16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Liika voimaharjoittelu Tigerin vammojen syynä?

Oliko fysiikka Tiger Woodsin menestyksen salaisuus vai menikö salitreeni yli? Kuva: Getty Images.

Michael Campbell, vuonna 2005 US Openissa uransa ainoan major-voiton saavuttanut uusiseelantilainen ex-golfari esitti viime viikolla julkisesti arvionsa siihen, miksi Tiger Woods on viime vuodet kamppaillut pahaksi äityneen vammakierteen kanssa.

Campbell uskoo, että syynä saattaa olla Woodsin kova voimaharjoittelu uran tähtivuosina.

”Muistan, kun pelasin hänen kanssaan 2000, hän oli aivan huikea. Vahva, mutta kevytrakenteinen. Nyt hän taas on mielestäni liian lihaksikas ja siksi vasemman polven päälle kohdistuu liikaa painoa (lyönnissä)”, Campbell perusteli.

<a href=Tiger Woods vuosimallia 2000. Kuva: Getty Images." src="/wp-content/uploads/2015/12/15120718272937.jpg">

Tiger Woods vuosimallia 2000. Kuva: Getty Images.

”Jos vertaatte hänen fysiikkaansa vuonna 2000 ja nyt, tai edes vuonna 2008, on hän kasvanut liikaa. Hän veti salilla sellaisia harjoitussessioita, ettei pystynyt seuraavana päivänä edes kävelemään.”

Campbell on itse sukujuuriltaan maori ja tyypilliseen tapaan varsin voimakasrakenteinen. Hän uskoo, että myös Woods olisi hyötynyt paljon enemmän joogasta tai pilateksesta saliharjoittelun sijaan.

”Voin olla väärässä, mutta uskon, että kyse oli enemmän turhamaisuudesta kuin golfista”, Campbell laukoo.

Kun mies itse 1990-luvulla astui parrasvaloihin, ei kuntoharjoittelusta golfissa edes puhuttu. Kierrokselta paineltiin suoraan baariin vilkuilematta salin suuntaan. Woods muutti Campbellin mukaan mentaliteettia esimerkillään ja ylivoimallaan. Kuntosali- ja oheisharjoittelu astui kuvaan osin Woodsin esimerkin myötä.

”Tiger on muuttanut lajia ja kehittänyt sitä valtavasti. Hän asetti riman todella korkealle ja muut seurasivat perässä. Heidänhän oli pakko, muuten he olisivat vain jääneet entistä enemmän jälkeen”, hän kommentoi.

Lajin tulevaisuuden Campbell näkee valoisana, kun Jason Day, Jordan Spieth ja Rory McIlroy ratkaisevat, kuka on maailman paras ensi kaudella.

Mielenkiintoista sinänsä on, että Rory McIlroyn viehtymyksessä punttien kolisteluun tuntuu tällä hetkellä olevan jotain samaa kuin Woodsissa aikanaan. Jää nähtäväksi, miten McIlroyn kroppa kestää rajun voimaharjoittelun.

Sami Sarpakunnas

Muokattu 10.59 Campbell voitti US Openin 2005. Ingressissä väitettiin toista.

Lähde: Sky Sports

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)

    Mama Cass says:

    Liiallisen kuntosaliharjoittelun lisäksi yksi syy painonnousuun voi olla ylensyönti. Esim. Gumbo keitossa on paljon kaloreita, joka rupeaa helposti kertymään rasvaksi elimistöön.

    Pivot Point says:

    Myös kebukasta saa massaa, erityisesti keskivartaloon. 19 reikä – tärkein reikä.

    Kustaa Kalli says:

    Hormooneista ei vielä mainittu! Liittyy myös turhamaisuuteen se lihasten pullistelu

    Upposi says:

    Tiger on rakenteeltaan hyvin hento. Sitten itsesäälissään ja komplekseissaan alkoi bodaamaan itseään atleetiksi. Miten kävi? Lihaksia mutta myös jäykkyyttä, vammoja ja lyönnit päinvastoin lyheni. Sama itsesääli on näkynyt myös suhteissa vastakkaiseen sukupuoleen. Silti n:o 1.

    Mentula says:

    Liian riski ja urheilullinen golffariksi? Ei voimaa voi liikaa olla! Itse en tosin käy salilla, koska en halua isoja ja rumia lihaksia.

    fatso says:

    Mitä paremmassa kunnossa on lihakset niin sen parempi(en tarkoita lihasten kokoa) vaan lihaskuntoa. Joku pro väitti muinoin ettei tämä ole voimalaji eli käsien pitää tulla omalla painollaan downsvingissä, no tuohan ei pidä paikkaansa. Ilmankos tuon pron klubin junioreista ei päässyt huipulle kukaan. Olen katsonut golfia/ ammattilaisten hidastussvingejä tuhansia tunteja. Mailaa vedetään niinmaan p,,,,,ti, eli lyödään niin kovaa kuin pystytään, ei lääppimällä voi vetää 300 draiveja. Tiger on hakannut palloa yli 30 vuotta ja lyö aika lujaa joten ei ihme että ongelmia tulee, syy ei ole lihasten, vaan toistojen määrä(ihmiskeho ei kestä jatkuvaa samankaltaista liikettä määräänsä enempää.

    fatson fani says:

    Otsikko sen kertoo. Fatso on oikeassa. Kuka sanoo NHL-pelaajista että puntti on heidät tuhonnut? Enta NBA-tähdistä? On aivan selvää että voimaharjoittelu on pidentänyt ammattilaisten lyöntejä (yhdessä välinekehityksen kanssa). Ihan itse Tigerin luonnossa nähneenä voin sanoa että 95 % ihmisistä yllättyisivät kuinka pieni kaveri onkaan – edelleen. Lyökääpä itse vaikka 1000 palloa päivään pari päivä putkeen. Alkaako tuntumaan selässä? 1000 palloa ei vielä edes ole paljoa….