13.–20.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][4]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Lupaavan Liiga-kiekkoilijan ura päättyi taklaukseen – golf yliopistojoukkueen riveissä täytti tyhjiön

Luistimensa naulaan laittamaan joutunut Roy Radke satsaa nyt opintojen ohella täysillä golfiin. Kuva: Getty Images

SaiPan entinen laitahyökkääjä on tätä nykyä yksi Bradley Universityn golfjoukkueen jäsenistä.

Kotimaista jääkiekkoa aktiivisesti seuraavat muistavat kolme vuotta sitten Liiga-joukkue SaiPassa viilettäneen parikymppisen Roy Radken, josta lappeenrantalaisryhmä tuntui saaneen oivallisen vahvistuksen.

Kookas voimahyökkääjä ei juhlinut ensimmäisellä kaudella huippupisteillä, mutta osoitti kehityskelpoisena laiturina omaavansa mahdollisuudet hienoon peliuraan. Radke olikin yksi SaiPan hahmoista auttaessaan joukkuetta kaudella 2017–2018 puolivälieriin saakka.

Seuraavalla kaudella Radken odotettiin ottavan urallaan isoja askelia eteenpäin.

”Yritämme saada sellaisen ketjureaktion, että saataisiin edes osa potentiaalista ulos. Jos sen saamme, voimme saada valtavan hienon tavarajunan, jossa on jarrut ja se kääntyy vasemmalle ja oikealle”, SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä kertoi Etelä-Saimaalle Radken jatkosopimuksen julkistuksen yhteydessä.

Kukaan ei osannut aavistaa, että kauden 2018–2019 avausottelu jäisi hänen kiekkouransa viimeiseksi. KooKoon puolustaja Martin Berger taklasi Radkea Kouvolassa pelatussa kamppailussa syyskuussa 2018 sillä seurauksella, ettei hänellä ollut enää mahdollisuutta palata kaukaloihin.

Chicago Blackhawksin viidennen kierroksen varauksesta uran päättyminen tuntui maailmanlopulta, mutta jäsennettyään ajatuksiaan, hän päätti palata vanhan harrastuksensa pariin. Radke oli lapsesta saakka pelannut golfia, joka jäi teinivuosina jääkiekon varjoon.

En voisi toivoa parempaa. Voin olla jälleen yksi joukkueen jäsenistä, ja on hienoa saada kaikki nämä ihmiset ympärilleni ja tuki, joka saattaa viedä minut golfissa vielä pitkälle.

Golfia hän ei missään vaiheessa unohtanut ja treenasi lajia ammattilaiskiekkoilijanakin aina kun siihen oli mahdollisuus. Radke muutti Chicagosta isänsä luokse Arizonaan, ja ryhtyi kokeilemaan, mihin rahkeet riittävät.

Hän kehittyi pelaajana vauhdikkaasti, ja pääsi Arizona State -yliopiston golfjoukkueeseen.

”Tuntui hyvältä päästä takaisin kilpaurheilun pariin, jota olin kaivannut jääkiekon loputtua. Golf täytti tyhjiön”, Radke sanoi yliopiston oman aviisin The Bradey Scoutin haastattelussa.

Koronapandemian suljettua oppilaitokset, Radke palasi takaisin kotimaisemiinsa Chicagon seudulle, missä hänen henkilökohtainen valmentajansa David Impastato esitteli pelaajan Bradley Universityn golfjoukkueen valmentajalle Jeff Rochelle.

”Royssa on aineksia, mutta pitkään jääkiekkoa pelanneena hänellä riittää vielä jonkin verran opittavaa golfista. Hänellä on takanaan vuosien kokemus ammattilaisurheilijana, ja se auttaa golfin näkökulmasta joukkueemme pelaajia ymmärtämään syvällisemmin mitä se vaatii tässä lajissa”, Roche sanoi.

Roche kertoi myös uskovansa, että nyt 23-vuotias Radke voi hyvinkin puhjeta tulevalla kevätkaudella kukoistukseen.

”En voisi toivoa parempaa (kokemani takaiskun jälkeen). Voin olla jälleen yksi joukkueen jäsenistä ja on hienoa saada kaikki nämä ihmiset ympärilleni ja tuki, joka saattaa viedä minut golfissa vielä pitkälle”, rahoitusalaa collegessa opiskeleva Radke sanoi.

Radke ei ole ainoa SaiPan Liiga-joukkueessa pelannut taitava golfari: maan eturivin maalivahteihin kuulunut Liiga-SaiPa Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Jussi Markkanen kuului 90-luvulla poikien golfmaajoukkueeseen. Hieman varttuneemmalla osastolla, SaiPaa 80-luvulla edustanut Pertti Ahokas teki puolestaan pitkän uran PGA-valmentajana.

Lähde: Etelä-Saimaa
The Bradley Scout

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje