Massiivinen tulipalo tuhosi Akaassa golfkenttien monitoimilaitetta valmistavan konepajan - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Massiivinen tulipalo tuhosi Akaassa golfkenttien monitoimilaitetta valmistavan konepajan

Turf Gamechanger -monitoimilaitetta valmistavan Toijala Worksin hallirakennus tuhoutui tulipalossa lähes täysin. Kuva: Getty Images

Syksyllä ensiesitellyn Turf Gamechanger -laitteen nollasarjan on alkuperäisen suunnitelman mukaisesti määrä valmistua tulevana keväänä.

Teollisuuden merkittävä alihankkija Toijala Works kärsi huomattavat taloudelliset menetykset tulipalossa maanantaina Akaan Toijalassa. Tuli tuhosi suurimman osan isosta hallirakennuksesta.

Palon massiivisuudesta kertoo se, että jälkisammutusta jatkettiin vielä keskiviikkona.

Vuonna 1960 perustettu Toijala Works valittiin viime syksynä lanseeratun golfkenttien monitoimilaitteen Turf Gamechangerin niin sanotun nollasarjan valmistajaksi. Laitetta valmistetaan yrityksen toisessa tuotantohallissa, Akaan Viialassa.

Laitteen ideoinut Turf Gamechanger oy:n teknologiajohtaja Ilkka Kaivosoja kertoi, ettei tulipalo vaikutta monitoimilaitteen nollasarjan valmistukseen.

”Toijala Works etsii väistötilat muualta, joten alkuvaiheessa tämä jopa hyödyttää projektiamme, kun työvoimaa on enemmän käytettävissä. Komponenttien tilausten kanssa oli haasteita, mutta koneiden hitsaus päästään aloittamaan ensi viikolla.”

Nollasarjan eli viiden monitoimilaitteen on määrä valmistua huhtikuussa. ”Turfin” varsinaisen sarjatuotannon olisi puolestaan tarkoitus alkaa tulevana syksynä.

Viranomaiset arvioivat tulipalon syttymissyytä, mutta rikosta ei epäillä tapahtuneen. Palo sai alkunsa tiettävästi rakennuksen hitsausosasta. Vahinkojen uskotaan kohoavan useisiin miljooniin euroihin.

Toijala Worksin toimitusjohtaja Pasi Kannisto arveli Aamulehdessä tiistai-iltana, että tulipalo vaikuttaa noin sataan yrityksen työntekijöistä ja että tulipalon aiheuttamat tuotantokatkot ovat viikkoja tai kuukausia tuotteesta riippuen.

Yritys työllistää yli 200 henkilöä, ja se on Akaan suurin työnantaja.

Päivitetty 13.1. klo 18.38 Ilkka Kaivosojan kommenttia ja lisätty kainalojuttu.

Ensimmäinen monitoimilaite Paltamoon

Paltamo Golf ottaa ensimmäisenä kenttänä kotimaisen Turf Gamechanger -monitoimilaitteen käyttöön kaudella 2022.

”Myös muutama muu neuvottelu on meneillään”, Ilkka Kaivosoja sanoi.

TGC toteuttaa ensi kaudella tehostettuja demonstraatioita. Yritys tekee työn tilaavalle kentälle syväpystyleikkuun tai holkituksen jätteen keräämisineen, mahdollisen kylvön, lannoituksen, hiekoituksen, harjauksen ja tarpeen mukaan jyräyksen koko kentän alueelle

”Kentän oma henkilökunta voi halutessaan osallistua työhön, jolloin on helpompi tutustua koneeseen ja menetelmän toimintaan. Tällainen työ tullaan tekemään 10–20 kentälle.”

Tulevalla kaudella aloitetaan myös automaation kokeilu, joka tarkoittaa ensimmäisessä vaiheessa täsmälannoitusta.

Lue seuraavaksi: Mullistaako suomalainen laite kentänhoidon? Yksi kone suoriutuu kahdeksasta eri työvaiheesta  

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje