23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Mika Piltz ja Timo Sipponen Pickalaan valmentajiksi

Timo Sipponen

Timo Sipponen ja <a href=Mika Piltz hoitavat jatkossa valmennuksen Pickalassa">Pohjoismaiden suurimmaksi golfkeskukseksi kasvaneen Pickalan Golf Clubin valmennustoiminnasta vastaa vuodenvaihteesta eteenpäin Kulloon Golfin tavoin Janne Forsellin Golf Akatemia. Varsinaisen opetustyön Pickalassa tekevät tulevilla kausilla suomalaisen golfin suuret nimet, Mika Piltz sekä Timo Sipponen. Piltz pelasi kaksi kautta Euroopan Tourilla ja toistakymmentä vuotta Challenge Tourilla. Hänellä on ylivoimaisesti eniten kotimaisten ammattilaiskilpailujen voittoja kotimaassa. Timo Sipponen ( s.1958) dominoi kotimaista amatöörigolfia 70-luvun lopulla ja 80-luvun alkupuoliskon tavalla johon tuskin enää kukaan yltää, kansainvälisillä kentilläkin Sipposella oli menestystä. Mika Piltz siirtyy Pickalaan Kulloosta jossa hän valmensi serkkunsa Janne Forsellin apuna pelihommat lopetettuaan. Piltzin omakotitalo on aivan kentän kupeessa joten työmatka yhteen suuntaan lyheni noin 80 kilometrillä. Piltzin tilalle Forsellin assistentiksi tulee Tampereelta kotoisin oleva takavuosien menestyspelaaja ja Suomenmestari Reetta Laakkonen. Timo Sipponen on valmentanut kotikenttänsä Talin lisäksi myös Hyvinkäällä sekä Lakistossa. – Tämä on meille valtava mahdollisuus, mutta myös suuri haaste. Pickalassa on jo kolme hyvää kenttää, opetustoiminnalta odotetaan paljon ja tarpeet ovat moninaiset, Mika Piltz tietää. Pickalaan rakennetaan kaksipaikkainen opetusstudio johon tulee asianmukainen, Suomen parhaaksi ilman epäilystä rankattava video-opetustila. -Videointi on nykyaikaa ja ehdottomasti tulevaisuutta. Minä olen oppinut näiden kanssa työskentelemään ja siitä on suunnaton apu. Satsaamme paljon tekniikkaan ja investointeihin, kirpaisee talouttamme kovasti alussa, mutta kannattaa varmasti, Piltz uskoo. -Olemme paikalla säännöllisesti, luomme koulutussysteemit Jannen Akatemian oppien pohjalta mutta omaa näkemystämme luonnollisesti käyttäen. Palveluja on aloittelijoista huippuihin, myös ryhmille. Opetus on suunnattu paitsi Pickalan jäsenille myös ulkopuolisille, Mika Piltz muistuttaa.

Perusasiat s&auml,ilyneet, varusteissa hurja ero

Mikael Piltz on voittanut mm. Challenge Tourin kisan Espoossa ja seitsemän kertaa PGA:n mestaruudenPiltz ja Sipponen ovat olleet mukana pitkään ja nähneet monenlaista kehitystä sekä muutosta pelissä, mutta varsinkin välineissä. -Ei golflyönti itsessään ole muuttunut. Perusasioita painotetaan toki nykyään erilailla. Aiemmin backsvingi käynnistyi selkeämmin jaloilla, nyt käsien rooli on vahvempi. Yksinkertainen svingi ja suoritus on usein toimiva, Timo Sipponen määrittelee. -On siinä selkeä ero jalkojen käytön osalta. Aiemmin lähdettiin vahvasti jaloilla ja liukuminen alta pois oli merkittävää. Kun katselee omiakin vanhoja kuvia ihmettelee miten tuosta solmusta on kyennyt lyömään.Samoilla lainalaisuuksilla kuitenkin mennään kuin aiemmin, Piltz pohtii. – Svingissä tavoite ”late hitting” oli aikoinaan muotia. Se jäi 80-luvulla jossain vaiheessa unholaan. Muistan kuinka valmentajalegenda John Jacobs kyseenalaisti aiheeni; ”What´s wrong hitting at right time”?, Sipponen nauraa. Keskustelun kääntyesssä pelaajien ja oppilaiden ominaisuuksiin, tarpeisiin sekä välineisiin, lähihistoriasta muistuu mieleen yllättäviäkin tapauksia. -Välineet ovat helpottaneet oleellisesti pelaamista. Mailat ovat anteeksiantavia ja lavat suuria, pallot eivät mene rikki ja ne lentävät paremmin, Piltz aloittaa. -Muistan vuoden 1984 jolloin 17-vuotiaana yllättäjänä sain Talissa SM-hopeaa uusittuani Markku Louhion ja Jouni Vilmusen kanssa voitosta. Kenttä tuntui minulle pitkältä ja olikin sitä. Viimeisellä kierroksella ylsin ensimmäistä kertaa urallani Talin kahdeksannella ( par-4) kahdella päälle. Tuntuu jälkeenpäin uskomattomalta. Nythän se on tavallisellekin pelaajalle selkeästi drive ja keskipitkä rauta, Piltz kertoo. -Sellainen käsitys minullakin on, että aiemmin griineille osuminen oli edellämainituista syistä paljon vaikeampaa, mutta lähipeli osattiin paremmin, Timo Sipponen säestää vieressä. <a href=Mika Piltz ja Janne Forsell ovat serkuksia . Molemmat opettavat talvella Vermossa.">Piltz ja Sipponen lähtevät Pickalaan innokkaina, antamaan työpanoksensa opetustoiminnan lisäksi myös muuhun toimintaan. -Ei tässä auta rintaa röyhistellä tai tulla kaikissa asioissa konsultoimaan mutta hyvä kokenut pelaaja ja valmentaja kykenee antamaan paljon enemmän yhteisölle kuin keskimäärin tehdään. Tällaiseen käsitykseen minä olen jäänyt, että ulkomailla tämä homma osataan paremmin, Piltz aloittaa. -Juniorityö on minulle mieluisaa, mutta myös osallistuminen kentän kehittämiseen ja trimmaamiseen auttaisi varmasti hoitohenkilökuntaa ja vastuuhenkilöitä. Esimerkkinä vaan tiiausmerkkien sijoittelu, kentän leikkauslinjat ja lipunpaikat ovat sellaisia joissa ammattimiesten osaamista voisi käyttää hyväksi jotta turhilta parranpärinöiltä kisojenkin yhteydessä vältyttäisiin.

Timo Sipponen, Talin kasvatti

Timo Sipponen on vetänyt saavutuksiinsa nähden matalaa profiilia peliuransa aikana ja sen jälkeen valmennushommat aloitettuaan.Vähäsanainen Sipponen on mustan huumorin mestareita ja mainettaan paljon mukavampi mies. Sipponen kasvoi Talissa jossa hänen isänsä Reijo Sipponen toimi pitkään kenttämestarina. Perhe asui klubitalon vieressä, puttigriinille oli matkaa 50 metriä, rangelle 250. Sipponen kasvoi jo nuorena kiinni lajiin j ”Timppa” ei muita urheilulajeja harrastanut, mutta innostui caddiena ollessaaan golfista ja harjoittelusta. Sipponen nousi nopesti maamme vähälukuiseen kärkikaartiin ja teki läpimurtonsa jo 1974 16-vuotiaana juniorina Talin ja Suomen ensimmäisissä EM-kisoissa (22-vuotiaat) Sipponen kiilasi pian maamme ykköspelaajaksi ja moninkertaiseksi kultamitalistiksi jolle ei Suomessa ollut käytännössä kunnon vastusta. Hän menestyi kansainvälisesissä kisoissa ja oli mm. pelaamassa Manner-Europan joukkueessa Britanniaa vastaan. Seve Ballesteros kävi Talissa pelaamassa Sven Tumban ja Sipposen kanssa näytöspelin 80-luvun puolivälissä. Keskellä kesää, kesäkuun 29. päivänä vallitsi hirmuinen myrskysade joka ei kuitenkaan estänyt 18 reikäistä peliä ja silloin maailman huipulla olleen Seven voittoa. Sipponen oli ja on loistava pallonlyöjä, myös käytännössä ensimmäinen ammattilaisena kiertänyt suomalainen. Hän siirtyi ammattilaiseksi kaudelle 1984 ja pelasi käytännössä päätyökseen vuoden 1987 loppuun, enimmäkseen Pohjoismaissa. Menestykset jäivät odotuksiin ja kansainvälisiinkin amatöörisaavutuksiin nähden vaatimattomiksi. Sipponen pääsi kutsukortilla myös pariin ET:n kisaan, läpimurto jäi tulematta. Manageriasioissakin oppia saatiin raskaamman kautta. Taloudelliset realiteetit painoivat lopettamispäätöksessä. -Ei se mennyt kuten toivoin. Sitten tuli vielä perheen perustaminen ja lapset, päätin siirtyä valmennushommiin, Timo muistelee. Timo Sipponen valmentaa edelleen vain kesäisin, talvisin hän toimii Turkistuottajilla turkisten lajittelijana kuten on tehnyt 70-luvulta asti. Mika Piltzin ja Timo Sipposen tietämyksen määrää pelaamisen, menestyksen ja opetuksen osalta vain harva epäilee, suuri haaste onkin sen välittämisessä oppilaille. -Oppilaan tavoitteista ja lähtökohdista aina aloitetaan, se on muistettava. Meidän on Timpan kanssa ehkä pyrittävä astetta kahta avoimempaan kanssakäymiseen myös ympäristömme kanssa, haluamme olla osa Pickalan palvelukokonaisuutta. -Kyllä mä uskon että me tämä hyvin klaarataan. Timppa on ollut minulla ET:n karsinnoissa caddienä ja minä hänellä Turkistuottajilla apumiehenä. Meillä on keskenämme kivaa, toivottavasti oppilaillakin, Mika Piltz lopettaa. Aiemmin Pickalassa valmentaneet Timo Rauhala, kolminkertainen Suomenmestari Riku Soravuo (1986-1988) sekä Marko Martikainen jäävät pois. Pickalassa ovat valmentaneet aiemmin edellisten lisäksi mm. Suomenmestarit Erkki Välimaa ja Veli-Matti Välimaa sekä naisten Euroopan Tourillakin pelannut Arja Sipronen.

Pickala

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje