Linna Golf suunnittelee isoa loma-asuntojen hanketta, mutta kaupunki ei osaa tehdä päätöstä   - Golfpiste.com

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Linna Golf suunnittelee isoa loma-asuntojen hanketta, mutta kaupunki ei osaa tehdä päätöstä  

Kenttärankingin kestomenestyjä Linna Golf haluaisi ostaa vuokraamansa maa-alueen ja rakentaa kymmeniä uusia loma-asuntoja.

Vanajanlinna Groupin hallituksen puheenjohtajan Mika Walkamon mielestä hanke toisi toteutuessaan Hämeenlinnan kaupungille mittavat hyödyt.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus on Hämeen Sanomissa olleen uutisen mukaan toistamiseen palauttanut Linna Golfin toivoman maa-alueen kaupan viranhaltijoiden valmisteluun. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon esitys oli, että kaupunginhallitus olisi hyväksynyt noin 92 hehtaarin suuruisen alueen myynnin 1,05 miljoonan euron hintaan.

Alue on vuokrattu 16 vuotta sitten kenttänsä avanneelle Linna Golfille vuoteen 2052 ylettyvällä vuokrasopimuksella.

Linna Golfin tavoitteena on rakentaa alueelle 40–50 asuntoa loma-asunnoiksi, mutta myös vakituiseen asumiseen. Kenttäyhtiön hallinnoiman maa-alueen sisällä on osayleiskaavaan merkitty matkailupalveluille osoitettu alue, jonka pinta-ala on vajaat kymmenen hehtaaria. Osayleiskaava mahdollistaa alueelle rakentamisen.

Kenttäyhtiö investoisi uusiin asuntoihin 10–15 miljoonaa euroa. Linna Golf on parinkymmenen vuoden aikana käyttänyt 15 miljoonaa euroa golfkentän rakentamiseen ja hoitoon.

”Sekä kaavasuunnittelun että kokonaisuuden osalta pitkällä jänteellä omalla maalla olisi parempi olla kuin vuokramaalla”, Linna Golfin kenttäyhtiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Mäntyharju sanoi Hämeen Sanomissa kesäkuussa.

Alimmat arviot liikuskelivat 800 000 euron tuntumassa, joten arvonmäärityksessä on ollut kohtalaisen laajaa vaihtelua.

Hänen mukaansa kauppa rahoitettaisiin Linna Golfin omalla liiketoiminnalla ilman uutta lainaa tai lisävastiketta. Linna Golf ei olisi asuntojen rakentaja, vaan kokonaisuuteen hankittaisiin yhteistyökumppani. Infran ja huoneistojen rakentamisen työllisyysvaikutus olisi viiden vuoden aikana arviolta 120–180 henkilötyövuotta.

Asia jäi kaupunginhallituksessa ensimmäisellä käsittelykerralla pöydälle ja toisella kerralla – elokuussa – se palautettiin viranhaltijoiden valmisteluun, kuten nytkin. Suurimmaksi kynnyskysymykseksi on nähtävästi muodostumassa hinta. Mainittu 1,05 miljoonan euron kauppahinta perustuu riippumattomien asiantuntijoiden tekemään arvonmääritykseen.

Esimerkiksi konsulttiyhtiö Ramboll oli arvioinut hinnaksi 1,5 miljoonaa euroa. Alimmat arviot liikuskelivat 800 000 euron tuntumassa, joten arvonmäärityksessä on ollut kohtalaisen laajaa vaihtelua.

Yleinen tahtotila kaupan syntymiseksi on tiettävästi hyvä, mutta arvatenkin korkeamman hinnan lisäksi varmuutta halutaan siitä, että vapaa-ajan asuntoja valmistuu suunnitellusti.

Suunnitelmissa oli ollut, että kauppahinta maksettaisiin viidessä vuodessa. Vuosina 2022–2025 hintaa olisi lyhennetty 45 000 eurolla ja ”loppuerä” 870 000 olisi tullut maksettavaksi viimeistään heinäkuussa 2026. Näitä ehtoja oli tiukennettu kesäkuulta, jolloin sopimusluonnoksen mukaan lyhennykset olisivat jatkuneet seuraavalle vuosikymmenelle.

Lähde: Hämeen Sanomat

Walkamo: ”Tuntuuhan tämä hämmästyttävältä”

Kentän suurimpiin omistajiin kuuluvan Vanajanlinna Groupin hallituksen puheenjohtaja Mika Walkamo kertoo olevansa hämmästynyt Hämeenlinnan kaupunginhallituksen vastahankaisuudesta maakauppa-asiassa.

Hän vertaa tilannetta kaupungin keskustan tuntumassa olevan kauppakeskus Goodmanin takana olleeseen armeijan vanhaan kasarmialueeseen, jossa ränsistymään päässeestä korttelista tehtiin ”huippuhieno alue”.

”Kaupungille on varmasti ollut korttelista nykyisellään paljon enemmän iloa ja hyötyä kuin vuosikausia tyhjillään olleista huonokuntoisista rakennuksista”, Walkamo sanoo.

Kysymys on kiinteistökehityshankkeesta, alueesta, joka on yhtä lähellä Tawast Golfia kuin Linna Golfia. Walkamo arvelee, että monet Tawast Golfin ikääntyvistä osakkeenomistajista haluaisivat ostaa kentän vierestä asunnon itselleen, ja kiinnostus myös Tawast Golfin osaketta kohtaan nousisi.

”Tällä olisi vaikutus koko Hämeenlinnan seudun golfkenttien kiinnostavuuteen. Tiilaakso on merkittävässä roolissa kaupungin matkailun näkökulmasta.”

Mika Walkamon mielestä viranomaisvalmisteluun palautuneessa maakauppa-asiassa puntaroidaan myös Hämeenlinnan kaupungin yritysmyönteisyyttä.

Walkamo on Hämeenlinnan kaupunginhallituksen jäsen, mutta on luonnollisesti joutunut jääväämään itsensä maakauppaa koskevasta päätöksenteosta.

Mikäli kaupat maa-alueesta syntyisivät vielä tänä syksynä, mitään konkreettista ei asuinalueella tapahtuisi vuosikausiin. Kaavoituksen ja oletettavan valituskiertueen jälkeen oltaisiin todennäköisesti vuosikymmenen loppupuolella ennen kuin ensimmäinen kaivinkone ilmestyisi maisemiin.

”Tuntuuhan tämä hämmästyttävältä. En jaksa uskoa, että asia on kiinni kauppasummasta, kun vähän laskeskelee, millaista etua hanke kaupungille pitkässä juoksussa toisi.”

”Pickalassa ja Kultarannassa on noussut paljon huviloita ja omakotitaloja golfkenttien viereen. Niistä ovat Siuntion ja Naantalin kunnat saaneet valtavat määrät veroeuroja”, hän lisää.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)