi muutenkin.
  Vaikea sanoa kyllä mitä lähtisin korjaamaan. Itse odotin enemmän sisäpiirin juttuja, näkemyksiä treenistä, pelistä, haastatteluja jne. En sitä millainen ystävyys kahdella veijarilla on ollut.

  Liv vs PGA oli Poulterin ansiosta mielenkiintoinen. Katsottuna 4/8.

  • PokiTuuppari says:

   Hyvien sisäpiirijuttujen seuraamiseen suosittelen youtubesta GOLF’s Subpar podcast sarjaa.

   Entisen Walker Cup & PGA pelaaja Colt Knostin suhteilla studioon saadaan toistaan mielenkiintoisempia vieraita (mm. Philin ja JT:n caddie Bones, Max Homa, Jon Rahm pariin otteeseen, huippujen caddejä ja urheilumaailman huippuja) paljastamaan sisäpiirin juttuja.