26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Mitä jos kierroksesta voisikin maksaa vain pelattujen reikien verran?

eGull Pay pyrkii mullistamaan golfin harrastamisen. Pelaat ja maksat vain sen verran kuin mieli tekee ja aika antaa myöten.

Pikaisista viiden–kuuden reiän aamu- tai iltakierroksista on tullut monille tapa pitää tuntumaa golfiin työelämän paineissa. Kotikentällä tuollainen pelaaminen onnistuu yleensä vaivattomasti päivän hiljaisina hetkinä.

Vieraskentillä tavallista vajaammat kierrokset ovat jo mutkikkaampi juttu, vaikka yhdeksän reiän kierrosten tuotteistaminen on viime vuosina lopulta päässyt kunnolla vauhtiin.

Entäpä jos kentille pystyisikin varaamaan aikoja lyömättä ennakkoon reikämäärää lukkoon? Pelaisi vain sen verran kuin aika tai sää antaa myöten.

Sekin on jo mahdollista Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Golfliiketoimintaa rohkeasti tuulettamaan lähtenyt eGull Pay otettiin Ranskassa käyttöön huhtikuussa 2017, ensiesittely USA:ssa osui Orlandon golfmessuille alkuvuodesta 2018. Taustalla on startup-yritys, jonka pääomistaja on Blue Green, Ranskan merkittävin golfoperaattori.

eGullin toimitusjohtaja Pascal Stolz on useaan otteeseen puhunut siitä, kuinka hidas golftoimiala on ollut reagoimaan muutokseen. Vanhoihin poteroihin on pelokkaasti jähmetytty sen sijaan, että toimintaa olisi lähdetty uudistamaan ja muutosta jopa ennakoimaan.

”Golf on ainoa urheilulaji, jossa harrastajaa ei laskuteta käytetyn ajan mukaan”, Stolz sanoo.

”Play and Pay by the Hole” -ajattelu on Stolzin vastaus asiakkaiden muuttuneisiin toiveisiin ja tarpeisiin. Yhteistyökenttiä pelkästään Ranskassa on jo pyöreät 80.

Kaikki pääsevät helpolla

Kentät saavat ilmaiseksi käyttöönsä tietokoneohjelman, pelaajat puolestaan iOS- tai Android-älypuhelimiin ladattavan applikaation. Yhtiö laittaa tarjolle vapaita aikoja, joista asiakas valitsee mieleisensä. Kentälle saapuessaan pelaaja saa neljästä merkistä koostuvan koodin, joka näppäillään puhelimeen. GPS-pohjaisen applikaation algoritmit seuraavat pelaajaa kentällä ja onnistuvat jopa tekemään eron pelattujen ja pelkästään läpi käveltyjen väylien välillä. Kierroksen jälkeen eGull laskuttaa suoraan pelaajaa pelattuja reikiä vastaavalla summalla ja siirtää kenttäyhtiön tilille 20 prosentin komissiolla vähennetyn pelimaksun.

Kenttäyhtiöt voivat vapaasti valita, mitkä reiät halutaan laittaa tarjolle, ja mihin yksikköhintaan. Yhtiöille tarjoutuu tilaisuus markkinoida hiljaisen kysynnän aikoja kohdennetusti applikaation käyttäjille.

Stolzin mukaan sovellus on lyhyessä ajassa opettanut pelaajia uusille tavoille.

”Ne, jotka ennen pelasivat kolme kertaa vuodessa, pelaavat nyt kahdesti kuussa.”

60 prosenttia eGull Payta kerran kokeilleista käyttää palvelua uudestaan. Keskimäärin pelataan seitsemän reikää. 80 % kaupaksi menevistä ajoista osuu kello 14:n jälkeisiin aikoihin, jotka Ranskassa ovat aamua ja aamupäiviä hiljaisempia.

Kiinnostaa varsinkin nuoria ja keski-ikäisiä

Noin puolet 18–49-vuotiaista yhdysvaltalaisista aktiiviharrastajista olisi National Golf Foundationin kyselytutkimuksen tulosten mukaan kiinnostunut kokeilemaan reikäkohtaista laskutusta. Lähes puolet uskoisi myös pelaavansa enemmän, jos käytäntö olisi omalla kohdalla mahdollista. Vanhemmissa ikäryhmissä kiinnostus oli laimeampaa, mutta kuitenkin kolmanneksen luokkaa

Illinoisissa sijaitsevan Shepherd’s Crookin kentän toimitusjohtaja Allan Parkes kertoo, että puolisen tusinaa läheisessä logistiikkakeskuksessa työskentelevää kaveria ajaa kentälle säännöllisesti, pelaa 30–35 minuuttia ja palaa töihin ennen ”ruokatunnin” päättymistä.

Parkesin mukaan eGull Payn kaltaiset uudet innovaatiot auttavat kenttäyhtiöitä toimimaan samalla mahdollisimman pieneen hävikkiin tähtäävällä periaatteella, joka yhdistää kaikkia menestyviä ruokapaikkoja. Mitään ei haluta heittää hukkaan.

eGullin rohkea yritys iskeä golfin maineeseen aikasyöppönä herätti myös European Tourin kiinnostuksen. Tammikuussa 2018 allekirjoitettiin yhteistyösopimus, joka liittyy GolfSixes-formaatin kaltaisten uusien kilpailumuotojen kehittämiseen.

Ranskalaisyhtiön tähtäimessä on 1500 yhteistyökentän verkosto vuoden 2020 loppuun mennessä. Askelia eteenpäin pyritään ottamaan hakemalla suurkaupunkien tuntumasta 15–20 kentän ryppäitä toimintaa vakiinnuttamaan.

Onnistuisiko vastaava Suomessa? Miksi ei. Selvää kuitenkin on, että esimerkiksi lähtöaikojen saaminen kaupaksi lyhyellä varoitusajalla vaatii paljon kentän sijainnilta. Luonnollisesti myös kentän reititys antaa omat reunaehtonsa sille, kuinka joustavasti ja ilman pitkiä siirtymiä erilaisia reikäyhdistelmiä pystytään markkinoimaan.

Applikaatio ei ole ladattavissa Suomessa.

Tutustu tarkemmin täältä.

Lue seuraavaksi: Yhdeksän reiän kierrokset kasvattavat suosiotaan – golfjärjestöt mielissään

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

    jlaakso says:

    Mielestäni tervetullutta tuuletusta hinnoittelumalleihin ja myös pelitapoihin. Ilokseni monet kentät ovat alkaneet tehdä yhteistyötä keskenään ja julkaisseet usean kentän pelioikeuksia. Tämän soisi yleistyvän enemmänkin, sillä itse en ainakaan ole valmis sitoutumaan vain yhteen tai ehken edes kahteenkaan kenttään koko kaudeksi, vaan haluan pelata useita eri kenttiä ja niiden kombinaatioita. Muutamat kentät pilkkoneet 18 reiän kenttiä yseiksi, jolloin arki-iltaisin voivat ruuhkavuosiaankin elävät käydä pelaamassa.

    ArnoldPalmer says:

    No tämä on kyllä nyt rusinoiden poimintaa pullasta jos aletaan hinnoitella reikäkohtaisesti. Jo nyt on mahdollista monilla kentillä pelata 9 reikäinen kierros. Eikö tämä riitä?

    Ne ketkä eivät halua sitoutua johonkin yhteen kenttään voivat sitten maksaa vähän enemmän kierroksistaan. Jos vuosipelioikeuden hinta on esim. 700 euroa ja sillä pelaa 20 kierrosta, tulee kierroksen keskihinnaksi 35 euroa. Jos joku haluaa pelata puolikkaan kierroksen, saisi hinta olla vähintään 25 euroa. Ei tämän golfin tarvitse olla persaukisten laji. Tai voihan jotkut kentät profiloitua siinäkin.

      jlaakso says:

      ”Ei tämän golfin tarvitse olla persaukisten laji.”

      Mielestäni tässä lauseessa kiteytyy golfin tämän hetken suurin ongelma. Häivähdys elitismiä, eikä edes ihan pieni häivähdys. Omasta mielestäni golfin pitäisi olla kaikkien harrastettavissa. Varsinkin jos halutaan saada harrastajakanta nousemaan ja kentillekin tuloja jotta pysyvät pystyssä.

      ”Tai voihan jotkut kentät profiloitua siinäkin.”

      Tässä mielestäni on ajatusta. Jos itse mietin asiaa, niin Suomi voisi kaivata kolmenlaisia kenttiä.

      1) Kunnalliset / kaupungin kentät, jossa kuka tahansa voi pelata
      – ei välttämättä parhaiten ylläpidetty, mutta pelikelpoinen niille, jotka haluavat pelata golfia
      – menemättä sen syvemmälle politiikkaan, rahoitus osittain urheilumäärärahoista, osa pelimaksuista

      2) Nykymallin mukaiset kentät
      – Avoimia tai puoliavoimia myös vieraspelaajille
      – rahoitus kuten nykyäänkin

      3) Yksityisklubit
      – Näissä se 1% väestöstä saa rahalleen vastinetta, maksetaan siitä eksklusiivisuudesta

      Tiedä sitten riittäisikö harrastajia kaikkiin tyyppeihin riittävästi jotta toiminta olisi kannattavalla pohjalla. Mutta mielestäni on turha pelätä muutoksia, useinmiten konservatiivisuus jarruttaa kehitystä. Mielestäni on hyvä että Golfliitto ja kentät ovat alkaneet miettiä tuoreella tavalla tulevaisuutta ja lajin kehittymistä. Pitäytymällä vanhassa harrastajakunta todennäköisimmin pienenee ja kuihtuu lopulta kokonaan pois ikääntymisen myötä.

    Putti-Possu says:

    Reikäkohtainen hinnoittelu on varmaan hyvä idea, etenkin paikoissa joihin ajomatka on suhteellisen lyhyt (jolloin esimerkissä ollut ruokatunnilla pelaaminen on mahdollinen) tai paikoissa, jossa kentän layout mahdollistaa lähtöajat monelle tiipaikalle. Jos kentälle joutuu ajamaan tunti per siivu, ei kai kolmen reiän vuoksi kukaan aja 2 tuntia. Onko näille Suomessa tarvetta? Mahdollisia kenttiä ovat pk-seudun lähikentät, kuten Hiekkaharju. Siellä sarjalipulla 9-reiän kierros maksaa 20 € ja kehä-6 kentällä 13,50 €. Monella kentällä on myös lähipelialue (ja range), jossa golfaaminen on halpaa tai ilmaista.

    jlaakson ehdottama kunnallinen kenttä olisi menneinä vuosina varmaan hyvä idea, mutta kun nykyisin em. hinnat eivät edes kata hoitokustannuksia. Jos siis kunta tarjoaa alle kustannusten golfia, pitää se kerätä veroina. Pitääkö siis pelaaminen olla vielä nykyistäkin halvempaa ja löytyykö meillä kysyntää kentälle joka on ”ei parhaiten ylläpidettyä” … siis vielä vähemmän kuin esim. Hiekkaharju ?