19.9.–26.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][14]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Minea Blomqvist nousi WR:lla 49 sijaa 77:ksi

Mikko Ilonen valmistautuu Dubaissa kauden avauskisoihinsa © Getty Images

Minea Blomqvist varmisti paikkansa British Openiin jonka voittoa Lorena Ochoa puolustaa.Kuva Ville Kalliala.Kolmas tila Safeway Internationalissa nosti Minea Blomqvistia melkoisen paljon kaikilla listoilla ja samalla se helpottaa suunnitelmien tekoa. World Rankingilla Minea on nyt 77:s, joka on luonnollisesti uran huippu. Kun listaa alettiin julkaista alkuvuodesta 2006 oli Minni parhaimmillaan 109:s. Kauteen lähdettäessä sijaluku oli päälle 170:n , joten viides ja kolmas tila LPGA Tourilla ovat sinkauttaneet häntä todella vahvasti. LPGA Tourin rahalistalla (152.000) Blomqvist on 11:s ja kolmanneksi paras eurooppalainen. Jo nykyisillä rahoillaan hän varmisti paikan British Openiin ( top-70), US Open (top-40) on myös hyvin lähellä, mutta ei vielä varma. Paikka LPGA Tourille kaudelle 2009 on myös selvä, kategoria paranee tämänvuotisesta. Rahalistan ykköseksi, omalle paikalleen nousi Lorena Ochoa 555.000, Annika Sörenstam on toinen ja Paula Creamer kolmas. Vaikka Ochoa on voittanut jo kaksi kolmesta pelaamastaan kilpailusta, on hänellä vielä erittäin paljon matkaa edellisvuoden ansioihinsa (4,364 milj.) Meksikolainen nousee nykytahdillaan maailman parhaiten ansaitsevaksi naisurheilijaksi. Hänen edellään kaudella 2007 oli tennisässä Justin Henin (5,429 milj.), mutta belgialaisen terä on ollut alkuvuodesta erittäin tylsä ja tulot tullevat putoamaan melkoisesti. Miesten rankinglistalla Andres Romero nousi 21:ksi. Mikko Ilonen on maanantaina julkaistulla listalla 96:s, kauden alkaessa sijaluku oli 62:s.

S&#228,hkeit&#228,:Skandinavian Mastersin tappio l&#228,hes 500.000 euroa

<a href=Mikko Ilonen voitti pokaalin, Jesper Parnvevik houkutteli pelaajia valtameren takaa &copy Getty Images">Hyvä meininki, paljon väkeä paikalla. Skandinavian Mastersissa saatiin lopulta skandinaavi voittajaksikin, mitalin toinen puoli oli karmaiseva tappio järjestäjille taloudellisella puolella. Ruotsin Golfliitto on ollut vahvasti mukana järjestämässä liiketoimintayksikkönsä kautta Skandinavian Mastersia. Kultakaivokseksi kisasta ei ole koskaan ollut, mutta vuonna 2007 länsinaapurit tekivät tuloksellisesti pohjanoteerauksen. Kilpailun käytännnön järjestelyitä hoiti Fredrik Nilsmark jonka apuna heilui isäntänä yleisön suuri suosikki Jesper Parnevik joka sai palveluistaan muhkean palkkion. Katsomot ja VIP-tilat 18:n viheriön ympärillä maksoivat maansiirto-ja rakennustöineen niin paljon, että tulos meni punaiselle noin 500.000 eurolla. Melkoisen hassu yhtälö siinä mielessä, että katsojia ilmoitettiin olleen kisaviikollla peräti 121.000. Rahaa tuli melkoisesti sisäänkin, 200.000 euroa maksaneet tilat eivät yksin riitä selitykseksi. -Skandinavian Masters on ainoa tämän kokoluokan kisa jolla ei ollut pääsponsoria, siinä kiteytettynä iso ongelma, Nilsmark analysoi. Alkaneella kaudella kisa pelataan taas Arlandastadin kentällä, SAS on ottanut pääyhteistyökummppanin roolin hoitaakseen. Yleisöä viihdyttivät edellisvuoden tapahtumassa vetonauloina pro-amissa Bill Murray, sekä varsinaisessa kisassa tähtien lisäksi konkarit John Daly ja Corey Pavin. Voiton vei upean, stadionmaisen katsomon hurratessa päätösreiällä Mikko Ilonen. Ruotsin Golfliitosta saivat potkut pääsihteeri Mats Enqvist sekä liiketoiminnoista vastannut Per Adler. Jälkimmäinen suoranaisesti yksikkönsä surkean tuloksen johdosta ( miljoonan euron tappiot), Enqvistin eroa perusteltiin näkemyseroilla hallituksen kanssa.

S&#228,hkeit&#228,:Tiger Woodsin birdiem&#228,&#228,r&#228, laski kaudella 2007

<a href=Tiger Woodsin ainoa Major-voitto kaudella 2007 tuli PGA:n mestaruuskisasta &copy Getty Images">Tiger Woods pelasi kaudella 2007 kierrosten sisällä tasaisemmin kuin aiempina vuosina. Tämä johtopäätös on selkeä sillä perusteella, että birdietilaston voittaja ( 4,03 birdietä kierrosta kohden) jää ennätysvuodestaan (2000, 4,92 birdietä) varsin paljon. Edellisvuoden luku on Woodsin heikoin, muilla voittokerroillaan hän on päätynyt välille 4,25-4,65. Molempina vuosina ( 2000,2007) Woodsin kierroskeskiarvo on ollut täsmälleen sama, 67,79. Ylivoima tällä mittarilla kertoo todella paljon, listan (yllätys)kakkonen Ernie Els jäi tasan 1,5 lyöntiä. Woods on voittanut kierrosten keskiarvolistan vuodesta 1999 alkaen, ainoa poikkeus oli kausi 2004. Mistä birdien väheneminen sitten kertoo onkin jo vaikeammin tulkittava asia. Yksi selitys saattaa olla aiempaa konservatiivisempi pelityyli, vähäisempi riskienotto. Puttitilastossa ( 1,733 per reikä) Tiger on mainiosti neljäs, joten kulmarautaa on turha syyttää. Kun Woods tuli ammattilaisgolfiin kaudella 1996 hänen valttinaan pidettiin nimenoman pitkiä avauksia. Toki Tiger lyö pitkälle, mutta driving distance listalla hän ei ole koskaan ollut ykkönen, tarkkuudessa lähes poikkeuksetta listan jälkipuoliskolla. Pisimpiä avauksia PGA Tourilla on kahdella viimeisellä kaudella mättänyt Bubba Watson jonka keskiarvo vuonna 2007 oli 288 metriä. John Daly on ollut pituuslyöntilistan kärkinimi peräti 11 kertaa vuosina 1991-2002.

S&#228,hkeit&#228,:Mikko Ilonen taistelee t&#228,htien kanssa paikastaan reik&#228,pelimestaruuskisaan

Mikko Ilonen sai 39:sta sijastaan 1,52 pistettä World Rankingiin. Ilosen kisamäärä viimeisen kahden vuoden aikana on Abu Dhabin viikonlopun jälkeen sama kuin minimi josta pisteet lasketaan/jaetaan. Ilosella on nyt kahden vuoden jaksolta 75,31 pistettä, keskiarvona 1,88. Hänen edelllään on kahdeksan pelaaja joiden ka. on välillä 1,96-1,92. Näiden joukossa on luonnollisesti kivikovia pelaajia, viimeisten kuukausien aikana voittaneitakin mestareita kuten Camilio Villegas ( Japani), Colin Montgomerie ( Irlanti, World Cup) ja Daniel Chopra( 2x PGA Tour). Seuraavat Qatarin ja Dubain kilpailut osoittavat sen, onko Mikosta Arizonassa pelattavaan reikäpelimestaruuteen lähtijäksi. Kisaan pääsee 64 parasta rankingin perusteella. Ernie Els ( 5:s) on jo ilmoittanut jättävänsä suosiolla tapahtuman väliin, joten myös 65:s on varmasti mukana. Pistematematiikka on hieman monimutkaista, eikä täysin luotettavaa ennustetta sille, millaisia sijoituksia Ilonen tarvitsee ole luotavissa. Tämänhetkisillä eväillä Ilonen ei pääse mukaan. Hän tarvinnee kahdesta kisasta yhteensä noin 5,5-6,00 pistettä. Nämä tulisivat esimerkiksi yhdestä top-ten sijoituksesta tai kahdesta 20:sta sijasta. Matkalla kohden Ryder Cupia? Martin Kaymeriin kohdistuu suuria odotuksia &copy Getty ImagesAbu Dhabin kisan voittaja Martin Kaymer nousi 34:ksi ja samalla ainoaksi alle 25-vuotiaaksi 50:n joukossa. Saksalainen kuuluu nykyään Ilosen kanssa samaan Sportyard manageritoimistoon jota vetää ruotsalainen Johan Elliott. Tallin pelaajat ovat saaneet melkoisen draivin päälle, viimeisen kahden vuoden aikana menestyksestä ja voitoista ovat nauttineet Robert Karlsson, Henrik Stenson, Niclas Fasth, Mikko Ilonen, syksyyn 2006 asti myös Carl Pettersson. Vahvistamattomien huhujen mukaan Kaymer valitsi manageritoimistonsa sillä perusteella, että Sportyard oli ainoa isoista toimijoista joka ei aktiivisesti lähestynyt 23-vuotiasta suurlupausta. Joskus siis malttikin on myyntityössä valttia.

S&#228,hkeit&#228,: Tiger Woods uskoo Grand Slamin saavuttamiseen

Tiger Woods ja Hank Haney ovat saaneet mestarin svingin pelottavan hyvään vireeseen &copy Getty ImagesTiger Woods avaa kautensa tammikuun lopulla San Diegon kupeessa, Torrey Pinesin kentällä pelattavassa Buick Invitationalissa, jonka hän on voittanut jo viidesti. Tänävuonna kisa on kenraaliharjoitus samalla kentällä pidettävään kesäkuiseen US Openiin. US Open on Tigerille tilastojen valossa kaikkein vaikein Majoreista. Voittoja on vain kaksi, edellinen ykköstila on kesäkuulta 2002.Viimeiset viisi kertaa Woods on vierestä seurannut voittajan juhlintaa. Monet pelaajat, mm. Henrik Stenson ovat hieman epäilleet Torrey Pinesin soveltuvuutta US Open areenaksi. USGA:n kentänvirittelijöillä on kuitenkin taatusti konstinsa lepsuksi luonnehditun areenan terävöittämiseksi.Väylät kapeiksi, karheikot pitkiksi ja viheriöt nopeiksi on varma resepti pelaajien taltuttamiseksi. Tiger Woods on usein ilmoittanut tavoitteekseen mahdollisimman monen Majorin voittamisen. Tämänhetkinen lukema on 13, Jack Nicklaukse 18 Grand Slamia jäänee muutaman vuoden sisällä historiaan… -Neljän Majorin voittaminen on täysin mahdollista, Woods kirjoittaa kotisivuillaan. Puhdas Grand Slam tarkoittaa neljän Majorin voittamista saman kalenterivuoden aikana. Tiger on kyennyt neljään perättäiseen, mutta kahden kauden 2000-2001 aikana. Toisaalta ”lamavuosinaan” 2002-2004) hän pelasi kymmenen perättäistä Majoria voittamatta kertaakaan. Juuri nyt asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että Tigerilla kulkee alkavan kauden aikana entistä kovempaa. Alkaneen kauden Majorien kisakentät suosivat Woodsia. Augustassa hänellä on neljä voittoa, viimevuotinen kakkostila sekä kolme muuta sijoitusta kymmenen joukkkoon. Torrey Pines ( 5×1 Buick Invitational) on Woodsille yksi lapsuusvuosien kotikentistä. British Openin tulevalla areenalla Royal Birkdalessa Woods oli 1999 kolmas, PGA:n Oakland Hillsissa hän selvitti US Openissa cutin vuonna 1996 ollessaan vielä amatööri. Hyvältä näyttää siis Tigerin osalta ennen kauden alkua. Onneksi pallo on pyöreä, yllätyksiä tullaan varmasti kokemaan myös kauden 2008 Majoreissa. Vuonna 2007 miesten ja naisten Majoreissa peräti seitsemän kertaa kahdeksasta juhlittiin ensikertalaisen voittoa…

S&#228,hkeit&#228,: Suzanna Pettersen Niken talliin

Suzann Pettersen liittyi Niken talliin &copy Getty ImagesSuzann Pettersenille päättynyt kausi oli jättimenestys, todellinen läpimurto. Potentiaaliseksi tiedetty oslolainen ei ollut voittanut urallaan kuin kerran ET:lla, vuonna 2007 ykköstiloja tuli viisi LPGA Tourilta ja yksi Norjasta. Rahalistan kakkostila ja kaiken kukkuraksi yksi voitoista oli Major, LPGA Championships. Niinpä Pettersen olikin erittäin kuumaa valuuttaa välinevalmistajien listoilla. 26-vuotias ”Tuttan” valitsi lopulta Niken jonka valovoimaisin tähti Michelle Wie on täysin sivuraiteilla pelinsä kanssa. Niken ja Pettersenin välisen sopimuksen yksityiskohtia ei ole julkaistu, mutta veikkaus on se, että hän saa tuoreesta välinesopimuksestaan vuosittain vähintään saman verran kuin edelliskauden ansiot olivat ( 1,8 milj dollaria). Wien siirtyessä ammattilaiseksi hänen kaksi pääsponsoriaan ( Sony, Nike) maksoivat ensimmäisestä vuodesta yhteensä noin kymmenen miljoonaa. Tätä taustaa vasten Pettersenille kyllä kuuluisi huomattavasti enemmän…

S&#228,hkeit&#228,: Chopra pudotti Ilosen 63:ksi World Rankingilla

Mercedes Championshipin voitto nosti Daniel Chopran 59 sijaa 61:ksi World Rankingilla. Hän meni niukasti ohi Mikko Ilosen joka putosi sijalle 63:s, Mikon ja Chopran välissä on Carl Pettersson. Helmikuun lopussa pelattavaan World Tourin reikäpelimestaruuskisaan pääsee WR:n 64 parasta. Ilosen mahdollisuuksia parantaa se, että viidentenä listalla oleva Ernie Els ilmoitti vastikään jättävänsä Arizonassa pelattavan reikäpelimestaruuskisan väliin. Tämä kilpailu on ollutkin Elsille vuosien varrella käsittämättömän vaikea rasti, hän ei ole koskaan selvinnyt edes 16 ensimmäisen joukkoon vaan on hävinnyt viimeistään toisella kierroksella. Mikko Ilonen aloittaa kilpailukautensa Abu Dhabissa viikon kuluttua, ohjelmassa ovat myös Qatar sekä Dubai. Mikäli tämänhetkinen lista pysyisi voimassa, eikä muita poisjääviä ilmoittautuisi, tulisi Ilosen avauskierroksen vastustajaksi WR:lla kolmanneksi noussut Steve Stricker.

World Ranking, sijat 51-100

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje